BibTex RIS Kaynak Göster

Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi

Yıl 2012, Cilt: 4 Sayı: 1, 75 - 83, 01.06.2012

Öz

Kaynakça

  • Balassa, Bela. “Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage”, The Manchester School of Economic and Social Studies. 33:2, 99-123. Çamoğlu, Seval Mutlu & Merter Akıncı & Ahmet Deniz Bozkurt. “Fındık Sektörü, Ekonomik ve Yapısal Problemleri:Ordu İli Değerlendirmesi”, Uluslar arası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 3:6, Kış 2006, 1-22.
  • Duran, Meltem. “Üzüm Etüdü”, İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Araştırma Servisi. Mart 2003, 1-41.
  • Göksu, Çağlar. “Dried Fruits”, İGEME, 2011, 1-9.
  • Haskınacı, Şebnem. “Ceviz Sektör Araştırması”, İstanbul Ticaret Odası. 2003, 1
  • Mikic, Mia. “Commonly Used Trade Indicators:A Note”, UNESCAP. 2005, 1-22.
  • Oral, Necdet. “TMO’dan Fındık Alımı, Fiskobirlik Devre Dışı, Tarım ve Mühendislik”, Ziraat Mühendisleri Odası. 78-79, 2006, 52-57.
  • Oruç, Şaban. “Antepfıstığı Sektör Etüdü”, İstanbul Ticaret Odası. Mart 2003, 1
  • Özden, Çağatay. “Kuru Üzüm”, İGEME. 2008, 1-5.
  • Secer, Arzu. “An Investigation on Turkish Hazelnut Export Concentration”, Journal of Applied Sciences Research. 4:11, 2008, 1557-1560.
  • Sobutay, Tülay. “Kayısı Sektör Araştırması”, İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi. Şubat 2003, 1-37.
  • T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü, “2010 Yılı Üzüm Raporu”, Ocak 2011, 1-13.
  • T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü, “2010 Yılı İncir Raporu”, 1-18.
  • USAID. “Market Brief:Almonds An Overview of Export Potential”, 2010, 1-8.
  • Yavuz, F. & F. Korkmaz & A. Birinci. “An Economic Overwiev of the Nut Sector in Turkey”, CIHEAM, Options Mediterraneennes. 1999, 113-126.
  • Sengül, S. & F. Emeksiz (2001). Potential Almond Production and Development
  • Possibility of Domestic Consumption and Export in Turkey, http://ressources.ciheam.org/om/pdf/c56/01600211.pdf, [İndirme Tarihi:15.02.2012]
  • Şeker, Murat (2008). Comperative Advantage of Turkey in International Trade, http://www.econ.umn.edu/~deniz/teaching_spring2008/E1101_Muratslides.pdf , İndirme Tarihi:11.02.2012] http://www.fao.org, [İndirme Tarihi:09.02.2012] http://www.comtrade.org, [İndirme Tarihi:21.001.2012]

Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi

Yıl 2012, Cilt: 4 Sayı: 1, 75 - 83, 01.06.2012

Öz

1993-2010 yılları arasında Türkiye’nin geleneksel ihraç tarım ürünlerindeki uzmanlaşma düzeyinin belirlenmesini amaçlayan çalışmada; 7 ürünün (kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, antep fıstığı, ceviz, badem) ihracatına ilişkin uzmanlaşma ve rekabet gücü endeksleri hesaplanmıştır. Bu bağlamda, ihracat payı, ihracat-ithalat oranı endeksi, net ticaret endeksi, Vollrath’ın nispi ihracat avantajı endeksi ve Balassa’nın açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksi ele alınmıştır. Sözü edilen endeks sonuçlarına göre, geleneksel ihraç tarım ürünlerinin 5’inde (incir, kuru üzüm, fındık, antep fıstığı, kuru kayısı ) uzmanlaşma ve rekabet avantajı mevcut olup 2’sinde de (badem, ceviz) uzmanlaşma yoktur ve rekabet dezavantajı söz konusudur

Kaynakça

  • Balassa, Bela. “Trade Liberalization and Revealed Comparative Advantage”, The Manchester School of Economic and Social Studies. 33:2, 99-123. Çamoğlu, Seval Mutlu & Merter Akıncı & Ahmet Deniz Bozkurt. “Fındık Sektörü, Ekonomik ve Yapısal Problemleri:Ordu İli Değerlendirmesi”, Uluslar arası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi. 3:6, Kış 2006, 1-22.
  • Duran, Meltem. “Üzüm Etüdü”, İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Araştırma Servisi. Mart 2003, 1-41.
  • Göksu, Çağlar. “Dried Fruits”, İGEME, 2011, 1-9.
  • Haskınacı, Şebnem. “Ceviz Sektör Araştırması”, İstanbul Ticaret Odası. 2003, 1
  • Mikic, Mia. “Commonly Used Trade Indicators:A Note”, UNESCAP. 2005, 1-22.
  • Oral, Necdet. “TMO’dan Fındık Alımı, Fiskobirlik Devre Dışı, Tarım ve Mühendislik”, Ziraat Mühendisleri Odası. 78-79, 2006, 52-57.
  • Oruç, Şaban. “Antepfıstığı Sektör Etüdü”, İstanbul Ticaret Odası. Mart 2003, 1
  • Özden, Çağatay. “Kuru Üzüm”, İGEME. 2008, 1-5.
  • Secer, Arzu. “An Investigation on Turkish Hazelnut Export Concentration”, Journal of Applied Sciences Research. 4:11, 2008, 1557-1560.
  • Sobutay, Tülay. “Kayısı Sektör Araştırması”, İstanbul Ticaret Odası Dış Ticaret Şubesi Araştırma Servisi. Şubat 2003, 1-37.
  • T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü, “2010 Yılı Üzüm Raporu”, Ocak 2011, 1-13.
  • T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Teşkilatlandırma Genel Müdürlüğü, “2010 Yılı İncir Raporu”, 1-18.
  • USAID. “Market Brief:Almonds An Overview of Export Potential”, 2010, 1-8.
  • Yavuz, F. & F. Korkmaz & A. Birinci. “An Economic Overwiev of the Nut Sector in Turkey”, CIHEAM, Options Mediterraneennes. 1999, 113-126.
  • Sengül, S. & F. Emeksiz (2001). Potential Almond Production and Development
  • Possibility of Domestic Consumption and Export in Turkey, http://ressources.ciheam.org/om/pdf/c56/01600211.pdf, [İndirme Tarihi:15.02.2012]
  • Şeker, Murat (2008). Comperative Advantage of Turkey in International Trade, http://www.econ.umn.edu/~deniz/teaching_spring2008/E1101_Muratslides.pdf , İndirme Tarihi:11.02.2012] http://www.fao.org, [İndirme Tarihi:09.02.2012] http://www.comtrade.org, [İndirme Tarihi:21.001.2012]
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Birol Erkan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Erkan, B. (2012). Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, 4(1), 75-83.
AMA Erkan B. Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. Haziran 2012;4(1):75-83.
Chicago Erkan, Birol. “Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi 4, sy. 1 (Haziran 2012): 75-83.
EndNote Erkan B (01 Haziran 2012) Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 4 1 75–83.
IEEE B. Erkan, “Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi”, Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 4, sy. 1, ss. 75–83, 2012.
ISNAD Erkan, Birol. “Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi”. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi 4/1 (Haziran 2012), 75-83.
JAMA Erkan B. Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2012;4:75–83.
MLA Erkan, Birol. “Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi”. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Dergisi, c. 4, sy. 1, 2012, ss. 75-83.
Vancouver Erkan B. Türkiye’nin Geleneksel İhraç Tarım Ürünlerinde Uzmanlaşma Düzeyi. Sosyal ve Beşeri Bilimler Dergisi. 2012;4(1):75-83.