Bağcılık ve Turizm İlişkisi: Bozcaada Örneği
Yıl 2024,
, 253 - 270, 15.08.2024
Beste Demir
,
Cevdet Avcıkurt
Öz
Araştırmanın amacı, bağcılık ile turizm ilişkisini irdeleyerek Bozcaada bağcılığının güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditlerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma yöntemi uygulanmıştır. Veriler ise mülakat tekniği ile elde edilmiştir. Çalışmanın örneklemi Bozcaada’da hem turizm hem de bağcılık faaliyetlerinde bulunmuş katılımcılarla sınırlı tutulmuştur. Görüşmeler ortalama 30 dakika sürmüş ve katılımcıların izni doğrultusunda ses kaydı alınmıştır. Daha sonra ses kayıtları yazıya geçirilmiştir. Veriler çözümlendikten sonra betimsel analiz gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre Bozcaada’nın güçlü yönlerinin ön plana çıktığı görülmektedir. Görüşmeler, bağcılığın Bozcaada’da adanın yerleşiminden çok önce var olduğunu ve turizm ile arasında karşılıklı bir ilişki bulunduğunu göstermektedir. Bölgedeki turizm faaliyetleri bağcılığı, bağcılık da turizmi etkilemektedir. Bu iki sektör arasındaki olumlu ilişkinin devam etmesi için paydaşların sorumluluklarını yerine getirmeleri büyük önem taşımaktadır.
Etik Beyan
Balıkesir Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Etik Komisyonu, 29.08.2023/Toplantı sayısı 2023/06
Destekleyen Kurum
Herhangi bir kurum ve/veya kuruluştan destek alınmamıştır.
Teşekkür
Katkılarından dolayı hakemlere teşekkür ederiz.
Kaynakça
- Arkeofili (2023). https://arkeofili.com/yunan-sarap-ve-senlik-tanrisi-dionysos-kimdi/ (15.10.2023).
- AREGEM, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü (2023). https://aregem.ktb.gov.tr/tr-243105/unesco-somut-olmkultmiras-online-sergisi.html, (15.10.2023).
- Bozcaada Belediyesi, (2023). http://www.bozcaada.bel.tr, (11.10.2023).
- Bozcaada Kaymakamlığı (2023). http://www.bozcaada.gov.tr (15.10.2023).
- Bozcaadarehberi (2023). https://www.bozcaadarehberi.com (10.04.2024).
- Bruwer, J. (2003). “South African Wine Routes: Some Perspectives on The Wine Tourism İndustry's Structural Dimensions and Wine Tourism Product”. Tourism Management, 24(4), ss. 423-435.
- Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. ve Ekiztepe, B. (2013). “Menemen Yöresinde Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), ss. 01-07.
- Charters, S. ve Ali-Knight, J. (2002). “Who İs The Wine Tourist?.” Tourism Management, 23(3), ss. 311-319.
- Çamlıbağ (2023). https://camlibag.com.tr/kuntra-uzumu/# (15.10.2023).
- Çavuşoğlu, M. (2012). “Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması”. International Journal of Social and Economic Sciences, 2(2), ss. 49-54.
- Çetin, D.N. (2021). Gelenekten Geleceğe Ekomüzeler ve Ekomüzelerin Sürdürebilir Turizm Gelişimi Üzerine Etkisi: Bozcaada Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
- Dardeniz, A., Kaynaş, K. ve Ateş F. (2001). “Çanakkale İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri”. Bahçe, 30(1).
- Doğer E., (2004). Antik Çağ’da Bağ ve Şarap. İstanbul: İletişim Yayınları.
- Durmuş, H. (2006). Bozcaada'nın Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Kültürü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Eskişehir.
- Durmuş, E., Yüceer, S. E. ve Tan, S. (2022). “Coğrafi İşaret Tescilinin Yaratacağı Sosyo-Ekonomik Etkilerin İncelenmesi: Bozcaada Çavuş Üzümü Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, 28(1), ss. 21-29.
- Erhan, K. (2021). “Tekirdağ İlinde Bağcılık ve Bağ Turizmi”. Doğu Coğrafya Dergisi, 26(45), ss. 125-138.
- Hamlacıbaşı, F.Ü. (2008). Yiyecek Turizmi ve Yiyecek Turizmi Açısından Bozcaada'nın Kaynakları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale: Çanakkale 18 Mart Üniverstiesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
- Helms, M. M. ve Nixon, J. (2010). “Exploring Swot Analysis–Where Are We Now? A Review Of Academic Research From The Last Decade”. Journal of Strategy and Management, 3(3), ss. 215-251.
- Hürriyet Haber (2023). https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/bozcaadada-bagbozumu-gunleri-bu-yil-yuzler-guluyor-30049288 (16.10.2023).
- Iversen, N. M., Foley, C., & Hem, L. E. (2023). “The Role of Immersive Festival Experiences, Identity, and Memory in Cultural Heritage Tourism”. Event Management, 27(1), ss. 33-50.
- Kiracı, M. A., Şenol, M. A., Kıran, T. ve Candar, S. (2018). “Çanakkale Bağcılığının Mevcut Durumu, Gelişimi ve Üreticilerin Eğitim İhtiyaç Analizi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (-), ss. 77-84.
- Köse, B. ve Çelik, S. A. (2017). “Dünyada ve Türkiye’de Bağcılık Turizmi”. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 1(2), ss. 29-34.
- Mertol, H. ve Keskin, S. (2022). Üzümün Tarihi ve Coğrafi Yolculuğu. Efe Akademi Yayınları.
- Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. Sage.
- Nair, B. S. (2021). “Cultural Transmission through Culinary Practices”. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry, 12(8).
- Ntv Haber (2023). https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/ata-demirerin-tanittigi-bozcaada-cavus-uzumtescillendi,h1eyeqelykkmhlgfoacqnq/v8c3r6k6w0wcqh3d1gjlea (16.10.2023).
- Phillip, S., Hunter, C. ve Blackstock, K. (2010). “A Typology for Defining Agritourism”. Tourism Management, 31(6), ss. 754-758.
- Tekin, A. (2000). “Eko-Turizm İçeriğinde Bağbozumu Şenlikleri”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), ss. 79-80.
- Trakya Bağ Rotası (2023). http://www.trakyabagrotasi.com/proje-hakkinda/ (14.10.2023).
- Türkben, C., Gül. F. ve Uzar, Y. (2012). “Türkiye'de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), ss. 47-50.
- Türkiye Kültür Portalı, (2023). https://www.kulturportali.gov.tr/portal/somutolmayankulturelmiras, (15.10.2023).
- Türk Tarım (2023). ttp://www.turktarim.gov.tr/haber/142/eski-uygarliklardan-gunumuze-kadar-yasayan-gelenek-anadoluda-bag--bozumu (15.10.2023).
- Türkmen, S. (2020). “Yerel Halkın Festivallere Yönelik Algıladıkları Faydaların Festival Gelişimine Destek Olma Niyetleri Üzerindeki Etkileri: Bozcaada Örneği”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 3(1), ss. 47-61.
- Ulusal Envanter (2023). https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahukewj_pbgtukcaxu_q_edhtstbweqfnoecakqaq&url=https%3a%2f%2faregem.ktb.gov.tr%2feklenti%2f108253%2c2022-ulusal-envante tablosuxlsx.xlsx%3f0&usg=aovvaw2kcsrnbu-nmyfzgdhdmfky&opi=89978449, (16.10.2023).
- UTMK, Unesco Türkiye Milli Komisyonu (2023). Https://www.unesco.org.tr/home/page/126?slug=unesco-somut-olmayan-kültürel-miras-listeleri (08.10.2023).
- Ünal, A. (2016). Hititçe-Türkçe Türkçe-Hititçe Büyük Sözlük Hatti- Çe, Hurrice, Hiyeroglif Luvicesi, Çivi Yazısı Luvicesi ve Palaca Sözlük Listele- Riyle Birlikte, Ankara: Bilgin Kitapevi.
- Voyant (2024). https: www.voyanttools.org (14.02.2024).
- Wine Anatolia (2023). https://www.wineanatolia.com/wine-regions-of-turkey/ (15.10.2023).
- Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
- Yılmaz, Ö. F. (2023). “Eski Mezopotamya ve Anadolu Toplumlarında Meyvelerin Önemi ve Kullanım Alanlarına Dair Bir Değerlendirme”. Kafdağı, 8(1), ss. 1-20.
- Zheng, S. (2023). “The Heritagisation of Rituals: Commodification and Transmission. A Case Study of Nianli Festival in Zhanjiang, China”. Études mongoles et sibériennes, centrasiatiques et tibétaines, (54).
The Relationship Between Viticulture and Tourism: The Case of Bozcaada
Yıl 2024,
, 253 - 270, 15.08.2024
Beste Demir
,
Cevdet Avcıkurt
Öz
The aim of the research is to determine the strengths, weaknesses, opportunities and threats of Bozcaada viticulture by analysing the relationship between viticulture and tourism. For this purpose, qualitative research method was applied. The data were obtained through interview technique. The sample of the study was limited to participants who were involved in both tourism and viticulture activities in Bozcaada. The interviews lasted an average of 30 minutes and were audio recorded with the permission of the participants. The audio recordings were then transcribed. After the data were analysed, descriptive analysis was performed. According to the results of the analysis, it is seen that the strengths of Bozcaada come to the fore. The interviews show that viticulture existed in Bozcaada long before the settlement of the island and that there is a mutual relationship between it and tourism. Tourism activities in the region affect viticulture and viticulture affects tourism. In order for the positive relationship between these two sectors to continue, it is of great importance that stakeholders fulfil their responsibilities.
Kaynakça
- Arkeofili (2023). https://arkeofili.com/yunan-sarap-ve-senlik-tanrisi-dionysos-kimdi/ (15.10.2023).
- AREGEM, Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü (2023). https://aregem.ktb.gov.tr/tr-243105/unesco-somut-olmkultmiras-online-sergisi.html, (15.10.2023).
- Bozcaada Belediyesi, (2023). http://www.bozcaada.bel.tr, (11.10.2023).
- Bozcaada Kaymakamlığı (2023). http://www.bozcaada.gov.tr (15.10.2023).
- Bozcaadarehberi (2023). https://www.bozcaadarehberi.com (10.04.2024).
- Bruwer, J. (2003). “South African Wine Routes: Some Perspectives on The Wine Tourism İndustry's Structural Dimensions and Wine Tourism Product”. Tourism Management, 24(4), ss. 423-435.
- Civelek, M., Dalgın, T., Çeken, H. ve Ekiztepe, B. (2013). “Menemen Yöresinde Agro-Turizm Potansiyelinin Değerlendirilmesi”. International Journal of Social and Economic Sciences, 3(2), ss. 01-07.
- Charters, S. ve Ali-Knight, J. (2002). “Who İs The Wine Tourist?.” Tourism Management, 23(3), ss. 311-319.
- Çamlıbağ (2023). https://camlibag.com.tr/kuntra-uzumu/# (15.10.2023).
- Çavuşoğlu, M. (2012). “Bozcaada Üzüm Tarımı Turizmi ve Elektronik Tatil Tasarım Site Uygulaması”. International Journal of Social and Economic Sciences, 2(2), ss. 49-54.
- Çetin, D.N. (2021). Gelenekten Geleceğe Ekomüzeler ve Ekomüzelerin Sürdürebilir Turizm Gelişimi Üzerine Etkisi: Bozcaada Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tez, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
- Dardeniz, A., Kaynaş, K. ve Ateş F. (2001). “Çanakkale İli Bağcılığının Mevcut Durumu, Sorunları ve Çözüm Önerileri”. Bahçe, 30(1).
- Doğer E., (2004). Antik Çağ’da Bağ ve Şarap. İstanbul: İletişim Yayınları.
- Durmuş, H. (2006). Bozcaada'nın Sosyo-Ekonomik Yapısı ve Kültürü. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı, Eskişehir.
- Durmuş, E., Yüceer, S. E. ve Tan, S. (2022). “Coğrafi İşaret Tescilinin Yaratacağı Sosyo-Ekonomik Etkilerin İncelenmesi: Bozcaada Çavuş Üzümü Örneği”. Tarım Ekonomisi Dergisi, 28(1), ss. 21-29.
- Erhan, K. (2021). “Tekirdağ İlinde Bağcılık ve Bağ Turizmi”. Doğu Coğrafya Dergisi, 26(45), ss. 125-138.
- Hamlacıbaşı, F.Ü. (2008). Yiyecek Turizmi ve Yiyecek Turizmi Açısından Bozcaada'nın Kaynakları. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale: Çanakkale 18 Mart Üniverstiesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale.
- Helms, M. M. ve Nixon, J. (2010). “Exploring Swot Analysis–Where Are We Now? A Review Of Academic Research From The Last Decade”. Journal of Strategy and Management, 3(3), ss. 215-251.
- Hürriyet Haber (2023). https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/bozcaadada-bagbozumu-gunleri-bu-yil-yuzler-guluyor-30049288 (16.10.2023).
- Iversen, N. M., Foley, C., & Hem, L. E. (2023). “The Role of Immersive Festival Experiences, Identity, and Memory in Cultural Heritage Tourism”. Event Management, 27(1), ss. 33-50.
- Kiracı, M. A., Şenol, M. A., Kıran, T. ve Candar, S. (2018). “Çanakkale Bağcılığının Mevcut Durumu, Gelişimi ve Üreticilerin Eğitim İhtiyaç Analizi”. ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 6 (-), ss. 77-84.
- Köse, B. ve Çelik, S. A. (2017). “Dünyada ve Türkiye’de Bağcılık Turizmi”. Uluslararası Kırsal Turizm ve Kalkınma Dergisi, 1(2), ss. 29-34.
- Mertol, H. ve Keskin, S. (2022). Üzümün Tarihi ve Coğrafi Yolculuğu. Efe Akademi Yayınları.
- Miles, M. B. ve Huberman, A. M. (1994). Qualitative Data Analysis: An Expanded Sourcebook. Sage.
- Nair, B. S. (2021). “Cultural Transmission through Culinary Practices”. Turkish Online Journal of Qualitative Inquiry, 12(8).
- Ntv Haber (2023). https://www.ntv.com.tr/galeri/yasam/ata-demirerin-tanittigi-bozcaada-cavus-uzumtescillendi,h1eyeqelykkmhlgfoacqnq/v8c3r6k6w0wcqh3d1gjlea (16.10.2023).
- Phillip, S., Hunter, C. ve Blackstock, K. (2010). “A Typology for Defining Agritourism”. Tourism Management, 31(6), ss. 754-758.
- Tekin, A. (2000). “Eko-Turizm İçeriğinde Bağbozumu Şenlikleri”. Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 11(1), ss. 79-80.
- Trakya Bağ Rotası (2023). http://www.trakyabagrotasi.com/proje-hakkinda/ (14.10.2023).
- Türkben, C., Gül. F. ve Uzar, Y. (2012). “Türkiye'de Bağcılığın Tarım Turizmi (Agro-Turizm) İçinde Yeri ve Önemi”. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 2012(2), ss. 47-50.
- Türkiye Kültür Portalı, (2023). https://www.kulturportali.gov.tr/portal/somutolmayankulturelmiras, (15.10.2023).
- Türk Tarım (2023). ttp://www.turktarim.gov.tr/haber/142/eski-uygarliklardan-gunumuze-kadar-yasayan-gelenek-anadoluda-bag--bozumu (15.10.2023).
- Türkmen, S. (2020). “Yerel Halkın Festivallere Yönelik Algıladıkları Faydaların Festival Gelişimine Destek Olma Niyetleri Üzerindeki Etkileri: Bozcaada Örneği”. GSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciences, 3(1), ss. 47-61.
- Ulusal Envanter (2023). https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahukewj_pbgtukcaxu_q_edhtstbweqfnoecakqaq&url=https%3a%2f%2faregem.ktb.gov.tr%2feklenti%2f108253%2c2022-ulusal-envante tablosuxlsx.xlsx%3f0&usg=aovvaw2kcsrnbu-nmyfzgdhdmfky&opi=89978449, (16.10.2023).
- UTMK, Unesco Türkiye Milli Komisyonu (2023). Https://www.unesco.org.tr/home/page/126?slug=unesco-somut-olmayan-kültürel-miras-listeleri (08.10.2023).
- Ünal, A. (2016). Hititçe-Türkçe Türkçe-Hititçe Büyük Sözlük Hatti- Çe, Hurrice, Hiyeroglif Luvicesi, Çivi Yazısı Luvicesi ve Palaca Sözlük Listele- Riyle Birlikte, Ankara: Bilgin Kitapevi.
- Voyant (2024). https: www.voyanttools.org (14.02.2024).
- Wine Anatolia (2023). https://www.wineanatolia.com/wine-regions-of-turkey/ (15.10.2023).
- Yıldırım, A. ve Şimşek, H. (2003). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.
- Yılmaz, Ö. F. (2023). “Eski Mezopotamya ve Anadolu Toplumlarında Meyvelerin Önemi ve Kullanım Alanlarına Dair Bir Değerlendirme”. Kafdağı, 8(1), ss. 1-20.
- Zheng, S. (2023). “The Heritagisation of Rituals: Commodification and Transmission. A Case Study of Nianli Festival in Zhanjiang, China”. Études mongoles et sibériennes, centrasiatiques et tibétaines, (54).