BibTex RIS Cite

Birinci Sınıf Restoranların Kurumsallaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma: Türkiye Örneği

Year 2014, Volume: 11 Issue: 1, - , 24.07.2014

Abstract

Çalışmanın amacı; Türkiye’de faaliyet gösteren birinci sınıf restoranların özellikleri ile kurumsallaşma boyutları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle kurumsallaşma ile ilgili alan yazın taranmış ve kurumsallaşma boyutları belirlenmiştir. Gerçekleştirilen pilot uygulama sonrasında anket tekniği kullanılarak 309 restorana ait veriye ulaşılmıştır. Özelliklerin belirlenmesinde tanımlayıcı analizler, restoranların kurumsallaşma boyutlarının belirlenmesinde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, özellikler ile boyutlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise lojistik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, alan yazından farklı olarak, restoranların kurumsallaşma boyutlarına standartlaşma boyutunun eklendiği görülmüştür. Ayrıca, ticari durum, zincire bağlı olma, yönetim durumu ve esnek çalışma özelliklerinin kurumsallaşmanın bazı boyutlarıyla anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.

A Study on Evaluation of Institutionalization State of First Class Certificated Restaurants: The Case of Turkey

Year 2014, Volume: 11 Issue: 1, - , 24.07.2014

Abstract

The aim of this study was to determine the relationship between restaurant characteristics and institutionalization dimensions. For this, the literature on institutionalization and institutional dimensions were scanned. After the pilot study, 309 questionnaire forms were replied. For evaluation of general characteristics descriptive analysis; for institutionalization dimensions, explanatory factor analyses and confirmatory factor analysis; and for relations logistic regression analysis were computed. Findings has shown that institutionalization in restaurants have a new dimension named standardization. . In conclusion, restaurants’ commercial status, long term employing, board of director’s existence and chain restaurant structure were found to be influential on restaurants institutionalization.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Ebru Zencir This is me

Meryem AKOĞLAN Kozak This is me

Publication Date July 24, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 11 Issue: 1

Cite

APA Zencir, E., & Kozak, M. A. (2014). Birinci Sınıf Restoranların Kurumsallaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma: Türkiye Örneği. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(1).

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

26935

Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim, DOAj, DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.