BibTex RIS Kaynak Göster

Birinci Sınıf Restoranların Kurumsallaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma: Türkiye Örneği

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 24.07.2014

Öz

Çalışmanın amacı; Türkiye’de faaliyet gösteren birinci sınıf restoranların özellikleri ile kurumsallaşma boyutları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaçla öncelikle kurumsallaşma ile ilgili alan yazın taranmış ve kurumsallaşma boyutları belirlenmiştir. Gerçekleştirilen pilot uygulama sonrasında anket tekniği kullanılarak 309 restorana ait veriye ulaşılmıştır. Özelliklerin belirlenmesinde tanımlayıcı analizler, restoranların kurumsallaşma boyutlarının belirlenmesinde açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi, özellikler ile boyutlar arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise lojistik regresyon analizi gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, alan yazından farklı olarak, restoranların kurumsallaşma boyutlarına standartlaşma boyutunun eklendiği görülmüştür. Ayrıca, ticari durum, zincire bağlı olma, yönetim durumu ve esnek çalışma özelliklerinin kurumsallaşmanın bazı boyutlarıyla anlamlı bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir.

A Study on Evaluation of Institutionalization State of First Class Certificated Restaurants: The Case of Turkey

Yıl 2014, Cilt: 11 Sayı: 1, - , 24.07.2014

Öz

The aim of this study was to determine the relationship between restaurant characteristics and institutionalization dimensions. For this, the literature on institutionalization and institutional dimensions were scanned. After the pilot study, 309 questionnaire forms were replied. For evaluation of general characteristics descriptive analysis; for institutionalization dimensions, explanatory factor analyses and confirmatory factor analysis; and for relations logistic regression analysis were computed. Findings has shown that institutionalization in restaurants have a new dimension named standardization. . In conclusion, restaurants’ commercial status, long term employing, board of director’s existence and chain restaurant structure were found to be influential on restaurants institutionalization.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Editörden
Yazarlar

Ebru Zencir Bu kişi benim

Meryem AKOĞLAN Kozak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 24 Temmuz 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 11 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Zencir, E., & Kozak, M. A. (2014). Birinci Sınıf Restoranların Kurumsallaşma Durumu Üzerine Bir Araştırma: Türkiye Örneği. Seyahat Ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 11(1).

Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel and Hotel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
26935
Dergimiz EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim,  DRJI, Research Bible, SOBİAD ve ASOS tarafından indekslenmektedir.