The aim of this study; is to analyze and record the local cuisine of Karaman province in the context of cultural identity and to determine the attitude of the local people in bringing the regional cuisine culture of the region to tourism The study has been carried out using both qualitative and quantitative methods. In accordance with this purpose; As a result of the interviews conducted with 24 people in order to examine and record the cultural identity of the province; It has been revealed that many traditions made in the transition periods in Karaman province are applied as in the past and the dishes specific to the local cuisine culture are frequently made. In addition, for the quantitative part of the study, a survey was conducted with 428 people living in Karaman and it was determined that there were significant differences between the demographic variables of the local people and their attitudes towards bringing the local cuisine to tourism.
Bu çalışmanın amacı; Karaman ilinin yerel mutfağının, kültürel kimlik bağlamında incelenerek kayıt altına alınması ve bölgenin yöresel mutfak kültürünün turizme kazandırılmasında yerel halkın tutumunun belirlenmesidir. Çalışma hem nitel hem de nicel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda; ilin kültürel kimliğinin incelenerek kayıt altına alınabilmesi için 24 kişi ile yürütülen görüşmeler sonucunda; Karaman ilinde geçiş dönemlerinde yapılan birçok geleneğin geçmişte olduğu gibi uygulandığı ve yöresel mutfak kültürüne özgü yemeklerin sıklıkla yapıldığı ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca çalışmanın nicel bölümü için Karaman ilinde yaşayan 428 kişiyle anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve yerel halkın demografik değişkenleri ile yöresel mutfağın turizme kazandırılmasına yönelik tutumları arasında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 25, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 19 Issue: 1 |
Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim, DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.