Bu araştırma, turistlerin gastronomik memnuniyetini etkileyen faktörleri bütüncül bir model çerçevesinde incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada gastronomi bilgisi, duyusal çekicilik, yerellik, otantiklik algısı, gastronomik deneyim ve memnuniyet arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Araştırmada çevrimiçi anket aracıyla 370 yerli turistten veri toplanmış ve yapısal eşitlik modellemesi (SEM) ile analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre gastronomi bilgisinin duyusal çekicilik, yerellik ve gastronomik deneyim üzerinde olumlu etkisinin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca gastronomi bilgisinin otantiklik algısı ve yerelliğin gastronomik deneyim üzerinde anlamlı bir etki yaratmaması, dikkat çeken bir bulgu olarak öne çıkmaktadır. Araştırma modelinin yüksek açıklayıcılık gücü, gastronomi turizmi alanında turistlerin memnuniyetini etkileyen faktörlerin anlaşılmasına önemli teorik ve pratik katkılar sunmaktadır.
T.C. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından incelenmiş ve 01.10.2024 tarihli GO 2024/556 sayılı Karar ile etik açıdan uygun bulunmuştur.
This research aims to examine the factors affecting tourists' gastronomic satisfaction within a holistic model framework. In the study, the relationships between gastronomic knowledge, sensory appeal, locality, perception of authenticity, gastronomic experience, and satisfaction were examined. In the study, data was collected from 370 domestic tourists using an online survey tool and analyzed using structural equation modeling (SEM). According to the research findings, it has been determined that gastronomic knowledge has a positive effect on sensory appeal, locality, and gastronomic experience. Additionally, the fact that gastronomic knowledge does not create a significant impact on the perception of authenticity and locality in gastronomic experiences stands out as a noteworthy finding. The high explanatory power of the research model provides significant theoretical and practical contributions to understanding the factors affecting tourist satisfaction in the field of gastronomy tourism.
T.C. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Girişimsel Olmayan Klinik Araştırmalar Etik Kurulu tarafından incelenmiş ve 01.10.2024 tarihli GO 2024/556 sayılı Karar ile etik açıdan uygun bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Tourism (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Early Pub Date | August 15, 2025 |
Publication Date | August 25, 2025 |
Submission Date | January 20, 2025 |
Acceptance Date | June 25, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 22 Issue: 2 |
Seyahat ve Otel İşletmeciliği (Journal of Travel Business) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).
Our journal is indexed by EBSCOhost, Index Copernicus, Ulakbim, DRJI, Research Bible, SOBİAD and ASOS.