Geleneksel Türk Evi Ölçeğinde Eskigediz Evlerinin Cephe Düzenlemeleri
Abstract
Kütahya iline bağlı bir ilçe merkezi olan Eskigediz, 1970 yılında yaşanan deprem felaketinden sonra yaklaşık 7 km. güneybatıya taşınmıştır. Deprem sonrası alınan kararla bölgede yaşayanların bugün Gediz olarak bilinen yerleşim alanına nakledilmiş olması, geleneksel evlerin korunarak bugüne ulaşmasında en büyük etkendir. Bir dönem kaderine terkedilmiş yerleşim bu sayede çarpık yapılaşma ve betonarme yapı tehdidine maruz kalmamış, aynı zamanda sokak dokusu, yapı adaları, geleneksel yerleşim ve yaşam anlayışı da çok fazla zarar görmemiştir. İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından korumaya yönelik alınan kararlar, Eskigediz’in Anadolu’nun geleneksel konut potansiyeli yüksek olan ve kent dokusu itibariyle büyük oranda korunarak bugüne gelebilmiş ender yerleşim merkezlerinden biri olmasına vesile olmuştur.
Keywords
References
- Altıner, A. Turhan – Cüneyt Budak, Konak Kitabı: Geleneksel Türk Konutunun Geç Dönemi Üzerine Bir İnceleme, İstanbul 1997.
- Arseven, C. E., Sanat Ansiklopedisi, İstanbul 1950.
- Bektaş, C., Türk Evi, İstanbul 1996.
- Çıkış, Ş., “Modern Konut Olarak XIX. Yüzyıl İzmir Konutu: Biçimsel Ve Kavramsal Ortaklıklar”, METU JFA 2009/2, p.p., 211-233.
- Eldem, S. H., Türk Evi Osmanlı Dönemi, I, İstanbul 1987.
- Eldem, S. H., Türk Evi Plan Tipleri, İstanbul 1954.
- Erpi, F., Buca’da Konut Mimarisi (1838-1934): Bir Yüzyıl Dönemini Kapsayan Mimari Oluşumun Sosyo-Kültürel Analizi ve Tipolojik Sentezi, Ankara 1987.
- Evliya Çelebi Seyahatnamesi, C.8, İstanbul 1985.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Authors
Harun Ürer
This is me
Publication Date
September 9, 2014
Submission Date
February 11, 2016
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2013 Volume: 22 Number: 2