Araştırma Makalesi

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Cilt: 28 Sayı: 1 30 Nisan 2019
PDF İndir

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Öz

Amaç: Dünya genelinde ya da bir bölgedeki sağlık verilerinin incelenmesi ve karşılaştırılması, güncel durumun global ölçüde izlenebilmesi ve özellikle karar vericilerin önceliklerini belirlemesine katkı sunabilir. Yaşlılık global düzeyde “istenen” bir gelişme olup bazı açılardan değerlendirme ve karşılaştırmaların yapılabilmesi bu konuda geleceğe yönelik yol haritası çıkarmada yararlı olacaktır. Bu temel gerekçe ile bu makalede Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi’nde yer alan 53 ülkenin yaşam beklentisi ve yaşlılıkla ilgili seçilmiş ölçütler incelenmiş, ülkeler arasında karşılaştırmalar yapılmış ve yaşlılığı ilgilendirdiği düşünülen bazı değerlendirmeler yapılmıştır.

Gereç ve Yöntem: Araştırmada 53 ülkenin doğuşta beklenen yaşam süreleri, 65 yaş ve üzeri nüfusun toplam nüfus içindeki payları temel ölçütler olarak değerlendirilmiştir. Bunlara ek olarak; genel bütçeden sağlığa ayrılan pay, İnsani Kalkınma İndeksi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği gibi diğer bazı ölçütler de değerlendirilmiştir. Veriler Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) web sitelerinden elde edilmiştir. Ölçütlerin ülkelere göre karşılaştırılması için tablo, grafik ve haritalar kullanılmıştır. İleri analiz aşamasında korelasyon ve regresyon analizleri de yapılmıştır.

Bulgular: Avrupa Bölgesi, Dünya Sağlık Örgütü’nün altı coğrafi bölgesi içinde yaşlı nüfusu en fazla olan bölge iken, doğuşta beklenen yaşam süresinde ikinci sırada yer almaktadır. Bölge ülkelerinin çoğunun gelişmişlik göstergelerinde dünya ortalamasının üzerinde yer aldığı görülmektedir. Ancak bölge kendi içinde farklılıkları barındırmaktadır. Batı ve Orta Avrupa ülkelerinin; Balkanlar, Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerine göre daha uzun doğuşta beklenen yaşam süresine sahip olması, yaşlı nüfusun toplam nüfustaki payının ve İnsani Kalkınma İndeksi’nin daha yüksek olması farklılıklardan bazılarıdır.

Sonuç: Bölge içindeki eşitsizliklerin giderilmesi için politik düzeyde çalışmalara gereksinim bulunmaktadır. Sağlığın temel belirleyicilerini dikkate alan ve bilimsel zeminde geliştirilmiş müdahale programları özellikle orta ve uzun vadede planlanmalıdır. Bu tür bilimsel çalışmaların yapılması için de güçlü, doğru ve sürekliliği olan veri tabanının oluşturulması bir ihtiyaçtır.

Anahtar Sözcükler: Yaşlılık, Eşitsizlik, Küreselleşme, Kalkınma

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Bilir N, Paksoy Erbaydar N. Yaşlılık Sorunları. Halk Sağlığı Temel Bilgiler (Güler Ç, Akın L. Ed). Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. 3. Baskı; 2015. s. 1528-38.2. Global Health Observatory Data. Accesed July 7, 2017 at http://www.WHO.int/gho/mortality_burden_disease/life_tables/situation_trends/en3. Mandıracıoğlu A. Dünya’da ve Türkiye’de yaşlıların demografik özellikleri. Ege Tıp Dergisi 49(3) 39-45, 2010. Accesed July 4, 2017 athttp://www.egetip.dergisi.org/pdf/pdf_EGE_460.pdf

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Nisan 2019

Gönderilme Tarihi

21 Mart 2018

Kabul Tarihi

30 Ocak 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 28 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Erik, H. E., Kuzu, A., Aydın, C., Yıldız, M., Keskinkılıç, H. G., Şengelen, M., & Aslan, D. (2019). DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, 28(1), 17-25. https://doi.org/10.17942/sted.378109
AMA
1.Erik HE, Kuzu A, Aydın C, vd. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. STED. 2019;28(1):17-25. doi:10.17942/sted.378109
Chicago
Erik, Hanife Ece, Adem Kuzu, Cihan Aydın, vd. 2019. “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 28 (1): 17-25. https://doi.org/10.17942/sted.378109.
EndNote
Erik HE, Kuzu A, Aydın C, Yıldız M, Keskinkılıç HG, Şengelen M, Aslan D (01 Nisan 2019) DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 28 1 17–25.
IEEE
[1]H. E. Erik vd., “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ”, STED, c. 28, sy 1, ss. 17–25, Nis. 2019, doi: 10.17942/sted.378109.
ISNAD
Erik, Hanife Ece - Kuzu, Adem - Aydın, Cihan - Yıldız, Mücahit - Keskinkılıç, H. Gökçe - Şengelen, Meltem - Aslan, Dilek. “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi 28/1 (01 Nisan 2019): 17-25. https://doi.org/10.17942/sted.378109.
JAMA
1.Erik HE, Kuzu A, Aydın C, Yıldız M, Keskinkılıç HG, Şengelen M, Aslan D. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. STED. 2019;28:17–25.
MLA
Erik, Hanife Ece, vd. “DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ”. Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, c. 28, sy 1, Nisan 2019, ss. 17-25, doi:10.17942/sted.378109.
Vancouver
1.Hanife Ece Erik, Adem Kuzu, Cihan Aydın, Mücahit Yıldız, H. Gökçe Keskinkılıç, Meltem Şengelen, Dilek Aslan. DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ AVRUPA BÖLGESİ’NDE YAŞLANMA ve İLGİLİ ÖLÇÜTLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ. STED. 01 Nisan 2019;28(1):17-25. doi:10.17942/sted.378109

Cited By