BibTex RIS Cite

Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri

Year 2008, Volume: 2 Issue: 31, 59 - 66, 01.12.2008

Abstract

Bu çalışmada Thymbra spicata var. spicata L., Cyclotrichium stamineum (Boiss.&Hohen.) Manden&Scheng., Teucrium polium L., Salvia russellii Bentham ve Merıtha longifolia var. calliarıtha (Stapf) Briq. bitkilerine ait uçucu yağlar, disk difüzyon metodu kullanılarak Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Escherichia coli, Salmonella cholerasuis, Enterecoccus faecalis, Streptococcus mutans ve Sarcina lutea' ya karşı olan antibakteriyal etkileri araştırılmıştır. T. spicata var. spicata ve C. stamineum uçucu yağları S. aureus, B. cereus, £. coli ve S. cholerasuis' a karşı, S. russellii ve M. longifolia var. calliantha uçucu yağları S. aureus, B. cereus, E. coli, S. cholerasuis ve E. faecalis’ e karşı, T. polium uçucu yağı S. aureus, B. cereus, E. coli ve E. faecalis’e karşı antibakteriyal etki göstermiştir. Araştırma bitkilerine ait uçucu yağ disklerinin ve kontrol antibiyotik disklerinin (Kloramfenikol 30 |jg) birlikte yerleştirildiği S. lutea ve S. mutans bakterilerinin petri kaplarında üreme gözlenmemiştir.

References

  • Kalaycıoğlu, A., Öner, C., Bazı Bitki Ekstraktlarınm Antimutajenik Etkilerinin Ames-Salmonella Test Sistemi ile Araştırılması. Tr. Journal of Botany., 18: 117-122, (1994).
  • Baytop, T., Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İlaveli İkinci Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, (1999).
  • Nakipoğlu, M., Otan, H., Tıbbi Bitkilerin Flavanoitleri. Anadolu J. of AARI., 4 (1): 70-93, (1992).
  • Kıvanç, M., Akgül, A., Antibacterial Activities of Essential Oils From Turkish Spices and Citrus. Flavour and Fragrance Journal., 1: 175-179, (1986).
  • Şarer, E., Uçucu Yağların Biyolojik Etkileri ve Tedavide Kullanımları. 9. Bitkisel ilaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler Kitapçığı, Eskişehir, (1991).
  • Bağcı, E., Dığrak, M., Bazı Orman Ağaçlarının Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Aktiviteleri. Turkish Journal of Biology, 20: 191-198 (1996).
  • Kıvanç, M., Akgül, A., Escherichia coli' nin Değişik Sıcaklıklarda Çoğalması Üzerine Farklı Dozlardaki Karabaş kekiğin Engelleyici Etkisi. Doğa Botanik Dergisi, 12 (3): 248-253, (1988).
  • İlçim, A., Dığrak, M., Bağcı, E., Bazı Bitki Ekstraktlarınm Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması. Tr. Journal of Biology, 22: 119-125, (1998).
  • Bedir, E., Teucrium chamaedrys L. subsp. syspirense (C. Koch) Rech. fil. ve Teucrium polium L. Üzerinde Karşılaştırmalı Çalışmalar. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniv. Sağlık Bil. Enst. Farmakognozi Programı, Ankara, (1995).
  • Seçmen Ö., Gemici, Y., Leblebici, E., Görk, G., Bekat, L., Tohumlu Bitkiler Sistematiği. Ege Üniv. Fen Fak. Kitaplar serisi, No: 116, İzmir, (1992).
  • Başer, K.H.C., Aromatic Biodiversity Among the Flowering Plant Taxa of Turkey. Pure and Applied Chemistry, 74 (4): 527-545, (2002).
  • Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri). Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, 481, İzmir, (1997).
  • Akın, M., Konya ve Seydişehir Çevresinde Doğal Olarak Yetişen Bazı Bitkilerin Uçucu Yağ Miktarlarının ve Bunların Antimikrobiyal Etkilerinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Konya, (1996).
  • Davis, P. H., Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol.7 University prees, Edinburgh, (1982).
  • Baytop, T., Farmakognozi II. İst. Ünv. Ecz. Fak. Yay. 35, (1983)
  • Council of Europe, European pharrmacopoeia. 5th edn, Strasbourg, (2005).
  • Collins, C. H., Lyne, P. M., Grange, J. M„ Microbiological Methods. Butterworths & Co. (Publishers) Ltd.London. 410s, (1989).
  • Bradshaw, L. J., Laboratory Microbiology. Fourth Edition. Printed in U. S. A. 435s, (1992).
  • Basım, H„ Yeğen, O., Zeller, W., Antibacterial Effect of Essential Oil of Thymbra spicata L. var. spicata on Some Plant Pathogenic Bacteria. Zeitschrift fur Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz, 279 (3): 279-284, (2000).
  • Hacıoğlu, E„ Erwinia amylovora’ ya Karşı İnvitro ve İnvivo Koşullarda Bazı Kimyasalların, Bitki Ekstraktlarının ve Antagonistlerin Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniv. Fen Bil. Enst. Bitki Koruma Anabilim Dalı, Antalya, (1993).
  • Akgül, A., Kıvanç, M., Inhibitory Effects of Six Turkish Thyme-Like Spices on Some Common Food Borne Bacteria. Die Nahrung, 32 (2): 201-203, (1988).
  • Kızıl, S., Söğüt, T., Investigation of Antibacterial Effects of Some Spices. Crop Research, 25 (1): 86-90, (2003).
  • Baydar, H., Sağdıç, O., Özkan, G., Karadoğan, T., Antibacterial Activity and Composition of Essential Oils from Origanum, Thymbra and Satureja Species with Commercial Importance in Turkey. Food Control, 15 (3): 169-172, (2004).
  • Toroğlu, S., Dığrak, M., Kocabaş, Y.Z., Çay ve Baharat olarak Tüketilen Teucrium polium L., Thymbra spicata L. var. spicata, Ocimum basiiicum L. ve Foeniculum vulgare Miller’ in Uçucu Yağlarının İn Vitro Antimikrobiyal Aktivitesi ve Bazı Antibiyotiklerle Etkileşimleri. KSÜ. Journal of Science and Engineering 8 (2), (2005).
  • Mimica-Dukic, N., Kite, G., Gasic, O., Stajner, D., Pavkov, R., Jancic, R., Fellows, L., Comporative Study of Volatile Constituents and Antimicrobial Activity of Mentha Spices. Acta Horticulturae, 344: 110-115, (1993).
  • Rasooli, I., Rezaei, M.B., Bioactivity and Chemical Properties of Essential Oils from Zataria multiflora Boiss and Mentha longifolia (L.) Huds. Journal of Essential Oil Research, 14 (2): 141-146, (2002).
  • Mimica-Dukic, N., Bozin, B., Sokovic, M., Mihajlovic, B., Matavulj, M., Antimicrobial and Antioxidant Activities of Three Mentha Species Essential Oils. Planta Medica, 69 (5): 413-419, (2003).

Antibacterial Effecys of the Essential Oils of Some Plants of the Family Labiatae Growing Natually Around Şırnak-Silopi

Year 2008, Volume: 2 Issue: 31, 59 - 66, 01.12.2008

Abstract

References

  • Kalaycıoğlu, A., Öner, C., Bazı Bitki Ekstraktlarınm Antimutajenik Etkilerinin Ames-Salmonella Test Sistemi ile Araştırılması. Tr. Journal of Botany., 18: 117-122, (1994).
  • Baytop, T., Türkiye’ de Bitkiler ile Tedavi (Geçmişte ve Bugün). İlaveli İkinci Baskı, Nobel Tıp Kitabevleri, İstanbul, (1999).
  • Nakipoğlu, M., Otan, H., Tıbbi Bitkilerin Flavanoitleri. Anadolu J. of AARI., 4 (1): 70-93, (1992).
  • Kıvanç, M., Akgül, A., Antibacterial Activities of Essential Oils From Turkish Spices and Citrus. Flavour and Fragrance Journal., 1: 175-179, (1986).
  • Şarer, E., Uçucu Yağların Biyolojik Etkileri ve Tedavide Kullanımları. 9. Bitkisel ilaç Hammaddeleri Toplantısı, Bildiriler Kitapçığı, Eskişehir, (1991).
  • Bağcı, E., Dığrak, M., Bazı Orman Ağaçlarının Uçucu Yağlarının Antimikrobiyal Aktiviteleri. Turkish Journal of Biology, 20: 191-198 (1996).
  • Kıvanç, M., Akgül, A., Escherichia coli' nin Değişik Sıcaklıklarda Çoğalması Üzerine Farklı Dozlardaki Karabaş kekiğin Engelleyici Etkisi. Doğa Botanik Dergisi, 12 (3): 248-253, (1988).
  • İlçim, A., Dığrak, M., Bağcı, E., Bazı Bitki Ekstraktlarınm Antimikrobiyal Etkilerinin Araştırılması. Tr. Journal of Biology, 22: 119-125, (1998).
  • Bedir, E., Teucrium chamaedrys L. subsp. syspirense (C. Koch) Rech. fil. ve Teucrium polium L. Üzerinde Karşılaştırmalı Çalışmalar. Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniv. Sağlık Bil. Enst. Farmakognozi Programı, Ankara, (1995).
  • Seçmen Ö., Gemici, Y., Leblebici, E., Görk, G., Bekat, L., Tohumlu Bitkiler Sistematiği. Ege Üniv. Fen Fak. Kitaplar serisi, No: 116, İzmir, (1992).
  • Başer, K.H.C., Aromatic Biodiversity Among the Flowering Plant Taxa of Turkey. Pure and Applied Chemistry, 74 (4): 527-545, (2002).
  • Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri). Ege Üniv. Ziraat Fak. Tarla Bitkileri Bölümü, 481, İzmir, (1997).
  • Akın, M., Konya ve Seydişehir Çevresinde Doğal Olarak Yetişen Bazı Bitkilerin Uçucu Yağ Miktarlarının ve Bunların Antimikrobiyal Etkilerinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, S. Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Anabilim Dalı, Konya, (1996).
  • Davis, P. H., Flora of Turkey and the East Aegean Islands. Vol.7 University prees, Edinburgh, (1982).
  • Baytop, T., Farmakognozi II. İst. Ünv. Ecz. Fak. Yay. 35, (1983)
  • Council of Europe, European pharrmacopoeia. 5th edn, Strasbourg, (2005).
  • Collins, C. H., Lyne, P. M., Grange, J. M„ Microbiological Methods. Butterworths & Co. (Publishers) Ltd.London. 410s, (1989).
  • Bradshaw, L. J., Laboratory Microbiology. Fourth Edition. Printed in U. S. A. 435s, (1992).
  • Basım, H„ Yeğen, O., Zeller, W., Antibacterial Effect of Essential Oil of Thymbra spicata L. var. spicata on Some Plant Pathogenic Bacteria. Zeitschrift fur Pflanzenkrankheiten und Pflanzenschutz, 279 (3): 279-284, (2000).
  • Hacıoğlu, E„ Erwinia amylovora’ ya Karşı İnvitro ve İnvivo Koşullarda Bazı Kimyasalların, Bitki Ekstraktlarının ve Antagonistlerin Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Akdeniz Üniv. Fen Bil. Enst. Bitki Koruma Anabilim Dalı, Antalya, (1993).
  • Akgül, A., Kıvanç, M., Inhibitory Effects of Six Turkish Thyme-Like Spices on Some Common Food Borne Bacteria. Die Nahrung, 32 (2): 201-203, (1988).
  • Kızıl, S., Söğüt, T., Investigation of Antibacterial Effects of Some Spices. Crop Research, 25 (1): 86-90, (2003).
  • Baydar, H., Sağdıç, O., Özkan, G., Karadoğan, T., Antibacterial Activity and Composition of Essential Oils from Origanum, Thymbra and Satureja Species with Commercial Importance in Turkey. Food Control, 15 (3): 169-172, (2004).
  • Toroğlu, S., Dığrak, M., Kocabaş, Y.Z., Çay ve Baharat olarak Tüketilen Teucrium polium L., Thymbra spicata L. var. spicata, Ocimum basiiicum L. ve Foeniculum vulgare Miller’ in Uçucu Yağlarının İn Vitro Antimikrobiyal Aktivitesi ve Bazı Antibiyotiklerle Etkileşimleri. KSÜ. Journal of Science and Engineering 8 (2), (2005).
  • Mimica-Dukic, N., Kite, G., Gasic, O., Stajner, D., Pavkov, R., Jancic, R., Fellows, L., Comporative Study of Volatile Constituents and Antimicrobial Activity of Mentha Spices. Acta Horticulturae, 344: 110-115, (1993).
  • Rasooli, I., Rezaei, M.B., Bioactivity and Chemical Properties of Essential Oils from Zataria multiflora Boiss and Mentha longifolia (L.) Huds. Journal of Essential Oil Research, 14 (2): 141-146, (2002).
  • Mimica-Dukic, N., Bozin, B., Sokovic, M., Mihajlovic, B., Matavulj, M., Antimicrobial and Antioxidant Activities of Three Mentha Species Essential Oils. Planta Medica, 69 (5): 413-419, (2003).
There are 27 citations in total.

Details

Other ID JA58EM72PV
Journal Section Research Articles
Authors

Derya Oğuz

Mehtap Akın This is me

Hatice Taner Saraçoğlu This is me

Publication Date December 1, 2008
Submission Date December 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 2 Issue: 31

Cite

APA Oğuz, D., Akın, M., & Taner Saraçoğlu, H. (2008). Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, 2(31), 59-66.
AMA Oğuz D, Akın M, Taner Saraçoğlu H. Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri. sufefd. December 2008;2(31):59-66.
Chicago Oğuz, Derya, Mehtap Akın, and Hatice Taner Saraçoğlu. “Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 2, no. 31 (December 2008): 59-66.
EndNote Oğuz D, Akın M, Taner Saraçoğlu H (December 1, 2008) Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 2 31 59–66.
IEEE D. Oğuz, M. Akın, and H. Taner Saraçoğlu, “Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri”, sufefd, vol. 2, no. 31, pp. 59–66, 2008.
ISNAD Oğuz, Derya et al. “Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi 2/31 (December 2008), 59-66.
JAMA Oğuz D, Akın M, Taner Saraçoğlu H. Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri. sufefd. 2008;2:59–66.
MLA Oğuz, Derya et al. “Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri”. Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Fen Dergisi, vol. 2, no. 31, 2008, pp. 59-66.
Vancouver Oğuz D, Akın M, Taner Saraçoğlu H. Şırnak-Silopi Yöresinde Doğal Olarak Yetişen Labiatae Familyasına Ait Bazı Bitki Uçucu Yağlarının Antibakteriyal Etkileri. sufefd. 2008;2(31):59-66.

Journal Owner: On behalf of Selçuk University Faculty of Science, Rector Prof. Dr. Metin AKSOY
Selcuk University Journal of Science Faculty accepts articles in Turkish and English with original results in basic sciences and other applied sciences. The journal may also include compilations containing current innovations.

It was first published in 1981 as "S.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Dergisi" and was published under this name until 1984 (Number 1-4).
In 1984, its name was changed to "S.Ü. Fen-Edeb. Fak. Fen Dergisi" and it was published under this name as of the 5th issue.
When the Faculty of Letters and Sciences was separated into the Faculty of Science and the Faculty of Letters with the decision of the Council of Ministers numbered 2008/4344 published in the Official Gazette dated 3 December 2008 and numbered 27073, it has been published as "Selcuk University Journal of Science Faculty" since 2009.
It has been scanned in DergiPark since 2016.

88x31.png

Selcuk University Journal of Science Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) License.