BibTex RIS Cite

Bölgesel Kalkınmada Üniversite - Sanayi İşbirliği: Konya Örneği

Year 2014, Issue: 31, 167 - 183, 01.02.2014

Abstract

Küreselleşmeyle beraber değişen dünya düzeni bölgesel politikalarıda etkilemiş, bölgesel gelişmenin kavramsallaştırılmasıve bölgesel politikaların uygulanmasında değişikliğe yol açmıştır. Bu değişimle bölge, kalkınma ve bölgesel kalkınma kavramlarıyeniden şekillenmiş, inovasyonun bölgesel kalkınmadaki rolü önem kazanmıştır. Bölgesel kalkınmada inovasyon; bölgedeki mevcut kaynaklarıharekete geçirmesi, sosyo- kültürel ve kurumsal yapıyıöne çıkarması, özellikle bütün aktörlerin işbirliğini temel almasıyönüyle dikkat çekici bir gündem oluşturmuştur. Bölgede en önemli aktör olan üniversiteler, bilimsel ve teknolojik bilgiyi üretmeli; sanayi, söz konusu bilgi birikimini ticari ürünlere dönüştürmelidir. Bu aktörlerin işbirliği; bölgenin kalkınmadaki rolünün en önemli anahtarıdır. Gelişmişsanayisi olan ülkeler Ar-Ge Araştırma-Geliştirme , teknoloji edinme, teknolojiyi geliştirme ve inovasyona verdikleri önemle; insan kaynaklarıve tam zamanlıaraştırmacısayısıgibi alanlarda belirgin gelişmelerin oluşmasına fırsat vermişlerdir. Bu kapsamdaki çalışmaların büyüklüğüne, yayılmasına ve sürdürülebilirliğine bağlıolarak da ulusal bir kültür haline gelmişAr-Ge yoğun, yüksek yenilikçilik becerisi ve bunların sonuçlarıolarak yüksek katma değerli üretim ülkelerin teknolojide ciddi büyüklükte yol almalarına sebep olmuştur. Ar-Ge için gerekli olan insan kaynaklarıve alt yapısıbulunan üniversiteler, inovasyon yapmak isteyen şirketler için etkin bir kaynak olmuştur. Bu sebeple yapılan işbirliği her iki taraf için de fayda sağlamaktadır. Bu fayda ulusal kalkınmayı, özellikle bölgesel kalkınmayıolumlu yönde etkilemekte üniversitelerin ve sanayilerin yaptıklarıyenilikçi çalışmalarla, istihdam fırsatlarınıartırarak ekonomik üstünlükler sağladıklarıve böylece birbirlerini destekledikleri bir süreci ifade etmektedir Araştırmanın amacı, bölgesel kalkınmada üniversite-sanayi işbirliğinin, ülkemizde ve Konya ilinde mevcut politika ve uygulama biçimlerinin, sanayinin Konya’daki sanayi sektörü çalışanları ve üniversitenin Konya’da bulunan dört üniversite’deki akademisyenler algıve beklentilerinin etkili bir biçimde nasıl kurulabileceğini belirlemektir.Bu çalışmada bölgesel kalkınma ve üniversite-sanayi işbirliği kavramlarıakademik bakışaçısıçerçevesinde bütün yönleri ve tarihsel arka planıile birlikte ele alınmış, Konya ili özelinde Konya’da bulunan dört üniversitedeki akademisyenlere ve sanayi sektörü çalışanlarına anket uygulanmıştır. Anket sonuçlarından yola çıkarak yapılan analiz sonucunda, bölgesel kalkınmada üniversite-sanayi işbirliğinin yararlarıişbirliğinde devletin rolü, mevcut işbirliği yöntemleri ve işbirliğindeki başarıfaktörleri konusundaki düşünceleri ortaya konmuştur.

References

  • Akdoğan, Asuman(2007).”Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Beklentileri ve Beklentileri Etkileyen Bir Faktör Olarak Yenilik Kültürü”(Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara,Detay Yayıncılık, 85-104.
  • Akdoğan, Şükrü ve Kaldırımcı, Nurettin (2007). “Üniversite-Sanayi İşbirliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Fonksiyonları”(Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara,Detay Yayıncılık, 105-110.
  • Anderson, M. S. (2001). “The Complex Relations Between The Academy And Industry”, The Journal Of Higher Education, 72(2) :226-246.
  • Atik, Hayriye (2007). “İngiltere’de Üniversite-Sanayi İşbirliği Uygulamalarında Sanayinin Paydaşlığının Sınırları” (Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara, Detay Yayıncılık, 359-380.
  • Campbell D., Teresa I.And Slaughter, S.(1999). “Faculty And Administrators’ Attitudes Toward Potential Conflicts Of Interest Comitment, And Equity in University-Industry Relationship” The Journal Of Higher Education, 70(3):309-352.
  • Çetin, A. (2009). “İlgili tarafların algılarına göre üniversite-sanayi-devlet işbirliği üzerine bir alan araştırması”. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • DPT(2000),Bilim ve Teknoloji Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
  • Erkan, H.(2008). “Entegre sistemler bağlamında türkiye’nin ekonomik dönüşüm süreçleri ve geleceğe yönelik gelişimi”. II. Ulusal İktisat Kongresi- Türkiye’nin İktisadi Dönüşüm Süreci, İzmir,Türkiye,20-22 Şubat.
  • Etzkowitz, H. (2002). “The Triple Helix Of University - Industry - Government Implications For Policy And Evaluation”, Science Policy Institute Working Paper ,2002-11,SSN 1650-3821, Stockholm (11),1-18.
  • Etzkowitz, H. And Leydesdorff, L (2000).”The Dynamics Of Innovation: From National Systems and ‘‘Mode2’’ To A Triple Helix Of University–Industry–Government Relations”,Research Policy, (29):109– 123.
  • Etzkowitz, H.(1998). “The Norms Of Entrepreneurial Science: Cognitive Effects of The New University–İndustry Linkages”, Research Policy ,(27): 823–833.
  • Ildırar, Mustafa.Bölgesel Kalkınma Ve Gelişme Stratejileri, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım,2004.
  • Kaufmann, A. Ve Tödtling, F.(2001). “Science–İndustry İnteraction in The Process Of innovation: Theimportance Of Boundary-Crossing Between Systems”,Research Policy,(30),:791–804.
  • Kayasü, S. Ve Yaşar, S.(2006). “Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Kalkınma Politikaları: Yasal Ve Kurumsal Dönüşümler” Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu, Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültesi, TEPAV, 199-214.
  • Kezar, A. J. (2004).”Obtaining Integrity? Reviewing And Examining The Charter Between Higher Education and Society”,The Review Of Higher Education, 27 (4): 429-459.
  • Kiper, Mahmut (2007). “Bilgi Ve Teknoloji Üretimindeki Yeni Yaklaşımlar ve Bu Kapsamda Üniversite-Sanayi İşbirliği” (Editör: Rıfat Yıldız Ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara, Detay Yayıncılık, 143-164.
  • Kiper, Mahmut.Dünyada ve Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bu Kapsamda Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı (ÜSAMP), Ankara, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV),2010.
  • Martin, M. Managing University-İndustry Relations: A Study Of İnstitutional Practices From 12 Different Countries, Research And Studies Programme.,Improving The Managerial Effectiveness Of Higher Education İnstitutions Paris: UNESCO-International Institute For Educational Planning,2000.
  • Meyer-Krahmer, F. And Schmoch, U.(1998). Science- Based Technologies: University – Industry Interactions In Four Fields. Research Policy, (27 ), 835–851.
  • Nakip, Mahir Ve Akdoğan Asuman.Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Algılamaları ve Beklentileri(Kayseri’de Bir Uygulama).Kayseri, Kayseri Ticaret Odası Yayınları,1999.
  • Ortaş, İ.(2004). “Üniversite Özerkliği Nedir?” Bilim, Eğitim Ve Düşünce Dergisi ,07 4(1):1-7.
  • Santora, M. D. And Chakrabarti, A.K. ( 2002).”Firm Size And Technology Centrality İn İndustry– University İnteractions”, Research Policy, (31):1163–1180.
  • Shefer, D. ve Frenkel, A.(1998). “Local Milieu and İnnovations:Some Empirical Results”, The Annals Of Regional Science, (32):185–200.
  • Soyak, A.(2007). “Ulusal Yenilik Sistemi Ve Kurumsal Arayışlar: ‘Teknoekonomi Enstitüleri”,Bilim Ve Ütopya Dergisi, (154):1-5.
  • Srevatsan R.(2011). “The role of university –ındustry collbaration ın regional eceonomic development”. Unpublished Doctoral Dissertation, The University Of Southern Mississippi: Mississippi.
  • T.C. Resmi Gazete, “İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılması Kanunu” ,2002/4720, 28 Ağustos 2002.
  • Zaharia, S. E. And Gibert, E.(2005). “The Entrepreneurial University in Knowledge Society”, Higher Education in Europe, 30 (1):31-41.

Universıty-Industry Cooperation In Regional Development: Konya Case

Year 2014, Issue: 31, 167 - 183, 01.02.2014

Abstract

Changing world order upon globalization has been affected regional policies and leaded changes at conceptualizing of regional development and applying regional policies. Upon this change, the terms of region, development and regional development have been reshaped, role of innovation at regional development gained importance. Innovation at regional development composed an attractive agenda regarding to activating of current resources at the region, highlighting socio-cultural and organizational structure, especially cooperation of all actors. The universities that are the most important actors in the region should produce scientific and technological information; should turn industry and mentioned data accumulation into commercial products. Cooperation of those actors is the most important key of the region at development. The countries having the developed industry, with the importance they give to acquiring the technology, developing the technology and innovation, gave some opportunities the formation of remarkable developments in the areas such as the human resources and number of full time researchers. Depending on the size, spread, and sustainability, RE & DE Research&Development intensive high innovativeness skill, become a national culture, and the high value added production, as results of these, caused the countries to seriously move forward in technology. The universities having the necessary human resources and infrastructure became an effective resource for the companies that want to make innovation. Therefore, the cooperation made provides benefit for both parts. This benefit positively affects the national development, especially regional development, and with the innovative studies carried by the universities and industries, increasing the opportunities for employment, expresses a process, in which they provide the economic advantages and, thus, they support to each other. The aim of the study is to determine how to effectively make university –industry cooperation in the regional developlment; the existent policies and their forms of application in our country and the province Konya; and the perception and expectations of the industry industrial sector employees in Konya and universities academics in four universities located in Konya In this study, terms of regional development and university-industry cooperation have been considered together with its all aspects and historical background plan in the frame of academic view. Inquiry has been applied to academicians from four universities in Konya and industry sector employees in Konya. At the end of analysis results based to inquiry results set forth the studies of Regional development benefits of university-industry cooperation, role of the state at this cooperation, present cooperation managements, and their thoughts on success factors on cooperation

References

  • Akdoğan, Asuman(2007).”Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Beklentileri ve Beklentileri Etkileyen Bir Faktör Olarak Yenilik Kültürü”(Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara,Detay Yayıncılık, 85-104.
  • Akdoğan, Şükrü ve Kaldırımcı, Nurettin (2007). “Üniversite-Sanayi İşbirliğinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültelerinin Fonksiyonları”(Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara,Detay Yayıncılık, 105-110.
  • Anderson, M. S. (2001). “The Complex Relations Between The Academy And Industry”, The Journal Of Higher Education, 72(2) :226-246.
  • Atik, Hayriye (2007). “İngiltere’de Üniversite-Sanayi İşbirliği Uygulamalarında Sanayinin Paydaşlığının Sınırları” (Editör: Rıfat Yıldız ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara, Detay Yayıncılık, 359-380.
  • Campbell D., Teresa I.And Slaughter, S.(1999). “Faculty And Administrators’ Attitudes Toward Potential Conflicts Of Interest Comitment, And Equity in University-Industry Relationship” The Journal Of Higher Education, 70(3):309-352.
  • Çetin, A. (2009). “İlgili tarafların algılarına göre üniversite-sanayi-devlet işbirliği üzerine bir alan araştırması”. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • DPT(2000),Bilim ve Teknoloji Özel İhtisas Komisyonu Raporu, Ankara.
  • Erkan, H.(2008). “Entegre sistemler bağlamında türkiye’nin ekonomik dönüşüm süreçleri ve geleceğe yönelik gelişimi”. II. Ulusal İktisat Kongresi- Türkiye’nin İktisadi Dönüşüm Süreci, İzmir,Türkiye,20-22 Şubat.
  • Etzkowitz, H. (2002). “The Triple Helix Of University - Industry - Government Implications For Policy And Evaluation”, Science Policy Institute Working Paper ,2002-11,SSN 1650-3821, Stockholm (11),1-18.
  • Etzkowitz, H. And Leydesdorff, L (2000).”The Dynamics Of Innovation: From National Systems and ‘‘Mode2’’ To A Triple Helix Of University–Industry–Government Relations”,Research Policy, (29):109– 123.
  • Etzkowitz, H.(1998). “The Norms Of Entrepreneurial Science: Cognitive Effects of The New University–İndustry Linkages”, Research Policy ,(27): 823–833.
  • Ildırar, Mustafa.Bölgesel Kalkınma Ve Gelişme Stratejileri, Ankara, Nobel Yayın Dağıtım,2004.
  • Kaufmann, A. Ve Tödtling, F.(2001). “Science–İndustry İnteraction in The Process Of innovation: Theimportance Of Boundary-Crossing Between Systems”,Research Policy,(30),:791–804.
  • Kayasü, S. Ve Yaşar, S.(2006). “Avrupa Birliği’ne Üyelik Sürecinde Kalkınma Politikaları: Yasal Ve Kurumsal Dönüşümler” Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Sempozyumu, Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültesi, TEPAV, 199-214.
  • Kezar, A. J. (2004).”Obtaining Integrity? Reviewing And Examining The Charter Between Higher Education and Society”,The Review Of Higher Education, 27 (4): 429-459.
  • Kiper, Mahmut (2007). “Bilgi Ve Teknoloji Üretimindeki Yeni Yaklaşımlar ve Bu Kapsamda Üniversite-Sanayi İşbirliği” (Editör: Rıfat Yıldız Ve Hayriye Atik),Üniversitelerdeki Araştırma ve Uygulama Merkezlerinin İşlevselliği: Üniversite-Sanayi İşbirliğinin Yeniden Yapılandırılmasının Gereklilikleri, Ankara, Detay Yayıncılık, 143-164.
  • Kiper, Mahmut.Dünyada ve Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bu Kapsamda Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı (ÜSAMP), Ankara, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV),2010.
  • Martin, M. Managing University-İndustry Relations: A Study Of İnstitutional Practices From 12 Different Countries, Research And Studies Programme.,Improving The Managerial Effectiveness Of Higher Education İnstitutions Paris: UNESCO-International Institute For Educational Planning,2000.
  • Meyer-Krahmer, F. And Schmoch, U.(1998). Science- Based Technologies: University – Industry Interactions In Four Fields. Research Policy, (27 ), 835–851.
  • Nakip, Mahir Ve Akdoğan Asuman.Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Tarafların Algılamaları ve Beklentileri(Kayseri’de Bir Uygulama).Kayseri, Kayseri Ticaret Odası Yayınları,1999.
  • Ortaş, İ.(2004). “Üniversite Özerkliği Nedir?” Bilim, Eğitim Ve Düşünce Dergisi ,07 4(1):1-7.
  • Santora, M. D. And Chakrabarti, A.K. ( 2002).”Firm Size And Technology Centrality İn İndustry– University İnteractions”, Research Policy, (31):1163–1180.
  • Shefer, D. ve Frenkel, A.(1998). “Local Milieu and İnnovations:Some Empirical Results”, The Annals Of Regional Science, (32):185–200.
  • Soyak, A.(2007). “Ulusal Yenilik Sistemi Ve Kurumsal Arayışlar: ‘Teknoekonomi Enstitüleri”,Bilim Ve Ütopya Dergisi, (154):1-5.
  • Srevatsan R.(2011). “The role of university –ındustry collbaration ın regional eceonomic development”. Unpublished Doctoral Dissertation, The University Of Southern Mississippi: Mississippi.
  • T.C. Resmi Gazete, “İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflandırılması Kanunu” ,2002/4720, 28 Ağustos 2002.
  • Zaharia, S. E. And Gibert, E.(2005). “The Entrepreneurial University in Knowledge Society”, Higher Education in Europe, 30 (1):31-41.
There are 27 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Yasemin Telli Üçler This is me

Zeynep Karaçor This is me

Publication Date February 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Issue: 31

Cite

APA Telli Üçler, Y., & Karaçor, Z. (2014). Bölgesel Kalkınmada Üniversite - Sanayi İşbirliği: Konya Örneği. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi(31), 167-183.

24108 28027 

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License