The function of packaging continues to evolve in the context of scientific research, distant markets, and competitive market conditions. Among its key roles are branding and the creation of corporate image. This study addresses production process approaches that negatively affect the promotional function of packaging design, particularly for businesses entering the market or planning to launch new products. A comparative content analysis method was employed in the study. Data were collected through the examination of the physical condition of the packaging material and its visual positioning, two factors directly influencing the promotional function in the branding process. The findings were analyzed and interpreted using comparative content analysis. Before the three-dimensional form of packaging is created, a two-dimensional construction is prepared. The design is then applied to this structure and transformed into a three-dimensional form during production. However, many manufacturers tend to overlook the promotional function after the design phase and proceed directly to distribution. As a result, despite stable production costs, an inefficient packaging model emerges, adversely affecting branding, product value, and consumer preferences. The sample consists of products with cardboard packaging displayed through various presentation techniques in a local market, selected using purposive sampling. The study identifies issues stemming from the construction phase of packaging that indirectly influence branding and promotion. Problems related to graphic design, material selection, and presentation planning, although simple to resolve, are found to hinder the effectiveness of product promotion.
Ambalajın üstlendiği işlev, bilimsel araştırmaların bulguları, uzak pazarlara erişim gerekliliği ve rekabetçi piyasa koşulları çerçevesinde sürekli olarak gelişmektedir. Bu işlevlerin bazıları, doğrudan markalaşma ve kurumsal imajla ilişkilidir. Bu çalışmada, piyasaya yeni giriş yapan ya da ürün sürmeyi planlayan işletmelerin ambalaj tasarımlarındaki tanıtım fonksiyonunu olumsuz etkileyen üretim süreci yaklaşımları ele alınmıştır. Araştırmada karşılaştırmalı içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Veriler; markalaşma sürecindeki tanıtım işlevini doğrudan etkileyebilecek ambalaj materyalinin fiziksel durumu ve görsel konumlandırma yapısının incelenmesi yoluyla toplanmış, karşılaştırmalı içerik analizi tekniğiyle değerlendirilmiştir. Ambalajın üç boyutlu formu oluşturulmadan önce, iki boyutlu konstrüksiyonu hazırlanmakta; bu yapı üzerine tasarım giydirmesi yapılarak ambalaj, üretim sürecinde üç boyutlu hale getirilmektedir. Ancak ambalaj tasarımı sonrasında, birçok üretici firma tanıtım fonksiyonunu göz ardı ederek doğrudan dağıtım aşamasına geçmektedir. Bu durum, ambalaj üretim maliyeti sabit kalsa dahi markalaşmayı olumsuz etkileyen verimsiz bir modelin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu da ürünün marka değeri ve tüketici tercihlerine zarar verebilmektedir. Araştırmada, karton ambalajların çeşitli sunum teknikleriyle sergilendiği yerel bir marketteki ürünler amaçlı örnekleme yoluyla seçilmiştir. Sonuç olarak, işletmelerin markalaşma sürecinde, ambalaj konstrüksiyonundan kaynaklı ve tanıtım fonksiyonunu dolaylı yoldan etkileyen problemler analiz edilmiştir. Grafik giydirme, üretim malzemesi seçimi ve sunum çeşitliliğinin hatalı planlanmasından kaynaklanan ve tanıtım açısından verimliliği azaltan, ancak kolay çözülebilir olan problemler tespit edilmiştir.
Bu çalışmada tüm bilimsel etik ilkelere uygun davranılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Communication Studies, Advertising Strategies, Marketing Communications |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 30, 2025 |
Submission Date | January 15, 2025 |
Acceptance Date | June 24, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Issue: 57 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License