PASSING FROM THE SOCIETY OF FAMILY RUN BUSINESS TO INSTITUTIVE SOCIETY

Number: 2-3 May 17, 2016
TR EN

AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ

Abstract

İşletmeler her ne kadar tüzel kişilikler de olsalar toplum hayatının tabanına nüfuz ettikleri için sosyolojik gelişmelerden etkilenirken aynı zamanda onları da etkileyerek toplum yapısı içinde dinamik bir şekilde yerini almaktadır. Aile işletmelerini özellikle ele aldığımız zaman ise toplumla olan ilişkilerinin çok daha canlı olduğunu görmekteyiz. Bu bakımdan toplumsal incelemeleri, işletmeler olmadan ele almak mümkün değildir.Küreselleşme yolunda hızla ilerleyen dünyada işletmeler de kurumsallaşarak bu değişen şartlarda tüzel kişiliklerini devam ettirmekte ve aynı zamanda toplumun kurumsallık anlayışının oturmasına da yardımcı olmaktadır. Gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde olsun her işletmenin, aile işletmesinden kurumsal işletmeye geçişi sancılı olmaktadır ve makro düzeyde yaklaştığımız zaman bu değişimdeki anlayışın, yani tüzel kişiliğe sahip kurumsal yapıların anlayışının yerleşmesi de aynı şekilde sancılı olmaktadır. Bu makalede de işletmelerin kurumsal düzeye geçmesi ile bunun toplumdaki yansımalarını ele alınarak aynanın diğer yüzünden bakılacaktır. Muhakkak ki toplumla etkileşim içinde olan tek tüzel kişilik işletmeler değildir ancak bu tüzel kişiliklerin geneline baktığımızda aile işletmelerinin baskın şekilde fazla olduğu görüldüğünden durumu aile işletmeleri açısından ele almanın faydalı olacağını düşünülmüştür.Sonuç olarak Türkiye’de “kurumsal yapı” anlayışının oturmamasının temelinde, toplumun tabanına yayılmış olan aile işletmelerinin kurumsallaşmaması yatmaktadır. Bu bağlamda aile işletmelerinin kurumsallaşması toplumda “tüzel kişilik” kavramını da oluşturacaktır.

Keywords

References

  1. AKÇA N., Aile İşletmelerinin Tanımı, Özellikleri ve Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma. 2010. Denizli İlinde Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Denizli.
  2. ARBAK H.2010. Aile İşletmelerinin Kurumsallaşma Sürecinde Halkla İlişkilerin Rolü. Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İzmir.
  3. ARICIOĞLU M.A., Güleş H.A., Erdinçelebi E. 2013. Aile İşletmeleri Kurumsallaşma Sürdürülebilirlik Uyum. Ankara.
  4. ATEŞ Ö. 2005. Aile Şirketleri: Değişim ve Süreklilik. Ankara Sanayi Odası Yayını. Ankara.
  5. AYDIN G.2011. Aile İşletmelerinin Sürekliliği ve Bir Araştırma. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Denizli
  6. DRUCKER P.F. 1974. Tasks, Responsibilities, Practice. USA
  7. DÜZGÜN M.S. 2010. Geleneksel Aile İşletmelerinde Kültürel Değişim ve Bir Aile İşletmesi Örneği. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. İstanbul.
  8. ELÇİ E.2004. Aile İşletmelerinde Kurumsallaşma: Örgüt Geliştirme Aracı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ankara.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

May 17, 2016

Submission Date

January 1, 2014

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Number: 2-3

APA
Karabıyık, H. Ç. (2016). AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2-3, 43-51. https://izlik.org/JA42ZW79MB
AMA
1.Karabıyık HÇ. AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;(2-3):43-51. https://izlik.org/JA42ZW79MB
Chicago
Karabıyık, Hüseyin Çağatay. 2016. “AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 2-3: 43-51. https://izlik.org/JA42ZW79MB.
EndNote
Karabıyık HÇ (May 1, 2016) AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 2-3 43–51.
IEEE
[1]H. Ç. Karabıyık, “AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 2-3, pp. 43–51, May 2016, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42ZW79MB
ISNAD
Karabıyık, Hüseyin Çağatay. “AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2-3 (May 1, 2016): 43-51. https://izlik.org/JA42ZW79MB.
JAMA
1.Karabıyık HÇ. AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2016;:43–51.
MLA
Karabıyık, Hüseyin Çağatay. “AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 2-3, May 2016, pp. 43-51, https://izlik.org/JA42ZW79MB.
Vancouver
1.Hüseyin Çağatay Karabıyık. AİLE İŞLETMESİ TOPLUMUNDAN KURUMSAL TOPLUMA GEÇİŞ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2016 May 1;(2-3):43-51. Available from: https://izlik.org/JA42ZW79MB