Research Article

YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK

Volume: 6 Number: 11 June 30, 2018

YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK

Abstract

Halk bilimi, halk hayatını çeşitli yönlerden inceleyen bir disiplindir. Bu inceleme, genellikle, alan araştırması sonucu elde edilen veriler kullanılarak gerçekleştirilir. Yakın dönemlere kadar saha çalışmalarında araştırmacı, bütün araştırma sürecine hakim kişi olarak kabul ediliyordu. Araştırmacının özne, otorite konumu uzun bir süre herhangi bir sorgulamaya konu edilmedi.

II. Dünya Savaşı sonrası dönemde bilgi felsefesi alanında bilginin niteliği ve değişen yapısı üzerine ortaya çıkan  tartışmalar bilimsel bilginin öznesine dair sorgulamaları da beraberinde getirdi. Bu sorgulama farklı bilimsel disiplinleri ve disiplinler çerçevesinde araştırma yapanları içerecek şekilde genişledi. Bu tartışmalar sonucu yönteme ilişkin bir kavram olarak düşünümsellik kavramı gelişti. Düşünümsellik, hem bilimsel disiplinin kendi yöntemlerine hem de araştırmacının konumuna ilişkin yeni yaklaşımları ifade eden bir kavram olarak şekillendi. Düşünümsellik ile ilgili tartışmalar dilbilim, sosyoloji, antropoloji, medya çalışmaları gibi disiplinleri etkiledi.

Düşünümsellik, halk bilimi gibi önemli ölçüde alan araştırmasına dayanan bir bilgi dalında araştırmacının ve kaynak kişilerin konumlarını birlikte değerlendirmeye olanak sağlamaktadır. Düşünümselliği dikkate alan bir yaklaşım, birçok değişkenin olduğu bir alanda bilimsel nesnelliğin sağlanmasına araştırmacıları daha da yaklaştıracaktır. 

Keywords

References

  1. Akarçay Özdemir, G. (2013). Etnografların Alanda Fotoğrafı Kullanma Deneyimleri ve Çalışma Pratikleri Üzerine Bir Etnografik Çalışma. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji Dergisi. S.26., s. 83-128.
  2. Aktay, Y. (1998). The Reflexivity of Modernity and Social Sciences, S.Ü. Fen-Edebiyat Fakultesi Dergisi, 1998, Number: 12. p. 151-166.
  3. Allred, D. (2000). Representing Culture Reflexivity and Mormon Folklore Scholarship. Master of Arts English Department Brigham Young University.
  4. Atay, Tayfun (2017). Sosyal Antropolojide Yöntem Ve Etik Sorunu: “Klasik Etnografiden Diyalojik Etnografiye Doğru” Moment Dergi, Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi Kültürel Çalışmalar Dergisi. 4(1): 189-206.
  5. Briggs, C. (1986). Learning how to ask: A sociolinguistic appraisal of the role of the interview in social science research. New York: Cambridge University Press.
  6. Çobanoğlu, ö. (1999). Halkbilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş. Ankara: Akçağ Yayınları.
  7. Giddens, A. (1994). Modernliğin Sonuçları. İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  8. Harmanşah, R.; Nahya, N. Z. (2016). Etnografik Hikayeler Türkiye’de Alan Araştırması Deneyimleri. İstanbul: Metis Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 30, 2018

Submission Date

March 27, 2018

Acceptance Date

June 30, 2018

Published in Issue

Year 2018 Volume: 6 Number: 11

APA
Eren, M. (2018). YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(11), 168-180. https://izlik.org/JA29YY66KB
AMA
1.Eren M. YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;6(11):168-180. https://izlik.org/JA29YY66KB
Chicago
Eren, Metin. 2018. “YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 (11): 168-80. https://izlik.org/JA29YY66KB.
EndNote
Eren M (June 1, 2018) YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6 11 168–180.
IEEE
[1]M. Eren, “YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 6, no. 11, pp. 168–180, June 2018, [Online]. Available: https://izlik.org/JA29YY66KB
ISNAD
Eren, Metin. “YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 6/11 (June 1, 2018): 168-180. https://izlik.org/JA29YY66KB.
JAMA
1.Eren M. YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2018;6:168–180.
MLA
Eren, Metin. “YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 6, no. 11, June 2018, pp. 168-80, https://izlik.org/JA29YY66KB.
Vancouver
1.Metin Eren. YÖNTEMSEL BİR KAVRAM OLARAK TÜRK HALK BİLİMİ ÇALIŞMALARINDA DÜŞÜNÜMSELLİK. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2018 Jun. 1;6(11):168-80. Available from: https://izlik.org/JA29YY66KB