Research Article

SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ

Volume: 7 Number: 14 December 18, 2019
TR

SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ

Abstract

Sait Faik Abasıyanık’ın hikâyeleri, kahramanların niteliği ve niceliği bağlamında üç kategoride değerlendirilmektedir. İlk dönem hikâyelerinde çok sayıda idealist, hayata bağlı, sevecen tipler bulunmaktadır. İkinci dönem hikâyelerinde bu tip kahramanların sayıları azalır. Üçüncü dönem hikâyelerinde ise bu tip kahramanlar tükenir. Yazar, hayatı ve insanları sevdiği ilk gençlik dönemlerinde hikâyelerinde kahramanlarının sayısını geniş tutar. Bu dönem hikâyelerinde vaka örgüsünü insan sevgisi üzerine kurgular. Hayatın zorlukları ve insanlar arasındaki menfaat çatışmaları zamanla Sait Faik’i toplumdan uzaklaştırır, yalnızlığa iter. Dolayısıyla hikâyelerindeki kahramanların niteliğinde ve niceliğinde de değişim ve dönüşüm olur. Sait Faik Abasıyanık’ın hikâyelerindeki kahramanların niteliği ve niceliği bir anlamda onun hayata bakış açısını ve ruh halini yansıtmaktadır. Bu çalışmada Sait Faik’in hikâyelerindeki kahramanların niteliği ve niceliği yazarın otobiyografisiyle ilişkilendirilerek incelenmektedir. Araştırmanın temel amacı Sait Faik’in hikâyeciliği hakkında yapılan çalışmalara katkı sağlamaktır. Araştırmada yazarın üç kategoriye ayrılan hikâye kitaplarından random tekniğiyle örneklendirmeler seçilmiştir. Araştırma sonucunda Sait Faik’in hikâyelerinde zamanla vaka örgüsünün durağanlaştığı, üslubunun değiştiği, kahraman sayısının azaldığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bu bulgular yazarın bohemliğe dönüşen iç dünyasıyla da örtüşmektedir. Hikâyelerdeki ana kahramanlar, Sait Faik’in hayata ve inşalara bakış açısını farklı yönleriyle yansıtmaktadır. 

Keywords

References

  1. Abasıyanık, S. (2018a). Semaver. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  2. Abasıyanık, S. (2018b). Sarnıç. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  3. Abasıyanık, S. (2018c). Şahmerdan. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  4. Abasıyanık, S. (2018d). Lüzumsuz Adam, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  5. Abasıyanık, S. (2018e). Mahalle Kahvesi. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  6. Abasıyanık, S. (2018f). Havuz Başı. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  7. Abasıyanık, S. (2019g). Son Kuşlar. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
  8. Abasıyanık, S. (2018h). Alemdağ’da Var Bir Yılan. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Sevnur Korkut This is me
Türkiye

Publication Date

December 18, 2019

Submission Date

September 13, 2019

Acceptance Date

November 10, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 7 Number: 14

APA
Sağlam, M. H., & Korkut, S. (2019). SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(14), 462-484. https://izlik.org/JA54HL32SY
AMA
1.Sağlam MH, Korkut S. SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019;7(14):462-484. https://izlik.org/JA54HL32SY
Chicago
Sağlam, Mehmed Halil, and Sevnur Korkut. 2019. “SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 (14): 462-84. https://izlik.org/JA54HL32SY.
EndNote
Sağlam MH, Korkut S (December 1, 2019) SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 14 462–484.
IEEE
[1]M. H. Sağlam and S. Korkut, “SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ”, Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 14, pp. 462–484, Dec. 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA54HL32SY
ISNAD
Sağlam, Mehmed Halil - Korkut, Sevnur. “SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/14 (December 1, 2019): 462-484. https://izlik.org/JA54HL32SY.
JAMA
1.Sağlam MH, Korkut S. SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2019;7:462–484.
MLA
Sağlam, Mehmed Halil, and Sevnur Korkut. “SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ”. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, vol. 7, no. 14, Dec. 2019, pp. 462-84, https://izlik.org/JA54HL32SY.
Vancouver
1.Mehmed Halil Sağlam, Sevnur Korkut. SAİT FAİK’İN HİKÂYELERİNDE KARAKTER DÖNÜŞÜMÜ. Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi [Internet]. 2019 Dec. 1;7(14):462-84. Available from: https://izlik.org/JA54HL32SY