BibTex RIS Cite

Tanzimattan Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadar Konyalı Şair ve Yazarlar

Year 2001, Issue: 10, 77 - 159, 01.12.2001

Abstract

Konya Selçuklular döneminde uzun yıllar başkentlik yapmış, Osmanlılarzamanında da asırlarca bir kültür merkezi olarak önemini korumuştur. Konyalı şair,yazar ve âşıklar üzerinde yaptığımız bu çalışmada; Tanzimatın ilânından Cumhuriyetinilk yıllarına kadar yüz yıla yaklaşan bir dönemde yüzden fazla isim tespit edilmiş, kısabiyografik bilgiler ve küçük örneklerle bu şair ve âşıklar tanıtılmıştır. Bu şairlerin büyükkısmı divan, halk ve tekke edebiyatına dâhildir. Az sayıda şair de Tanzimattan sonragelişen yeni Türk edebiyatının özelliklerini aksettirmektedir.

THE POETS AND AUTHORS FROM KONYA IN THE PERIOD OF TANZIMAT TO THE INITIAL YEARS OF REPUBLIC

Year 2001, Issue: 10, 77 - 159, 01.12.2001

Abstract

Konya had been the capital of Seljukians for long years and had been a significant center of cultur for centuries during Ottoman period. In our study on the poets, authors and minstrels of Konya we have composed more than a hundred names who belong to the period beginning with Tanzimat to the initial years of Republic. We introduce them with short biographies and some samples from their works. Most of these poets belong to the classical, national or mystical literature and just a few numbers of them bear the characteristics of the modern Turkish literature which has been established after Tanzimat period

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA32MP44VM
Journal Section Articles
Authors

Emine Yeniterzi This is me

Publication Date December 1, 2001
Published in Issue Year 2001 Issue: 10

Cite

APA Yeniterzi, E. (2001). Tanzimattan Cumhuriyetin İlk Yıllarına Kadar Konyalı Şair ve Yazarlar. Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi(10), 77-159.

Selçuk University Journal of Studies in Turcology is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).