Bu çalışma, Kahramanmaraş koşullarında 2010 - 2011 tahıl yetiştirme sezonunda, arpa (Hordeum vulgare L.) ve adi fiğ (Vicia sativa
L.) bitkileri saf ve %50 karışımlarına, bakteri (Rhizobium leguminosarum L.) ve bakterisiz uygulama yapılarak yürütülmüştür.
Araştırmada; yeşil ve kuru ot verimi (kg da-1), biyolojik verim (kg da-1), ADF ve NDF oranı (%), ham protein ve kuru madde oranları
(%) incelenmiştir. Bakteri aşılaması sadece kuru madde oranında istatistiki olarak önemli olduğu, diğer özelliklerde ise bitkilerin ot
verimini ve kalite içeriklerini arttırdığı, fakat önemsiz olduğu kaydedilmiştir. Araştırmada incelenen ve istatistiki olarak önemli olan
özelliklerden, en yüksek kuru ot verimi (708.7 kg da-1) saf arpa ekimden, biyolojik verim (1991.2 kg da-1) karışım ekim sisteminden, ham
protein oranı (% 23.93) saf fiğ ekiminden, kuru madde oranı (% 88.56) karışım ekiminden elde edilmiştir.
This study was conducted with or without Rhizobium leguminaosarum (L.) inoculation of barley (Hordeum vulgare L.) and common vetch (Vicia sativa L.) plants grown as sole or mixture (50 %) cropping under Kahramanmaraş environmental conditions in 2010-2011 cereals growing season. In the study, green herbage and dry herbage (hay) yield (kg da-1), biological yield (kg da-1), ADF and NDF rate (%), crude protein and dry matter rate (%) were investigated. Bacteria inoculation was statistically significant only for dry matter rate while increased the green herbage yield and quality content of the plants however it was found unimportant. Among the investigated traits, dry herbage yield (708.7 kg da-1 ) obtained from barley plots, biological yield (1991.2 kg da-1) obtained from mixture plots, crude protein rate (23.93%) obtained from vetch plots and dry matter rate (88.56 %) obtained from mixture plots were statistically different
Other ID | JA93RC62ZC |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Issue: 2 - Year: 2012 Issue: 2 |