Tuzluluk, tarımsal üretimde bitki gelişimini ve verimini negatif olarak etkileyen en önemli faktördür. Bu çalışmada farklı tuzluluk şartlarında
(0, 30 ve 60 mM/L NaCl) bitki köklerine uygulanan PGPR kombinasyonlarının (Bacillus cereus RCP 3/1 + Rhizobium radiobacter RCR 11/2) ve
mikorizal mantarların (Glomus spp.) bazı bitki kalite parametrelerine (suda çözünür kuru madde(SÇKM), titre edilebilir asitlik, meyve rengi ve
meyvedeki C vitamin miktarı) etkisi araştırılmıştır. Çalışmada sonuç olarak, tüm uygulamalarda (kontrol, mikoriza, bakteri ve mik+bak) kalite
parametrelerinin tuz konsantrasyonları arttığında düştüğü belirlenmiştir. Mik+bak uygulamalarında bitki rengindeki a ve b değerleri istatistiksel
olarak diğer uygulamalara göre yüksek bulunmuş, L değerleri açısından uygulamalar arasında istatistiksel bağlamda fark bulunmamıştır.
Uygulamaların etkileri incelendiğinde, mikoriza ve mik+bak uygulamalarının SÇKM açısından en iyi sonuçları verdiği belirlenmiştir. Titre
edilebilir asitlik açısından ise bakteri uygulamaları en iyi sonucu vermiştir. Ancak, sonraki en iyi sonucu istatistiksel olarak aynı gruba giren
mikoriza ve mik+bak uygulamaları vermiştir. C vitamini ile ilgili sonuçlar incelendiğinde, ortalamalar arasında önemli istatistiksel farklar
belirlenmiştir. En yüksek C vitamini içeriği kontrol ve mikoriza uygulamasından elde edilirken, en düşük sonuçlar mik+bak uygulamasından elde
edilmiştir.
Çalışmanın sonuçları dikkate alındığında, tuzlu koşullarda mik+bak uygulamalarının çalışmada incelenen çilek meyvelerinin kalite özellikleri
üzerine pozitif etkisinin olabileceği belrlenmiştir
Salinity, which is limits planth growth and yield, is one of the most important factor negatively affects the agricultural productions. In this study, effects of with PGPR combination (Bacillus cereus RCP 3/1 + Rhizobium radiobacter RCR 11/2) and mycorrhizal fungi (Glomus spp.) root inoculations under different salinity conditions (0, 30 and 60 mM/L NaCl) on some qualitative characters such as soluble solid content (SSC), titratable acid, fruit color and amount of vitamin C in strawberry (San Andreas cv.) were researched. As a result of this study, it is showed that in all applications (control, mycorrhizal, bacterial and myc+bac) amount of studied characterictics were lower when salt concentrations were higher. In myc+bac applications, a and b values of fruit colour higher than the other applications when L values of fruit colours not significant among the applications statistically. When examining impact of application, mychoriza and myc + bac applications have the best results for SSC. For titratable acid results, bacterial application is the best. However, the next best results were obtained mychoriza and myc+bac applications which are into the same group. When C vitamin values were examined, significant statistical differences were determined among the averages. When the highest values were taken from mychoriza and control application, lo west values were obtained from myc+bac application.Considering the data of this study, it is suggested that the application of myc+bac has positively affected amounts of examined features in strawberry under saline conditions
Other ID | JA88NY88MD |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | July 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 8 Issue: 2 |