Risale-i Mimariyye in Ottoman Architectural Historiography

Number: 13 May 1, 2009
  • Gül Kale
TR EN

Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye

Abstract

Osmanlı Mimarlık tarihi üzerine yazılı kaynakların eksikliği, mimarlık kuramını ve mimarlık düşünce tarihini anlamakta önemli bir engel olarak belirmektedir. Ancak, anlamaya yönelik bu sorunun temeli mimarlık tarihi yazımına dair çok daha önemli bir noktaya dokunmaktadır. Mimarlığın düşünce tarihindeki yerini yadsıyan bu bakış, mimarlık kuramına yaklaşımı da problemli bir hale getirmiştir. Osmanlı dönemine ait mimarlık üzerine iki önemli yazılı eser uzun yıllar bu söylem doğrultusunda ele alınmıştır. Kültürel bağlamdan temellenen mimari anlamlar dünyasına girebilmek için bu iki temel kaynak çok geniş yorum olanağı sunmaktadır. Bu kaynaklardan birincisi Mimar Sinan’a ait olan yazma eserlerdir. İkinci önemli kaynak ise, 1614 yılında, Cafer Efendi tarafından Mimar Mehmet Ağa’nın yaşamıyla ilgili olarak yazılan Risale-i Mimariyye isimli kitaptır. Bu literatür yazısında Risale ile ilgili birinci derece kaynaklar ve genel mimarlık tarihi kitaplarında ve makalelerde Risale’ye referans veren çalışmalar tanıtılacaktır. Bu yolla, Risale’nin şu ana kadar yapılmış genel mimarlık tarihi araştırmalarındaki yeri yanında, Osmanlı mimarlık tarihindeki yaklaşımların ve dönüşümlerin Risale izdüşümünde ortaya konulabilmesi de amaçlanmaktadır.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Gül Kale This is me

Publication Date

May 1, 2009

Submission Date

May 1, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2009 Number: 13

APA
Kale, G. (2009). Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, 13, 405-424. https://izlik.org/JA73AY53NA
AMA
1.Kale G. Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye. TALID. 2009;(13):405-424. https://izlik.org/JA73AY53NA
Chicago
Kale, Gül. 2009. “Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-I Mimariyye”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, nos. 13: 405-24. https://izlik.org/JA73AY53NA.
EndNote
Kale G (May 1, 2009) Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi 13 405–424.
IEEE
[1]G. Kale, “Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye”, TALID, no. 13, pp. 405–424, May 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA73AY53NA
ISNAD
Kale, Gül. “Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-I Mimariyye”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi. 13 (May 1, 2009): 405-424. https://izlik.org/JA73AY53NA.
JAMA
1.Kale G. Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye. TALID. 2009;:405–424.
MLA
Kale, Gül. “Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-I Mimariyye”. Türkiye Araştırmaları Literatür Dergisi, no. 13, May 2009, pp. 405-24, https://izlik.org/JA73AY53NA.
Vancouver
1.Gül Kale. Osmanlı Mimarlık Tarihi Yazımında Risale-i Mimariyye. TALID [Internet]. 2009 May 1;(13):405-24. Available from: https://izlik.org/JA73AY53NA