BibTex RIS Cite

Effects of Different Sowing Dates on Yield and Yield Components of Green and Red Lentils (Lens culinaris Medik.)

Year 2008, Volume: 17 Issue: 1-2, - , 01.06.2008

Abstract

The research was carried out to determine on grain yield and yield component of green and red lentils in different sowing dates. In Haymana, experiment was conducted in Randomized Block Design in years of 2003, 2004 and 2005. In each experiment, 12 genotypes were used and yield (kg/da), winter damage, 50% the number of days to flowering, number of days to maturity, 100-grain weight (g) and plant height were observed. The highest and the lowest average yield in the experiments were 176.2 kg/da and 105.3 kg/da in winter red small sized lentil and spring green large sized lentil respectively. The difference between the average yield of the experiments was significant (P<0.01).

References

  • Abu-Shakra, S. ve Tannous, R.I. 1981. Nutritional value and quality of lentils. Lentils (C.Webb and G. Hawtin ed.) pp.191-202. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnhan Royal, Slough SL2 3BN, England.
  • Akçin, A. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniv. Yayınları No. 43, Ziraat Fakültesi Yayınlar No: 8.
  • Akkaya, A. 2001. Mercimekte Bitki Koruma Sorunları ve mercimekte entegre mücadele çalışmaları. Kırmızı Mercimeğin Sorunları ve Çözüm Önerileri. Diyarbakır.
  • Andrews, C.J. 1987. Low temperature stress in field and foraga crop production-an overview. Canadian J. of Plant Science, 67: 1121-1133
  • Anonymous, 2007. www.faostat.org Erişim tarihi: 17.04.2009
  • Anonymous, 2007. www.grainlegumes.com/GL-pro2007. Erişim Tarihi: 11.05.2009
  • Aydoğan, A., Kahraman, A., Muehlbauer, F.J., Sarker, A., Erksine, W. 2005. Evaluation and Selection for Winter Hardiness in 10 Lentil Recombinant Inbred Line Populations for Adaptation to High Elevation Regions of Turkey. 4th International Food Legumes Research Conference, Oct. 18-22, New Delhi, India.
  • Beniwal, S.P.S., Kaiser, W.J. and Dalkıran, H. 1995. Biotic constraints to the production of lentils and their management in the highlands of West Asia and North Africa. Ed. J.D.H. Keating and I Küsmenoğlu. Ankara
  • Çiftçi, C.Y. 2004. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Tane Baklagiller Tarımı. Ziraat Mühendisleri Odası. Teknik Yayınlar Dizisi No: 5. Ankara.
  • Küsmenoğlu, I. 1995. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Mercimekte Kışa Mukavemet Test Metodu ve Kışa Mukavemetin Morfolojik ve Biyokimyasal Bitki Karakterleri ile İlişkisi. Doktora tezi. Konya.
  • Nygraard and Hawtin. 1981. Lentils. Agricultural Bureaux and The International Center for Agricultural Research in the Dry Areas. Ed: C. Webb and G. Havtin.
  • Singh, K.B., Malhotra, R.S. ve Saxena, M.C. 1989. Chickpea evaluation for cold tolerance under field conditions. Crop Science, 29: 282- 285
  • Sulser, H. ve Sager, F.1974. Identification of uncommon amino acids in the lentil seed. Lebensm-wiss-Techol 7:327.
  • Summerfield, R.J. 1981. Adaptation to environments. Lentils (C. Webb and G. Hawtin ed) pp.91-110. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnhan Royal, Slough SL2 3BN, England.
  • Slim,N.S., Saxena, M.C. ve Erksine, W. 1991. Effect of sowing date on the growth and yield of lentil in rainfed mediterranean environment. Expl. Agric. V. 27: 145-154.
  • Şakar, D., Durutan, N. ve Meyveci, K. 1988. Fctors Which Limits the productivity of cool season food legume in Turkey. Pages 137-146 in World Crops: Cool Season Food Legume (ed. RJ. Summerfield). Kluwer Acedemic Publisher, Netherlands.
  • Şehirali,S. 1991. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları:1089. Ders Kitabı:314.
  • Yenish, J.P., Larsen, R., Pala,M. and Haddad, A. 2009. Weed Management. The Lentil Botany, Production and Uses. Ed: W. Erskin, F.J. Meuhlbauer, Ashutosh Sarker and Balram Sharma. Pp. 326.

Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri

Year 2008, Volume: 17 Issue: 1-2, - , 01.06.2008

Abstract

Araştırma, farklı ekim zamanlarında yeşil ve kırmızı mercimeğin (Lens culinaris Medik.) verim ve verim öğelerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Denemeler, Haymana’da tesadüf blokları deneme deseninde 2003,2004 ve 2005 yıllarında kurulmuştur. Her bir denemede 12 genotip kullanılmıştır. Çalışmada, verim (kg/da), kış zararı, %50 çiçeklenme gün sayısı, olgunlaşma gün sayısı, 100 tane ağırlığı (g) ve bitki boyuna ait gözlemler alınmıştır. En yüksek verim ortalaması, 176,2 kg/da ile kışlık kırmızı küçük taneli mercimek denemesinde en düşük verim ortalaması ise 105,3 kg/da ile yazlık yeşil iri taneli mercimek denemesinden alınmıştır. Denemelerin verim ortalamaları arasındaki fark istatistiki olarak %1 düzeyinde önemli bulunmuştur.     

References

  • Abu-Shakra, S. ve Tannous, R.I. 1981. Nutritional value and quality of lentils. Lentils (C.Webb and G. Hawtin ed.) pp.191-202. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnhan Royal, Slough SL2 3BN, England.
  • Akçin, A. 1988. Yemeklik Tane Baklagiller. Selçuk Üniv. Yayınları No. 43, Ziraat Fakültesi Yayınlar No: 8.
  • Akkaya, A. 2001. Mercimekte Bitki Koruma Sorunları ve mercimekte entegre mücadele çalışmaları. Kırmızı Mercimeğin Sorunları ve Çözüm Önerileri. Diyarbakır.
  • Andrews, C.J. 1987. Low temperature stress in field and foraga crop production-an overview. Canadian J. of Plant Science, 67: 1121-1133
  • Anonymous, 2007. www.faostat.org Erişim tarihi: 17.04.2009
  • Anonymous, 2007. www.grainlegumes.com/GL-pro2007. Erişim Tarihi: 11.05.2009
  • Aydoğan, A., Kahraman, A., Muehlbauer, F.J., Sarker, A., Erksine, W. 2005. Evaluation and Selection for Winter Hardiness in 10 Lentil Recombinant Inbred Line Populations for Adaptation to High Elevation Regions of Turkey. 4th International Food Legumes Research Conference, Oct. 18-22, New Delhi, India.
  • Beniwal, S.P.S., Kaiser, W.J. and Dalkıran, H. 1995. Biotic constraints to the production of lentils and their management in the highlands of West Asia and North Africa. Ed. J.D.H. Keating and I Küsmenoğlu. Ankara
  • Çiftçi, C.Y. 2004. Dünyada ve Türkiye’de Yemeklik Tane Baklagiller Tarımı. Ziraat Mühendisleri Odası. Teknik Yayınlar Dizisi No: 5. Ankara.
  • Küsmenoğlu, I. 1995. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Mercimekte Kışa Mukavemet Test Metodu ve Kışa Mukavemetin Morfolojik ve Biyokimyasal Bitki Karakterleri ile İlişkisi. Doktora tezi. Konya.
  • Nygraard and Hawtin. 1981. Lentils. Agricultural Bureaux and The International Center for Agricultural Research in the Dry Areas. Ed: C. Webb and G. Havtin.
  • Singh, K.B., Malhotra, R.S. ve Saxena, M.C. 1989. Chickpea evaluation for cold tolerance under field conditions. Crop Science, 29: 282- 285
  • Sulser, H. ve Sager, F.1974. Identification of uncommon amino acids in the lentil seed. Lebensm-wiss-Techol 7:327.
  • Summerfield, R.J. 1981. Adaptation to environments. Lentils (C. Webb and G. Hawtin ed) pp.91-110. Commonwealth Agricultural Bureaux, Farnhan Royal, Slough SL2 3BN, England.
  • Slim,N.S., Saxena, M.C. ve Erksine, W. 1991. Effect of sowing date on the growth and yield of lentil in rainfed mediterranean environment. Expl. Agric. V. 27: 145-154.
  • Şakar, D., Durutan, N. ve Meyveci, K. 1988. Fctors Which Limits the productivity of cool season food legume in Turkey. Pages 137-146 in World Crops: Cool Season Food Legume (ed. RJ. Summerfield). Kluwer Acedemic Publisher, Netherlands.
  • Şehirali,S. 1991. Yemeklik Tane Baklagiller. Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları:1089. Ders Kitabı:314.
  • Yenish, J.P., Larsen, R., Pala,M. and Haddad, A. 2009. Weed Management. The Lentil Botany, Production and Uses. Ed: W. Erskin, F.J. Meuhlbauer, Ashutosh Sarker and Balram Sharma. Pp. 326.
There are 18 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Abdulkadir Aydoğan

Vural Karagül This is me

Aysegül Gürbüz This is me

Publication Date June 1, 2008
Published in Issue Year 2008 Volume: 17 Issue: 1-2

Cite

APA Aydoğan, A., Karagül, V., & Gürbüz, A. (2008). Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 17(1-2).
AMA Aydoğan A, Karagül V, Gürbüz A. Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 2008;17(1-2).
Chicago Aydoğan, Abdulkadir, Vural Karagül, and Aysegül Gürbüz. “Farklı Ekim Zamanlarının Yesil Ve Kırmızı Mercimeğin (Lens Culinaris Medik.) Verim Ve Verim Öğelerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 17, no. 1-2 (June 2008).
EndNote Aydoğan A, Karagül V, Gürbüz A (June 1, 2008) Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 17 1-2
IEEE A. Aydoğan, V. Karagül, and A. Gürbüz, “Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 1-2, 2008.
ISNAD Aydoğan, Abdulkadir et al. “Farklı Ekim Zamanlarının Yesil Ve Kırmızı Mercimeğin (Lens Culinaris Medik.) Verim Ve Verim Öğelerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 17/1-2 (June 2008).
JAMA Aydoğan A, Karagül V, Gürbüz A. Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2008;17.
MLA Aydoğan, Abdulkadir et al. “Farklı Ekim Zamanlarının Yesil Ve Kırmızı Mercimeğin (Lens Culinaris Medik.) Verim Ve Verim Öğelerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 17, no. 1-2, 2008.
Vancouver Aydoğan A, Karagül V, Gürbüz A. Farklı Ekim Zamanlarının Yesil ve Kırmızı Mercimeğin (Lens culinaris Medik.) Verim ve Verim Öğelerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2008;17(1-2).