BibTex RIS Cite

BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DEPOLAMA SONRASI KALİTE VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Year 2000, Volume: 9 Issue: 1-2, - , 01.06.2000

Abstract

Bu çalışmada, 1998 ve 1999 yıllarında Erzurum ekolojik şartlarında Adaptasyon ve Verim Denemesine alınan 20 patates çeşidine ait yumruların 1998/1999 ve 1999/2000 yıllarında depolama sonrası bazı kalite ve fizyolojik özellikleri incelenmiştir. Denemede kullanılan çeşitlerin depolama. sonrasındaki ağırlık kayıpları %5,78-13,49, özgül ağırlık değişimi %-0,85-0,82, kuru madde değişimi % -9,20-10,26, nişasta değişimi %-14,40-15,68, uyanma gösteren yumru oranı %4,68-35,41, sürgün veren yumru oranı %17,73-62,17, sürgün vermeyen yumru oranı %0,59-43,Z2 ve hastalıklı yumru oranı %8,20-54,45 arasında değişmiştir. İncelenen özellikler bakımından, denemeye alınan çeşitlerden, Agria, Marinca, Marfona ve Quinta çeşitleri en iyi sonucu vermişlerdir.

References

  • ANONİM, 1999.FAO Production Year Book. Roma.
  • BERGTHALLER, W., PUTZ, B., 1*978. Landwirstschaftilche-Forschung. Publ. 1978. Sonderheft 34-1, 134-143.
  • BURTON, W.G„ 1964. The Potato A Survey Of Its History And Of Factors Influencıng Its Yield, Nutritıve Value, Çuality And Storage. H.Veenman And Zonen N.Y-, Wageningen, Holland., 382 S.
  • ERTAN, Ü., 1980. Adapazarı Ve Çevresinde Tarımı Yapılan Önemli Patates Çeşitlerinin Verim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırma (Doktora Tezi). TÜBİTAK Tarım V Ormancılık Araştırma Gurubu. Proje No:TOAG-281. Adana.
  • ES. A.V. and HARTMANS, K.J., 1987. Structure And Chemical Composition Of The Potato. İn "Potato Storage" Edit. By A. Rastowski, A. Van Es Et Al. Pudoc Wagenıngen.
  • JONIER, S. and A. MACKEY., 1962. Weight Loss, Specifıc Gravity And Mealiness During Storage Of Russet Burbank Potatoes. Am. Potato J., 39:320-325.
  • SCHIPPERS, P.A., 1971 A. The Relation Between Storage Contitıons And Changes İn Weight And Specifıc Gravity Of Potatoes. Am. Potato J., 48: 313-319.
  • SMITH, O., 1933. Studıes Of Potato Storage. Cornell Univ. Agrıc. Exp.Stn. Bull., 533.
  • SMITH, W.L., JR., 1952. Effect Of Storage Temperature, Injury And Exposure On Weight Loss Surface Discoloration On New Potatoes. Am.Potato J., 29, 55-61.
  • SPARKS, W.C, 1965. Effect Of Storage Temperature On Storage Losses Of Russet Burbank Potatoes. Am.Potato J., 42 : 241-246.
  • TALLEY, E.A., T.J. FITSPATRICK, W.L. PORTER and HJ. MURPHY., 1961. Chemical Composition Of Potatoes. I. Preliminary Studies On The Relationships Betvveen Specifıc Gravity And Nitrogenous Constituents. J.Food-Sci., 26:351-355.
  • YILDIZ, N., 1986. Araştırma Ve Deneme Metotları Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Zır. Fak. Zootekni Bölümü. S: 111. Erzurum.

INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE

Year 2000, Volume: 9 Issue: 1-2, - , 01.06.2000

Abstract

In this study, under Erzurum ecological conditions, yield an some quality properties of 20 potato varieties after storage in 1998/1999 and 1999/2000 were investigated. Weight loss of the varieties used in the trial after storage was between 5.78% and 13.49%; specific gravity change was between -0.85'% and 0.82% , dry matter change was between -9.20%  and 10.26%; starch change was between 14.40% and 15.68%; the ratio of woken up tubers was between 4.68% and 34.41%; the ratio of sprouted tubers was between I7.73% and 62.17%, the ratio of non-sprouted tubers was between 0.59% and 43.22% and the ratio of diseased tubers was 8.20% and 54.45% with regard to properties investigated of the varieties taken into trail; the varieties of Agria, Marinca, Marfona and Quinta gave the best results.

References

  • ANONİM, 1999.FAO Production Year Book. Roma.
  • BERGTHALLER, W., PUTZ, B., 1*978. Landwirstschaftilche-Forschung. Publ. 1978. Sonderheft 34-1, 134-143.
  • BURTON, W.G„ 1964. The Potato A Survey Of Its History And Of Factors Influencıng Its Yield, Nutritıve Value, Çuality And Storage. H.Veenman And Zonen N.Y-, Wageningen, Holland., 382 S.
  • ERTAN, Ü., 1980. Adapazarı Ve Çevresinde Tarımı Yapılan Önemli Patates Çeşitlerinin Verim Sonrası Fizyolojisi Üzerine Araştırma (Doktora Tezi). TÜBİTAK Tarım V Ormancılık Araştırma Gurubu. Proje No:TOAG-281. Adana.
  • ES. A.V. and HARTMANS, K.J., 1987. Structure And Chemical Composition Of The Potato. İn "Potato Storage" Edit. By A. Rastowski, A. Van Es Et Al. Pudoc Wagenıngen.
  • JONIER, S. and A. MACKEY., 1962. Weight Loss, Specifıc Gravity And Mealiness During Storage Of Russet Burbank Potatoes. Am. Potato J., 39:320-325.
  • SCHIPPERS, P.A., 1971 A. The Relation Between Storage Contitıons And Changes İn Weight And Specifıc Gravity Of Potatoes. Am. Potato J., 48: 313-319.
  • SMITH, O., 1933. Studıes Of Potato Storage. Cornell Univ. Agrıc. Exp.Stn. Bull., 533.
  • SMITH, W.L., JR., 1952. Effect Of Storage Temperature, Injury And Exposure On Weight Loss Surface Discoloration On New Potatoes. Am.Potato J., 29, 55-61.
  • SPARKS, W.C, 1965. Effect Of Storage Temperature On Storage Losses Of Russet Burbank Potatoes. Am.Potato J., 42 : 241-246.
  • TALLEY, E.A., T.J. FITSPATRICK, W.L. PORTER and HJ. MURPHY., 1961. Chemical Composition Of Potatoes. I. Preliminary Studies On The Relationships Betvveen Specifıc Gravity And Nitrogenous Constituents. J.Food-Sci., 26:351-355.
  • YILDIZ, N., 1986. Araştırma Ve Deneme Metotları Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Zır. Fak. Zootekni Bölümü. S: 111. Erzurum.
There are 12 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Kemalettin Kara

Publication Date June 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 9 Issue: 1-2

Cite

APA Kara, K. (2000). INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 9(1-2).
AMA Kara K. INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. June 2000;9(1-2).
Chicago Kara, Kemalettin. “INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9, no. 1-2 (June 2000).
EndNote Kara K (June 1, 2000) INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9 1-2
IEEE K. Kara, “INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 9, no. 1-2, 2000.
ISNAD Kara, Kemalettin. “INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 9/1-2 (June 2000).
JAMA Kara K. INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;9.
MLA Kara, Kemalettin. “INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 9, no. 1-2, 2000.
Vancouver Kara K. INVESTIGATION OF QUALITY AND PHYSIOLOGICAL PROPERATIES OF SOME POTATO VARIETIES AFTER STORAGE. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2000;9(1-2).