The
organic substances have come into use to decrease the negative effect of global
warming which affects the soil productivity negatively by speeding up the decay
of organic substances, to conserve the structure of soils of Turkey which are
deficient in organic substances. The scarcity and expensiveness of the organic
substances improving the physical, chemical and biologic structure of soil have
caused the studies related to the usage of agriculture based industrial refuse
which is a source of organic substance to increase. On the other hand; the
increase in the population and along with it in the number of factories
processing food cause the food refuse to increase and correspondingly cause the
limited water and soil sources to be polluted. These problems posed by waste
streams speed up the studies related with reducing, utilizing, and increasing
the utilization efficiency of residue and refuse amounts and related with the
effective use of sources. In this compilation, general information on
composting and usage as fertilizer of whey, which affects life negatively and
causes pollution when dropped in the environment because it consumes the oxygen
but contributes to the soil when used for fertilization, and of olive mill
wastewater and prina, which are posing an environmental problem for Turkey, is
given.
Organik maddenin ayrışmasını hızlandırarak toprak
verimliliğini olumsuz etkileyen küresel ısınmanın olumsuz etkisini azaltmak,
organik maddece fakir olan Türkiye topraklarının yapısını
muhafaza etmek amacıyla organik maddeler kullanılmaya başlanmıştır. Toprağın
fiziksel, kimyasal ve biyolojik yapısını iyileştiren organik madde
kaynaklarının kısıtlı ve pahalı olması, organik madde kaynağı olan tarıma
dayalı endüstri atıklarının kullanılmasına yönelik çalışmaların artmasını
sağlamıştır. Öte yandan
nüfusun hızla artması ve artan nüfus ile birlikte gıda işleyen fabrikaların
sayısının da artması gıda atık miktarlarının artmasına ve buna paralel olarak
sınırlı olan su ve toprak kaynaklarının kirlenmesine neden olmaktadır. Atık
yığınlarının oluşturduğu bu sorunlar, artık ve atık miktarının azaltılmasına,
değerlendirilmesine, değerlendirme verimliliğinin arttırılmasına ve kaynakların
etkin kullanımına yönelik çalışmaları hızlandırmıştır.Bu derlemede,
çevreye atıldığında ortamın oksijenini tükettiği için yaşamı olumsuz etkileyen
ve kirliliğe yol açan ama gübreleme amacıyla kullanıldığında toprağa olumlu
katkılarının olduğu belirtilen peynir altı suyu ve Türkiye açısından önemli bir
çevre problemi oluşturan zeytinyağı atıkları karasu ve prinanın
kompostlaştırılarak organik gübre olarak kullanılması hakkında genel bilgiler
verilmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |