Araştırma; Göller Bölgesinde yer alan illerden toplanan
yerel nohut populasyonları ile yörede yetiştirilen tescilli nohut çeşitlerinin
tane ve bazı teknolojik özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 2013-2014
yıllarında SDÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri laboratuarlarında
yürütülmüştür. Isparta, Burdur, Denizli, Uşak ve Afyonkarahisar illerinde nohut
tarımının yoğun yapıldığı ilçe ve köylerde, üretici tarlalarından farklı nohut
genotipleri ile en fazla yetiştirilen tescilli çeşitlerin tohumları toplanmış,
ebatlarına ve kabuk renklerine göre gruplandırılmıştır. Denemede, elde edilen
tohumlarda; kabuk oranı, 100 tane ağırlığı, elek analizi, tane nem içeriği,
kuru ağırlık, yaş ağırlık, su alma kapasitesi ve indeksi, kuru hacim, ıslak
hacim, şişme kapasitesi ve indeksi, pişme süresi ve ham protein oranı
özellikleri 3 tekrarlamalı olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerle Tesadüf
Parselleri Deneme desenine göre varyans analizi yapılmış ve ortalamalar Tukey
testi ile kıyaslanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; kuru ağırlık 32.27-
ml; ıslak hacim 55.33-109.33 ml; ham protein oranı %18.24-27.57; pişme süresi
30-90 dakika; 100 tane ağırlığı 34.79-
kapasitesi 0.39-0.72 g/tane; su alma indeksi 0.7-3.46; şişme kapasitesi 0.253-1.153
g/tane; şişme indeksi 1.847-3.633 ve tane nem içeriği ise %3.88-12.27 arasında
değişmiş olup, denemede kullanılan tohumların %35.15’i 31 kalibre ve üzeri
irilikte olduğu belirlenmiştir.
Research
was conducted grain and some technological properties of local chickpea
populations collected from provinces near and located in the
District
SDU Faculty of Agriculture Field Crops Laboratories in 2013-2014. Different
chickpea genotypes with the most grown registered varieties seeds were
collected and classified according to size and colour of testa from producer
field sin provinces of Isparta, Burdur, Denizli,
Uşak ve Afyonkarahisar of villages and towns where chickpea cultivation
done intensely. In experiment, in
obtained seeds; properties of testa rate, 100 grain weight, sieve analysis,
content of moisture grain, dry weight, wet weight, capacity of water in take
and index, dry volume, wet volume, swelling capacity and index, cooking time
and crude protein rate is determinated as three replications. It was made
analysis of variance according to Completely Randomized Parcel Design with
obtained data and averages was compared with test of Tukey. According to
results; among dry weight 32.27-
27.33-49.66 ml; wet volume 55.33-109.33 ml; crude protein rate 18.24-27.57%; cooking
time 30-90 minutes; 100 grain weight 34.79-
0.66-3.07%; capacity of water in take 0.39-0.72
g/grain; water in take index 0.7-3.46; swelling capacity 0.253-1.153 g/grain;
swelling index 1.847-3.633 and content of moisture grain 3.88-12.27% have changed. It is determinated as seeds
in using experiment 35.15% are 31 calibre and upper size.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1 |