In order to
increase sugarbeet competitiveness it is necessarry to consider many things. It
is not possible to crystalyze all sugar in sugarbeet. Some characteristics of
sugarbeet that determine the quality of sugarbeet are non-sugar substances. Micronutrients such as environmental factors can
affect the yield and quality in plants. The aim of the study was to find the
effects of micronutrients (Fe, Zn, B and Mn) on quality of sugarbeet. The study
was carried out during 2005-2006 at the agricultural lands of Sulduz region
(most important region in terms of sugar beet production), West Azerbaycan
Province, Iran affiliated to the Sugar beet Factory of the region using randomized complete block design with four
replications. The sugar
percentage and the amounts of Na, K and N were analysed by Betalyser System
(Sucromat automatic Saccharometer, flame
photometer and testamin photometer). Crystallized sugar percentage, alkalinity,
the precentage of sugar in molasses and sugar yield were also determined. The findings showed that
sugar percentage, amount of K, Na, N, alkalinity, crystallized sugar
percentage, sugar yield and percentage of sugar in molasses were between
1548-15.48-17.77%, 6.65-7.86 (meq/100 g pulp), 1.30-1.95 (meq/100 g pulp), 1.34-7.95
(meq/100 g pulp), 3.12-7.95, 12.32-13.81%, 77.72-79.59% and 3.25-3.95% respectively.
Şekerpancarının (Beta
vulgaris L.) rekabet gücünü artırmak amacıyla bir
hayli yol alınmıştır. Şeker üretiminde pancarda bulunan şekerin tamamı
kristalize edilememektedir. Şekerpancarı kalitesini tanımlayan bazı özellikler
arasında şeker dışı maddeler şeker kristalizasyonunu etkiler. Mikro
elementler, bitkileri kalite ve verim açısından etkilemektedir. Bu denemede
kullanılan mikro elementlerin (Fe, Zn, B ve Mn), şekerpancarında kalite
kriterleri üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Bu araştırma 2005-2006
yıllarında İran’ın şekerpancarı açısından önemli bölgelerinden biri olan Batı
Azerbaycan’ın Sulduz bölgesinde bulunan şekerpancarı fabrikasında
gerçekleştirilmiştir. Araştırma tesadüf blokları deneme desenine göre, 4
tekerrürlü olarak kurulmuştur. Örneklerdeki şeker oranı, Na, K ve N miktarları
Betalyser Sistemi (Sucromat otomatik sakkarimetre, alev fotometre ve testamin
fotometre) kullanılarak analiz edilmiştir. Bu sonuçlardan bilgisayar programı
yardımıyla kristalize edilebilen şeker miktarı, alkalinite ve melastaki şeker oranı
belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre; şeker oranı %15.48-17.77, K varlığı
6.65-7.86 (meq/100 g pulp), Na varlığı 1.30-1.95 (meq/100 g pulp), N varlığı 1.34-7.95
(meq/100 g pulp), alkalinite 3.12-7.95, kristalize edilebilen şeker oranı %12.32-13.81,
şeker randımanı %77.72-79.59 ve melastaki şeker oranı %3.25-3.95 arasında
değişmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2 |