Research Article
BibTex RIS Cite

The Determination of Some Important Argonomical and Quality Properties of Soybean [Glycine max (L.) Merr] Varieties in Double Cropped Condations

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2, 125 - 130, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281876

Abstract



The objective of this study was to determine important
agronomical and quality properties of some soybean varieties which can be grown
in Çukurova region as a double crop in 2013 and 2014. 14 soybean varieties
such as Nova, May 53-12, İlksoy, Arısoy, Atakişi,
Atem-7, Umut-2002, Cinsoy, Sa.88, S.4240, Türksoy, Adasoy, Blaze ve Ha.16-21
 belonging to
different maturity group were used in this study. The experimental design was a
Randomized Complete Block with three replications. The agronomical
characteristics such as plant height, branch number, the lowest pod height, pod
number, 100 seeds weight, seed yield, oil content and protein content were
investigated. According to a two-year average, the highest seed yield was
obtained from Arısoy (466.7 kg/da) and Atakişi (466.2 kg/da) varieties. The oil
and protein content of varieties were varied between %17.11-19.37 and %36.52-38.46  respectively.

References

  • Anonim 2015. İstatistik Bolumu İnternet Sitesi, http://www.fao.org
  • Arıoğlu H., Özyurtseven S., Güllüoğlu L., 2012. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı soya [Glycine max (L.) Merr] çeşitlerinin yağ verimi ile yağ asitleri içeriklerinin belirlenmesi-II. Ç.Ü.Z.F. Dergisi (Yayında),
  • Arıoğlu H., Özyurtseven S., Onat B., Güllüoğlu L., 2013. İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya [Glycine max (L.) Merr] Çeşitlerinin Önemli Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi I. Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitapçığı, Cilt II. s.409-414, Konya
  • Arıoğlu H.H., 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü.Zir.Fak.Yayınları, Genel Yayın No:220, Ders kitapları Yayın No:A-70. Adana
  • Mueller N., Elmore R., Regassa T., 2014. Why Soybean Variety is Critical to Improving Farm Yield. University of Nebraska, University Extension. Lincoln-Nebraska, ABD.
  • Onat B., Kurt C., Güllüoğlu L., Arıoğlu H.H., 2009. Çukurova Bölgesinde İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya Çeşit ve Hatlarının Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VIII.Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt . s:188-191
  • Pedersen, 2015. Managing Soybean for High Yield. Iowa State University, University Extension. Ames –Iowa, ABD.
  • Söğüt T., Arıoğlu H., Çubukçu P., 2001. İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya (Glycine Max L.) Çeşitlerinin Önemli Tarımsal Özellikleri ile Bu Özellikler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Türkiye IV.Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt 2. s:95-99.

İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi

Year 2016, Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2, 125 - 130, 31.12.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281876

Abstract



İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı soya
çeşitlerinin önemli agronomik ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla
yapılan bu çalışmada, farklı olgunlaşma gurubuna giren 14 farklı soya çeşidi
(Nova, May 53-12, İlksoy, Arısoy, Atakişi, Atem-7, Umut-2002, Cinsoy, Sa.88,
S.4240, Türksoy, Adasoy, Blaze ve Ha.16-21) materyal olarak kullanılmıştır.
Araştırmaya konu olan denemeler 2013 ve 2014 yıllarında, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi,
Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma alanında kurulmuş ve yürütülmüştür.
Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak
kurulmuştur. Denemeye alınan çeşitlerin; bitki boyu, ilk bakla yüksekliği,
bakla sayısı, dal sayısı, 100 tohum ağırlığı, yağ oranı, protein oranı ve tohum
verimi gibi önemli agronomik ve kalite özellikleri incelenmiştir. İki yıllık
sonuçlara göre denemeye alınan soya çeşitlerinin tohum verimi değerleri 321-463
kg/da arasında değişim göstermiştir. Dekara tohum verimi bakımından ilk sırayı;
Arısoy (466.7 kg/da) ve Atakiş (466.2 kg/da) çeşitleri almıştır. İki yıllık
ortalama değerlere göre; çeşitlerin yağ oranları %17.11-19.37, protein oranları
ise %36.52-38.46 arasında değişim göstermiştir.

References

  • Anonim 2015. İstatistik Bolumu İnternet Sitesi, http://www.fao.org
  • Arıoğlu H., Özyurtseven S., Güllüoğlu L., 2012. İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı soya [Glycine max (L.) Merr] çeşitlerinin yağ verimi ile yağ asitleri içeriklerinin belirlenmesi-II. Ç.Ü.Z.F. Dergisi (Yayında),
  • Arıoğlu H., Özyurtseven S., Onat B., Güllüoğlu L., 2013. İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya [Glycine max (L.) Merr] Çeşitlerinin Önemli Bitkisel Özelliklerinin Belirlenmesi I. Türkiye 10. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitapçığı, Cilt II. s.409-414, Konya
  • Arıoğlu H.H., 2014. Yağ Bitkileri Yetiştirme ve Islahı. Ç.Ü.Zir.Fak.Yayınları, Genel Yayın No:220, Ders kitapları Yayın No:A-70. Adana
  • Mueller N., Elmore R., Regassa T., 2014. Why Soybean Variety is Critical to Improving Farm Yield. University of Nebraska, University Extension. Lincoln-Nebraska, ABD.
  • Onat B., Kurt C., Güllüoğlu L., Arıoğlu H.H., 2009. Çukurova Bölgesinde İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya Çeşit ve Hatlarının Verim ve Tarımsal Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye VIII.Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt . s:188-191
  • Pedersen, 2015. Managing Soybean for High Yield. Iowa State University, University Extension. Ames –Iowa, ABD.
  • Söğüt T., Arıoğlu H., Çubukçu P., 2001. İkinci Ürün Koşullarında Bazı Soya (Glycine Max L.) Çeşitlerinin Önemli Tarımsal Özellikleri ile Bu Özellikler Arasındaki İlişkilerin Belirlenmesi. Türkiye IV.Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt 2. s:95-99.
There are 8 citations in total.

Details

Journal Section Articles
Authors

Halil Bakal This is me

Halis Arıoğlu This is me

Leyla Güllüoğlu This is me

Cemal Kurt This is me

Bihter Onat This is me

Publication Date December 31, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 25 Issue: ÖZEL SAYI-2

Cite

APA Bakal, H., Arıoğlu, H., Güllüoğlu, L., Kurt, C., et al. (2016). İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-2), 125-130. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281876
AMA Bakal H, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. December 2016;25(ÖZEL SAYI-2):125-130. doi:10.21566/tarbitderg.281876
Chicago Bakal, Halil, Halis Arıoğlu, Leyla Güllüoğlu, Cemal Kurt, and Bihter Onat. “İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, no. ÖZEL SAYI-2 (December 2016): 125-30. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281876.
EndNote Bakal H, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B (December 1, 2016) İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-2 125–130.
IEEE H. Bakal, H. Arıoğlu, L. Güllüoğlu, C. Kurt, and B. Onat, “İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-2, pp. 125–130, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.281876.
ISNAD Bakal, Halil et al. “İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-2 (December 2016), 125-130. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.281876.
JAMA Bakal H, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:125–130.
MLA Bakal, Halil et al. “İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik Ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, vol. 25, no. ÖZEL SAYI-2, 2016, pp. 125-30, doi:10.21566/tarbitderg.281876.
Vancouver Bakal H, Arıoğlu H, Güllüoğlu L, Kurt C, Onat B. İkinci Ürün Koşullarında Yetiştirilen Bazı Soya Çeşitlerinin Önemli Agronomik ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-2):125-30.