The objective of this study was to determine important
agronomical and quality properties of some soybean varieties which can be grown
in Çukurova region as a double crop in 2013 and 2014. 14 soybean varieties such as Nova, May 53-12, İlksoy, Arısoy, Atakişi,
Atem-7, Umut-2002, Cinsoy, Sa.88, S.4240, Türksoy, Adasoy, Blaze ve Ha.16-21 belonging to
different maturity group were used in this study. The experimental design was a
Randomized Complete Block with three replications. The agronomical
characteristics such as plant height, branch number, the lowest pod height, pod
number, 100 seeds weight, seed yield, oil content and protein content were
investigated. According to a two-year average, the highest seed yield was
obtained from Arısoy (466.7 kg/da) and Atakişi (466.2 kg/da) varieties. The oil
and protein content of varieties were varied between %17.11-19.37 and %36.52-38.46 respectively.
İkinci ürün koşullarında yetiştirilen bazı soya
çeşitlerinin önemli agronomik ve kalite özelliklerini belirlemek amacıyla
yapılan bu çalışmada, farklı olgunlaşma gurubuna giren 14 farklı soya çeşidi
(Nova, May 53-12, İlksoy, Arısoy, Atakişi, Atem-7, Umut-2002, Cinsoy, Sa.88,
S.4240, Türksoy, Adasoy, Blaze ve Ha.16-21) materyal olarak kullanılmıştır.
Araştırmaya konu olan denemeler 2013 ve 2014 yıllarında, Ç.Ü. Ziraat Fakültesi,
Tarla Bitkileri Bölümüne ait araştırma alanında kurulmuş ve yürütülmüştür.
Denemeler tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak
kurulmuştur. Denemeye alınan çeşitlerin; bitki boyu, ilk bakla yüksekliği,
bakla sayısı, dal sayısı, 100 tohum ağırlığı, yağ oranı, protein oranı ve tohum
verimi gibi önemli agronomik ve kalite özellikleri incelenmiştir. İki yıllık
sonuçlara göre denemeye alınan soya çeşitlerinin tohum verimi değerleri 321-463
kg/da arasında değişim göstermiştir. Dekara tohum verimi bakımından ilk sırayı;
Arısoy (466.7 kg/da) ve Atakiş (466.2 kg/da) çeşitleri almıştır. İki yıllık
ortalama değerlere göre; çeşitlerin yağ oranları %17.11-19.37, protein oranları
ise %36.52-38.46 arasında değişim göstermiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-2 |