Bu çalışma, üç farklı biçim zamanının yem
bezelyesi (Pisum
sativum L.) ve yulaf (Avena sativa L.) karışımlarının verim ve
kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 2013-2015 yıllarında, Kırşehir
ekolojik koşularında yürütülmüştür. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller
deneme desenine göre yürütülen bu araştırmada, yem bezelyesi ve yulafın yalın
ekimleriyle birlikte beş farklı karışım oranı incelenmiştir. Biçim
zamanları(çiçeklenme başlangıcı, tam çiçeklenme ve bakla bağlama) ana
parsellere, karışımlar (%100 B, %100 Y, %70 B + %30 Y, %60 B + %40 Y, %50 B +
%50 Y, %40 B + %60 Y ve %30 B + %70 Y) alt parsellere yerleştirilmiştir.
Karışım ve biçim zamanları ayrı ayrı dikkate alındığında, en yüksek kuru ot
verimi, %30 bezelye + %70 yulaf karışımından (509.1 kg/da) ve bakla bağlama
döneminden (465.9 kg/da) elde edilmiştir.
Karışımlarda en düşük ADF ve NDF oranıyla en yüksek ham protein oranı
yalın bezelyeden sırasıyla %30.33, %40.15 ve %17.54 olarak elde edilmiştir.
Biçim zamanlarından çiçeklenme başlangıcında bu değerler aynı sırayla %32.53 ve
%42.27 ve %15.39’dur. Araştırma sonuçları, karışımların ekilişlerindeki yulaf oranı
arttığında kuru ot veriminin de arttığını göstermiştir. Ancak ot verimiyle
birlikte artan ADF ve NDF oranları; ham protein, TDN ve RFV gibi yem kalite
değerlerinin azalmasına neden olmuştur. Biçim zamanı çiçeklenme başlangıcından
bakla bağlama dönemine doğru ilerlediğinde kuru ot verimlerinin arttığı ve
kalite özelliklerinin de düştüğü belirlenmiştir. Sonuç olarak yüksek kuru ot
verimi elde etmek için %30 bezelye + %70 yulaf karışımı yetiştirilebilir.
Verimle birlikte kalite kriterleri de değerlendirildiğinde %60 bezelye + %40
yulaf veya %50 bezelye + %50 yulaf karışımlarının çiçeklenme başlangıcında
biçilmesi önerilebilir.
This study was carried out to determine the effects of
three different cutting stages on forage yield and quality of pea (Pisum
sativum L.) and oat (Avena sativa L.) mixtures in Kırşehir
ecological conditions in 2013-2015. In this study, which was conducted in randomized complete split-block design, pure sowings and five different mixture ratios of pea
and oat were investigated. Cutting stages (beginning of flowering, full
flowering, and pod binding) were designed as main plot, mixtures (100% P, 100% O, 70% P
+ 30% O, 60% P + 40% O, 50% P + 50% O, 40% P + 60% O, and 30% P + 70% O) as subplot. When considered mixture and cutting stage separately, the
highest forage yield was obtained from 30% pea + 70% oat mixture (509.1 kg/da)
and pod binding stage (465,9 kg/da). In mixture, the lowest ADF and NDF with
highest crude protein ratios were obtained from in pure sowing of pea as
30.33%, 40.15%, and 17.54% respectively. At the beginning of flowering in
cutting stages, these values were 32,53%, 42,27%, and 15.39% in the same order.
The results showed that when the proportion of oat in planting of mixtures
increased, forage yield increased. However, ADF and NDF ratios increasing with
forage yield caused decreases in forage quality parameters such as crude
protein, TDN and RFV values. It was determined that when cutting stages
progress from the beginning of flowering to pod binding period, forage yields
increased, but quality characteristics decreased. To conclude, 30% pea + 70%
oat mixture can be grown to obtain higher forage yield. When evaluated the
quality parameters with forage yield, suggesting that 60% pea + 40% oat or 50%
pea + 50% oat mixtures can be harvested at the beginning of flowering.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 29 Haziran 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 Sayı: 1 |