Bu araştırma ile farklı ekim
sıklığı uygulamalarının, silajlık mısırın yeşil ot verimi ile silajlık yem
kalite özelliklerine etkisini belirlemek amaçlanmıştır. Araştırma 2010, 2011 ve
2012 yıllarında üç yıl süre ile Harran ovası ikinci ürün koşullarında yürütülmüştür.
Deneme tesadüf blokları deneme deseninde üç tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
Bitkisel materyal olarak Samada-07 silajlık mısır çeşidi kullanılmıştır.
Araştırmada beş farklı ekim sıklığı kullanılmıştır. Ekim sıklıkları; 10 cm
(14285 bitki/da), 14 cm (10204 bitki/da), 18 cm (7937 bitki/da), 22 cm (6493
bitki/da) ve 26 cm (5494 bitki/da) şeklinde uygulanmıştır. Araştırmada yeşil ot
verimi, NDF (Nötral Deterjan Lif), ADF (Asit Deterjan Lif), ADL (Asit Deterjan
Lignin), ham selüloz ve kül miktarları gibi özellikler incelenmiştir. Elde
edilen araştırma sonuçlarına göre; incelenen özellikler bakımından ekim
sıklıkları arasında istatistiki önemde farklılık belirlenmiştir. En yüksek
silaj verimi (6884 kg/da) 14286 bitki/ da ekim sıklığında (10 cm sıra üzeri)
belirlenmiştir. Bitki sıklığı arttıkça yeşil ot verimi, NDF, ADF, ADL, ham
selüloz ve kül miktarları değerleri artmış, ancak kalitede azalma gözlenmiştir.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | November 30, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 26 |