Kuru fasulye, dünyadaki
üretim değeri yönünden YTB içerisinde ilk sıraya sahip olup, Türkiye’de ise üretimde
üçüncü sırada yer almakta ve bu üretimde en büyük pay Konya ilinde
gerçekleşmektedir. Konya ekolojisinde iki yıl (2010 ve 2012) süre ile altı
farklı zamanda ekilen yedi kuru fasulye genotipinin (Akman-98, Doruk,
Karacaşehir-90, Noyanbey-98, Sarıkız, Horoz ve Sarnıç), Tesadüf Bloklarında
Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak yetiştirildiği
tarla çalışmasından elde edilen tanelerde bazı kalite özelliklerinin
incelendiği bu araştırma sonucunda; hem ekim zamanları arasındaki farklılıklar
hem de genotipler arasındaki farklılıklar, tanedeki kalite özelliklerinden
olan; tohum çapı, tohum boyu, tohum kabuğu oranı ve tohum kabuğu kalınlığı
bakımından istatistiksel olarak önemli çıkmıştır. Bu araştırmanın sonuçları
genel olarak değerlendirildiğinde, ekim zamanı geciktikçe; tohum çapı, tohum
boyu ve tohum kabuğu oranının azaldığı belirlenmiştir. Türkiye’de hemen hemen
her bölgede rahatlıkla yetiştirilebilen kuru fasulyede üretici ve tüketici
taleplerini değerlendirip, bu araştırma sonucunda belirlenen bazı kalite
özelliklerinin dikkate alınarak bitki bilimciler tarafından ıslah
programlarında kullanılması ile kaliteli insan beslenmesine ve ülke ekonomisine
katkı sağlanması beklenmektedir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 26 |