Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri

Yıl 2017, Cilt: 26, 149 - 154, 30.11.2017
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359439

Öz

Kuru fasulye, dünyadaki
üretim değeri yönünden YTB içerisinde ilk sıraya sahip olup, Türkiye’de ise üretimde
üçüncü sırada yer almakta ve bu üretimde en büyük pay Konya ilinde
gerçekleşmektedir. Konya ekolojisinde iki yıl (2010 ve 2012) süre ile altı
farklı zamanda ekilen yedi kuru fasulye genotipinin (Akman-98, Doruk,
Karacaşehir-90, Noyanbey-98, Sarıkız, Horoz ve Sarnıç), Tesadüf Bloklarında
Bölünmüş Parseller Deneme Desenine göre üç tekerrürlü olarak yetiştirildiği
tarla çalışmasından elde edilen tanelerde bazı kalite özelliklerinin
incelendiği bu araştırma sonucunda; hem ekim zamanları arasındaki farklılıklar
hem de genotipler arasındaki farklılıklar, tanedeki kalite özelliklerinden
olan; tohum çapı, tohum boyu, tohum kabuğu oranı ve tohum kabuğu kalınlığı
bakımından istatistiksel olarak önemli çıkmıştır. Bu araştırmanın sonuçları
genel olarak değerlendirildiğinde, ekim zamanı geciktikçe; tohum çapı, tohum
boyu ve tohum kabuğu oranının azaldığı belirlenmiştir. Türkiye’de hemen hemen
her bölgede rahatlıkla yetiştirilebilen kuru fasulyede üretici ve tüketici
taleplerini değerlendirip, bu araştırma sonucunda belirlenen bazı kalite
özelliklerinin dikkate alınarak bitki bilimciler tarafından ıslah
programlarında kullanılması ile kaliteli insan beslenmesine ve ülke ekonomisine
katkı sağlanması beklenmektedir. 

Kaynakça

  • Ali A.E. and Ali A.M., 1983. Effect of sowing date and plant population on seed quality of faba bean (Vicia faba). Fabis Newsletter, 7: 31-32. India
  • Balkaya A. and Odabaş M.S., 2002. Determination of the seed characteristics in some significant snap bean varieties grown in Samsun, Turkey. Pak. J. of Bio. Sci., 5(4): 382-387
  • Balkaya A., 1999. Karadeniz Bölgesindeki taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.) gen kaynaklarının toplanması, fenolojik ve morfolojik özelliklerinin belirlenmesi ve taze tüketime uygun tiplerin teksel seleksiyon yöntemi ile seçimi üzerinde araştırmalar. OMÜ FBE, Samsun
  • Beninger C.W., Hosfield G.L. and Nair M.G., 1998. Flavonol glycosides from the seed coat of a new Manteca-type dry bean (Phaseolus vulgaris L.). J. Agric. Food Chem., 46: 2906-2910
  • Bozoğlu H. ve Gülümser A., 2000. Kuru fasulyede (Phaseolus vulgaris L.) bazı tarımsal özelliklerin genotip çevre interaksiyonları ve stabilitelerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma. Turk. J. Agric. For., 24: 211–220
  • Ceyhan E., 2004. Effects of sowing dates on some yield components and yield of dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Turkish Journal of Field Crops, 9(2): 87-95
  • Çirka M., 2012. Doğu Anadolu’nun Güneyinde yetiştirilen taze fasulye (Phaseolus vulgaris L.) gen kaynaklarının toplanması ve değerlendirilmesi. YYÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Van Martin J.H. and Leonard W.H., 1949. Principles of field crop production. The Macmillan Co., New York, 767
  • Pekşen A. and Pekşen E., 2013. Agronomic and morphological characters of newly registered Peksen and Reyhan vegetable cowpea cultivars in Turkey. First Legume Society Conference (LSC1), (May 9-11, 2013), Novi Sad, Serbia
  • Sangakkara U.R., 1989. Relationship between seed characters, planth growth and yield parameters of Phaseolus vulgaris. Journal of Agronomy and Crop Science, 163 (2) : 105-108. doi: 10.1111/j.1439-037X.1989.tb00742.x Sathe
  • S.K. and Deshpande S.S., 2003. Beans. In: Encyclopedia of Food Science and Nutrition, Caballero B., Finglas P., and Toldra F. (Eds.), 2nd ed. 1: 403-412
  • Sexton P.J., Boote K.J., White J.W. and Peterson C.M., 1997. Seed size and seed growth rate in relation to cotyledon cell volume and number in common bean. Field Crops Res., 54: 163-172
  • Toker C., 2011. Screening and selection of faba beans (Vicia faba L.) for cold tolerance and comparison to wild relatives. Genetic Reseources and Crop Evaluation, 58: 1169-1175
  • Wester R.E., 1964. Effect of size of seed on plant growth and yield of fordhook 242 bush lima bean. Proc. Amer. Soc. Hort. Sci., 84: 327-331.
  • White J.W. and Gonzalez A., 1990. Characterization of the negative association between seed yield and seed size among genotypes of common bean. Field Crops Res., 23: 159-175
  • Yılmaz A. and Elmalı M., 2002. Değişik fasulye çeşitlerinde fasulye tohum böceği [Acanthoscelides obtectus (Say) (Col.:Bruchidae)]’nin gelişme ve çoğalması. Bitki Koruma Bülteni, 42 (1-4): 35-52
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Kahraman

Mustafa Önder Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 26

Kaynak Göster

APA Kahraman, A., & Önder, M. (2017). Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 26, 149-154. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359439
AMA Kahraman A, Önder M. Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2017;26:149-154. doi:10.21566/tarbitderg.359439
Chicago Kahraman, Ali, ve Mustafa Önder. “Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26, Kasım (Kasım 2017): 149-54. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359439.
EndNote Kahraman A, Önder M (01 Kasım 2017) Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 149–154.
IEEE A. Kahraman ve M. Önder, “Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, ss. 149–154, 2017, doi: 10.21566/tarbitderg.359439.
ISNAD Kahraman, Ali - Önder, Mustafa. “Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 26 (Kasım 2017), 149-154. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.359439.
JAMA Kahraman A, Önder M. Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:149–154.
MLA Kahraman, Ali ve Mustafa Önder. “Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 26, 2017, ss. 149-54, doi:10.21566/tarbitderg.359439.
Vancouver Kahraman A, Önder M. Ekim Zamanlarının Kuru Fasulyede Bazı Kalite Özellikleri Üzerine Etkileri. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2017;26:149-54.