Ekmeklik buğdayda kuraklık stresi koşullarında çevresel
ve genetik faktörlere göre değişiklikler gözlenebilen kök yapısı önemli faktör
olarak değerlendirilmektedir. Araştırmada bazı ekmeklik buğday genotiplerinin farklı
kuraklık seviyelerindeki kök ağırlıkları ile kök ağırlığının bazı fizyolojik karakterlere
olan etkileri incelenmiştir. Araştırma, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü
deneme alanında 2008-2009 ve 2009-2010 yıllarında yapılmıştır ve 15 genotip kullanılarak;
tesadüf blokları bölünmüş parseller deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür.
Ana parsellerde beş farklı kuraklık uygulamaları, alt parsellerde genotipler
yer almıştır. Araştırmada sapa kalkma döneminden fizyolojik olum dönemine kadar
farklı seviyede kuraklık uygulanmıştır. Araştırmada kuraklık stresi uygulaması
genotiplerde kök ağırlığını azaltmıştır. Genotiplerde en fazla kök ağırlığı
Bereket çeşidinde (3.618 g) tespit edilmiştir. Kuraklık stresi bitkilerde kök
ağırlığını farklı oranlarda etkilemiş olup, en düşük kök ağırlığı (2.815 g) tam
kuraklık uygulanan parselde ölçülürken, en fazla kök ağırlığı kuraklık stresi
uygulanmayan koşullarda belirlenmiştir. Araştırmada genotiplerde kök
ağırlığının artışı başaklanma öncesi ve tane dolum döneminde bayrak
yapraklarındaki klorofil kapsamını önemli ölçüde artırmıştır. Kök miktarı bütün
kuraklık uygulamalarında bitki örtüsü sıcaklığını düşürmüştür. Bitkide kök
miktarının genotiplerde başaklanma, olgunlaşma gün sayıları ve tane dolum
süresini artırdığı belirlenmiştir. Kök ağırlığı artışında stoma eni ve boyunda
artış olurken, stoma sayısında azalma olmuştur. Kök ağırlığına genotip ve çevre
faktörleri etkili olurken yapraklarda klorofil kapsamında artış kanopi
sıcaklığında azalma olmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 27 Issue: 1 |