Gıda israfı ve kayıplarının belirlenmesi,
sürdürülebilir ve kaliteli yaşam koşullarının oluşturulması açısından büyük
öneme sahiptir. Bu çalışmada, gıda israfı ve kayıpları, genel olarak
tanımlandıktan sonra, Aydın ili genelinde yapılan bir çalışma ile konunun
önemi, uygulamalı bir araştırma ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada,
iki grup materyalden yararlanılmıştır. Birinci grup materyal, Aydın ilinde
yaşayan tüketicilerle karşılıklı görüşme yoluyla elde edilen verilerden
oluşmaktadır. Anket çalışmaları, il genelinde bulunan Efeler, Nazilli ve
Karacasu ilçelerinde bulunan 150 tüketici ile gerçekleştirilmiştir. İkinci grup
materyal olarak, konu ile ilgili yapılmış olan araştırma raporları ve
makalelerden elde edilen veri ve bilgiler kullanılmıştır. Sonuç olarak,
tüketicilerin çoğunun gıda israfı yaptığı ortaya çıkmıştır. Tüketicilerin
%44’ünün aylık gıda masrafının 300-600 TL arasında değiştiği belirlenmiştir. Buna
karşılık tüketicilerin %60.7’sinin aylık gıda atıklarının ekonomik değerinin 30
TL’den az olduğu saptanmıştır. En çok israf edilen ürünler arasında; ilk sırada
süt ürünleri gelirken, daha sonra meyve ve tahıl ürünleri yer almaktadır. En az
israf edilen ürünler ise et ürünleridir. Araştırma sahasında yapılan yenmemiş gıdaların
değerlendirilmesi yönündeki incelemeler sonucu, tüketicilerin %56’sının,
yenmemiş gıdalarla hayvanları beslediği, %36.66’sının da çöp kutusuna atmakta
olduğu, %7.33’ünün de kompost (organik gübre) yapmakta olduğu belirlenmiştir.
Tüketicilerin gıdaları atma sebeplerinin başında gıdanın son kullanma tarihinin
geçmiş olması, gıdada küf oluşması, gıdanın iyi bir kokusu veya tadının
olmaması gelmektedir. Buna göre tüketicilerin, gıdaların dış görünüşüne önem
verdiği sonucuna ulaşılabilir. Araştırma bölgesinde yapılan incelemeler
sonucunda, gıda atıklarını azaltabilmek için tüketicilerin; gıda maddelerini
doğru şekilde nasıl koruyacaklarına dair ipuçlarına, ürün tazeliği hakkında
bilgiye, gıda atıklarıyla uğraşan kuruluşlar ve yemek atıklarıyla yemek tarifi
hakkında bilgilere ihtiyaç duyduğu anlaşılmıştır
The determination of food waste and loss is of
great importance for the creation of sustainable and high-quality living
conditions. In this study, after the general definition of food waste and its
losses, a study conducted in Aydın province and the importance of the issue
were tried to be revealed through an applied research. In this study, two
groups of materials were used. The first group of materials consists of data
obtained through mutual interviews with living consumers in Aydın province.
Surveys were conducted with 150 consumers in the provinces of Efeler, Nazilli
and, Karacasu districts throughout the province. In the second group of
materials, data and information obtained from research reports and articles
related to the subject were used. As a result, it was found that most consumers
wasted food. It was determined that 44% of consumers' monthly food costs change
between 300-600 TL. On the other hand, 60.7% of consumers ' monthly food waste
is less than 30 TL. Among the most waste products; while dairy products come in
first place, fruits and cereals come in later. The least waste products were
meat products. As a result of the research conducted in the research area, 56%
of consumers feed animals with unspoiled foods, 36.66% throw them in the trash,
7.33% compost (organic fertilizer). At the beginning of the reasons for
consumers throwing food, food expiration date is past, food mold formation,
food smell or taste is not good. According to this, consumers care about the
external appearance of food can be concluded. In order to reduce food waste,
consumers need clues about how to protect food properly, information about
product freshness, organizations dealing with food waste, and information about
food waste and recipes.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2019 |
Submission Date | July 15, 2019 |
Published in Issue | Year 2019 Volume: 25 Issue: 2 |