Bu araştırmada, Çukurova bölgesi sulu koşullarında yapılan soya yetiştiriciliğinde uygulanan
tarımsal işlemler, girdiler ve ürün verimi (çıktı) dikkate alınarak enerji kullanımının belirlenmesi
amaçlanmıştır. Araştırmada yetiştiriciliğe ait temel veriler Adana, Mersin ve Osmaniye illerinde
yürütülen anket çalışması ile elde edilmiştir. Bu kapsamda 96 soya üreticisi ile yüz yüze
görüşülmüştür. Kullanılan girdiler ve enerji eşdeğerleri dikkate alınarak, uygulanan tarımsal işlemler
ve enerji kaynaklarına göre enerji kullanım değerleri belirlenmiştir. Araştırma bulgularına göre; ana
ve ikici ürün soya yetiştiriciliğinde toplam enerji kullanımı sırasıyla 18785.2 MJ ha-1 ve
19380.5 MJ ha-1’dır. Girdiler içerisinde en fazla enerji kullanımı gübre (% 36-37), en az enerji
kullanımı ise insan işgücü (% 0.6-0.7) için hesaplanmıştır. Enerji (çıktı/girdi) oranı ve birim ürün
başına enerji kullanımı değerleri sırasıyla 3.3-2.8 ve 4.52-5.27 MJ kg-1, olarak belirlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 11 Issue: 1 |
Journal of Agricultural Machinery Science is a refereed scientific journal published by the Agricultural Machinery Association as 3 issues a year.