BibTex RIS Cite

Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı

Year 2006, , 51 - 59, 14.07.2016
https://doi.org/10.23835/tasarimkuram.240788

Abstract

Kalite, mimarî mekan tasarım ofislerinin bir çoğu tarafından uzun yıllardır benimsenmiş bir kavramdır. Birçok firma, tasarımını yaptıkları mekanlarda ve verdikleri profesyonel hizmetlerde kaliteyi aramaktadır. Kalitenin önemi, senelerdir bilinmesine rağmen güncel kalite anlayışı ile geleneksel kalite kontrol anlayışı önemli farklılıklar göstermektedir. Geçmiş dönemlerde kalite kontrol bir anlamda savunma mekanizması olarak algılanmaktaydı. Amaç, hataları yakalayıp düzeltmek ve bu şekilde istenmeyen durumların önüne geçerek planlanan süreçte aksamaları önlemekti. Günümüzde ise kalite, bir kontrol mekanizması olarak değil, firmanın karakterinde olan bir özellik olarak değerlendirilmektedir. Firmanın yaptığı her çalışmada sürekli gelişimi esas alanlar da kaliteyi bu kapsamda bir bütün olarak ele almaktadır. Bu yazıda mekan tasarımı ofislerinin yeni kalite anlayışını ne şekilde kullanabilecekleri ve toplam kalite yönetiminden nasıl yararlanabilecekleri anlatılmaktadır. Bu amaç ile kalite kavramının önemi ve gelişimi, toplam kalite yönetimi prensipleri ve mekan tasarımında toplam kalite yönetim ve ölçümü konularına değinilmektedir.

Total Quality Management in Space Production and Space Design

Year 2006, , 51 - 59, 14.07.2016
https://doi.org/10.23835/tasarimkuram.240788

Abstract

For many years, most of the architectural space design firms embrace quality as an important issue for them. They seek quality in their designs and professional services. Although importance of quality was known for many years, recents quality concepts differ from traditional approach. In conventional management quality control mechanism was precieved as a self defence mechanism. Main goal was to avoid liability and other unhappy consequances by catching and correcting errors. Today quality control idea was changed into concept of quality as an inherit characteristic of the firm. Continious improvement with total quality is the main goal. How should space design firms use total quality management is described in this article. With this approach the growing importance of the quality issue, principles of quality management and quality management in space design and measurements are discussed.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA42CE49AB
Journal Section Articles
Authors

Burçin Arabacıoğlu This is me

Publication Date July 14, 2016
Published in Issue Year 2006

Cite

APA Arabacıoğlu, B. (2016). Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı. Tasarım + Kuram, 3(4), 51-59. https://doi.org/10.23835/tasarimkuram.240788
AMA Arabacıoğlu B. Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı. Tasarım + Kuram. July 2016;3(4):51-59. doi:10.23835/tasarimkuram.240788
Chicago Arabacıoğlu, Burçin. “Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi Ve Mekan Tasarımı”. Tasarım + Kuram 3, no. 4 (July 2016): 51-59. https://doi.org/10.23835/tasarimkuram.240788.
EndNote Arabacıoğlu B (July 1, 2016) Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı. Tasarım + Kuram 3 4 51–59.
IEEE B. Arabacıoğlu, “Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı”, Tasarım + Kuram, vol. 3, no. 4, pp. 51–59, 2016, doi: 10.23835/tasarimkuram.240788.
ISNAD Arabacıoğlu, Burçin. “Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi Ve Mekan Tasarımı”. Tasarım + Kuram 3/4 (July 2016), 51-59. https://doi.org/10.23835/tasarimkuram.240788.
JAMA Arabacıoğlu B. Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı. Tasarım + Kuram. 2016;3:51–59.
MLA Arabacıoğlu, Burçin. “Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi Ve Mekan Tasarımı”. Tasarım + Kuram, vol. 3, no. 4, 2016, pp. 51-59, doi:10.23835/tasarimkuram.240788.
Vancouver Arabacıoğlu B. Mekan Üretiminde Toplam Kalite Yönetimi ve Mekan Tasarımı. Tasarım + Kuram. 2016;3(4):51-9.