BibTex RIS Cite

ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 1 - 11, 01.01.2016

Abstract

Bu çalışmada hava kaynaklı ısı pompası destekli vakumlu kurutma fırınında, Isparta bölgesinde yetişen tıbbi bitkilerden fesleğen, biberiye, dereotu ve maydanoz bitkilerinin farklı sıcaklıklardaki kurutma parametreleri araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre kurutma havası sıcaklığının artması kurutmayı hızlandırmıştır. Çalışmada aynı zamanda farklı basınçlardaki ısı pompalı kurutucuların kullanılmasının enerji verimliliği açısından sağladığı avantajlar incelenmiştir. Fesleğen ve dereotu bitkisi için en yüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 46 oC’ de 0.40 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Maydanoz bitkisi için en yüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 36 oC’ de 0.60 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Kurutma işleminde kurutma yapılan hacmin düşük basınçta olması yani vakum etkisinde çalıştırılması buharlaşmaya olumlu etki sağladığı ve ürün kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir.

Year 2016, Volume: 6 Issue: 1, 1 - 11, 01.01.2016

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Makaleler
Authors

Mahir Ayaz This is me

Erkan Dikmen

Arzu Şencan Şahin This is me

Publication Date January 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Volume: 6 Issue: 1

Cite

APA Ayaz, M., Dikmen, E., & Şencan Şahin, A. (2016). ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI. Teknik Bilimler Dergisi, 6(1), 1-11.