BibTex RIS Kaynak Göster

ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 11, 01.01.2016

Öz

Bu çalışmada hava kaynaklı ısı pompası destekli vakumlu kurutma fırınında, Isparta bölgesinde yetişen tıbbi bitkilerden fesleğen, biberiye, dereotu ve maydanoz bitkilerinin farklı sıcaklıklardaki kurutma parametreleri araştırılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre kurutma havası sıcaklığının artması kurutmayı hızlandırmıştır. Çalışmada aynı zamanda farklı basınçlardaki ısı pompalı kurutucuların kullanılmasının enerji verimliliği açısından sağladığı avantajlar incelenmiştir. Fesleğen ve dereotu bitkisi için en yüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 46 oC’ de 0.40 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Maydanoz bitkisi için en yüksek SMERHP ve SMERTS değerlerlerine 36 oC’ de 0.60 bar son vakumlama basıncında ulaşılmıştır. Kurutma işleminde kurutma yapılan hacmin düşük basınçta olması yani vakum etkisinde çalıştırılması buharlaşmaya olumlu etki sağladığı ve ürün kalitesini arttırdığı tespit edilmiştir.

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 1 - 11, 01.01.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mahir Ayaz Bu kişi benim

Erkan Dikmen

Arzu Şencan Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Ayaz, M., Dikmen, E., & Şencan Şahin, A. (2016). ISI POMPALI VAKUMLU KURUTMA FIRININDA TIBBİ BİTKİLERİN KURUTULMASI VE KURUTMA PARAMETRELERİNİN ARAŞTIRLIMASI. Teknik Bilimler Dergisi, 6(1), 1-11.