BibTex RIS Cite

Cultural tourism potential of Tillo (Siirt) District

Year 2012, Issue: 59, 27 - 44, 30.06.2012

Abstract

Situated approximately 7 km far from the center of Siirt province in the northeast, Tillo (Aydınlar) county particularly draws attention of Turkish visitors due to its natural and cultural characteristics. However, it doesn’t receive enough attention because of certain shortcomings. Considerable tourism areas of the county include geomorphologic surface suitable for paragliding and rafting, magnificent landscape, scientific laboratory and museum of İbrahim Hakkı, historical Tillo Cas houses as well as mausoleums of many other scholars. Despite its rich potential, some obstacles are worth noting as they block development of tourism in the county such as not figuring out the tourism potential and promotion of the county satisfactorily, leaving the historical and authentic buildings untouched ruins, not totally discovering its natural attraction centers, and lack of investment in accommodation, resort and transportation facilities. This study details the culturel tourism potential of Tillo county and describes the profile of the tourists in this county. Also shortcomings in that area were found by means of questionnaire, interviews and field trips, and a tourist attraction map was prepared to help those visiting Tillo. Study results show that Tillo is visited by nearly 30 thousand people every year most of whom come from metropolitan cities and can afford touristic expeditions. Taking into consideration the number and profile of visitors, tourism planning in Tillo is anticipated to both boost the local economy and contribute to preservation of the cultural and touristic assets.

Keywords: Tillo, cultural tourism, religion tourism, planning, tourism profile.

References

  • AKPINAR,  E.  ve  BULUT,  Y.  (2010).  Ülkemizde  Alternatif  Turizm  Bir  Dalı  Olan  Ekoturizmi  Çeşitlerinin  Bölgelere  Göre  Dağılımı  ve  Uygulama  Alanları.  III.  Ulusal  Karadeniz Ormancılık Kongresi, (s. 1575‐1594).
  • ANONYNOUMUS.  (2012).  www.siirt.gov.tr.  4  7,  2012  tarihinde  http://www.siirt.gov.tr/default_B0.aspx?content=100 1 adresinden alındı  Siirt  Valiliği:
  • BULUT,  İ.  (1997).  Turistik  Potansiyeli  Yönünden  Yozgat  İli  Kaplicaları. Doğu Coğrafya Dergisi , 3 (2), 69‐114.
  • ÇAĞRICI,  M.  (2000).  İbrâhim  Hakkı  Erzurumî.  İslam  Ansiklopedisi , 21, 305‐311.
  • ÇETİN,  T.  (2010).  Cumalıkızık  Köyünde  Kültürel  Miras  ve  Turizm Algısı. Millî Folklor (87), 181‐190.
  • DOĞANAY,  H.  (1997).  Palandöken  (Tekederesi)  Göleti  Çevresinin  Rekreasyonel  Önemi  (Coğrafi  Bir  Tanıtım).  Doğu Coğrafya Dergisi , 3 (2), 23‐47.
  • DOĞANAY,  H.,  &  Zaman,  S.  (2001).  Kurşunlu  ve  Düden  Çağlayanlanları:  Coğrafi  Bir  Tanıtım.  Doğu  Coğrafya  Dergisi , 7 (5), 1‐33.
  • DOĞANER,  S.  (2001).  Türkiye  Turizm  Coğrafyası.  İstanbul:  Çantay Kitabevi.
  • EMEKLİ,  G.  (2006).  Coğrafya,  Kültür  ve  Turizm:  Kültürel  Turizm. Ege Üniversitesi Coğrafya Dergisi (15), 51‐59.
  • FAGENCE, M. (2003). Tourism in Destination Communities,  Singh,  S.,  Timothy,  D.  J.  Ve  Dowling,  R.  K.  (Ed.),  Cambridge, Cabi Publishing.
  • GİL, A. R. ve CURİEL, J. d. (2008). Religious Events as Special  Interests Tourism. A Spanish Experience. Pasos , 6 (3),  419‐433.
  • GÜNAL,  V.  (2006).  Mardin  İlinde  Kültürel  Çekicilikler  ve  Turizm  Amaçlı  Kullanım  Olanakları.  Ankara:  Ankara  Üniversitesi  Sosyal  Bilimler  Enstitüsü  Coğrafya  (Beşeri  ve İktisadi Coğrafya) Anabilim Dalı Basılmamış Doktora  Tezi.
  • HALL, C. M., Sharples, L. ve Mitchell, R., (2001). Wine and  Food  Tourism,  Douglas,  N.  and  Derrett,  R.  (Ed.),  Special İnterest Tourism, 307‐229, Avustralia.
  • KAHYA,  E.  (1999).  Erzurumlu  İbrahim  Hakkı.  İlahiyat  Fakültesi Dergisi (40), 371‐385.
  • KULTURVARLIKLARI.  (2012,  9  12).  2012  http://www.kulturvarliklari.gov.tr.  tarihinde  T.  C.  Kültür  ve  Turizm  Bakanlığı  Kültür  Varlıkları  http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44711/siirt‐ili‐ aydinlar‐ilcesi‐sultan‐memduh‐turbesinde‐bulu‐.html  adresinden alındı.  9  12,  ve  Müzeler  Genel  Müdürlüğü:
  • KİM, Y., YUAN, J., GOH, B. K. ve ANTUN, J. M., (2009). Web  Marketing in Food Tourism: A Content Analysis of Web  sites  in  West  Texas.  Journal  of  Culinary  Science  and  Technology, 7 (1), 52‐64.
  • LESLİE,  D.  (2001).  Urban  Regeneration  and  Glasgow's  Galleres  with  Particular  Reference  to  the  Burrell  Collection. G. Richards içinde, Cultural Attractions and  European Tourism (s. 111‐135). UK: CABI.
  • LONG, L. M., (2004). Culinary Tourism, University Press of  Kentucky, Kentucky.
  • LOPEZ‐GUZMAN,  T.  ve  SANCHEZ‐CENIZARES,  S.,  (2011).  Gastronomy,  http://bapress.ca/journal.  and  Destination,
  • MEYDAN  UYGUR,  S.  ve  BAYKAN,  E.  (2007).  Kültür  Turizmi  ve Turizmin Kültür Varlıkları Üzerindeki Etkileri, Ticaret  ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (2), 30‐49.
  • OECD.  (2009).  The  Impact  of  Culture  on  Tourism.  www.oecd.org/publishing/corrigenda.
  • ÖZGEN, N. (2012). Siirt'in İnanç Turizmi Mekânları: Ziyaret  (Veysel  Karani)  ve  Tillo  (Aydınlar)  Örnekleri.  Doğu  Coğrafya Dergisi , 17 (27), 251‐272.
  • ÖZGEN,  N.  ve  KARADOĞAN,  S.  (2009).  Siirt  Şehrinin  Kuruluşu  ve  Gelişimi.  Fırat  Üniversitesi  Sosyal  Bilimler  Dergisi , 19 (2), 61‐81.
  • ÖZGÜÇ, N. (2003). Turizm Coğrafyası Özellikler ve Bölgeler.  İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • RİCHARDS,  G.  (2005).  Cultural  Tourism  in  Europe.  Wallingford: Atlas.
  • ROJO,  D.  M.  (2007).  Religious  Tourism:  The  Way  to  Santiago. Bournemouth: Bournemouth University.
  • TAPUR,  T.  (2009).  Konya  İlinde  Kültür  ve  İnanç  Turizmi.  Uluslararası  Sosyal  Araştırmalar  Dergisi  ,  2  (9),  473‐ 492.
  • TONGUÇ,  S.  E.  (2011,  7  18).  Unutulmuş  Diyarlar  Siirt  ve  Tillo. Mgkmedya , s. 1‐12.
  • TOPALOĞLU, B. (2003). Mârifetnâme. İslam Ansiklopedisi ,  28, 57‐59.
  • WİLLİAMS, S. (1998). Tourism Geography. London and New  York: Routledge.
  • WTO.  (2012,  9  8).  http://www2.unwto.org/.  9  8,  2012  tarihinde  World  Tourism  Organization  UNWTO:  http://www2.unwto.org/ adresinden alındı
  • ZAMAN,  S.  ve  UZUN,  E.  (2012).  Kültürel  Turizm  İçerisinde  Yerel  Tatların  Önemi:  Gaziantep  Örneği.  1.  Ulusal  Coğrafya  Sempozyumu  (s.  905‐917).  Erzurum:  Mega  Ofset.

Tillo (Siirt) İlçesi'nin kültürel turizm potansiyeli

Year 2012, Issue: 59, 27 - 44, 30.06.2012

Abstract

Siirt şehir merkezinin yaklaşık 7 km kuzeydoğusunda bulunan Tillo (Aydınlar) ilçesi sahip olduğu kültürel ve doğal özellikler nedeniyle özellikle yerli turistler (ziyaretçiler) tarafından ilgi görmekte, fakat bazı olumsuzluklar ve yetersizlikler nedeniyle bu ilgi sınırlı kalmaktadır. İbrahim Hakkı’nın bilimsel çalışmalarının ortaya konulduğu mekanlar ve sergilendiği müze, Tarihi Tillo Cas evleri ile birçok İslam alimi ve bilim adamına ait türbeler, yerel tatlar ile yamaç paraşütü ve rafting için uygun jeomorfolojik özellikler, sahip olduğu eşsiz doğa manzarası, ilçenin önemli turizm alanlarını oluşturmaktadır. Sahip olduğu bu potansiyele karşılık ilçenin turizm potansiyelinin tam olarak belirlenip tanıtımının iyi yapılmamış olması, ilçedeki tarihi ve otantik yapıların birer harabe şeklinde bırakılması, sahip olduğu doğal çekiciliklerin tam olarak keşfedilmemiş olması, konaklama, dinlenme, ulaşım gibi turizme yönelik yatırımların olmaması ilçede turizmin gelişimi önündeki önemli engeller olarak göze çarpmaktadır. Bu çalışmada öncelikle Tillo ilçesinin kültürel turizm öğeleri ele alınmış, bu değerlere katkı sağlayabilecek doğal çekicilikler ile ilçeye gelen turistlerin profili belirlenmiş, yapılan anket, mülakat ve arazi çalışmalarıyla da karşılaşılan eksiklikler tespit edilmeye çalışılmış ve gelen ziyaretçilere kolaylık sağlamak amacıyla Tillo ilçesinin turistik çekicilik haritası oluşturulmuştur. Elde ettiğimiz sonuçlara göre yılda yaklaşık 30 bin civarında insan Tillo’yu ziyaret etmektedir. Ziyaretçilerin büyük kısmı ise büyük şehirlerden olup, ekonomik açıdan turistik amaçlı harcama yapabilecek düzeydedir. Dolayısıyla Tillo’nun turizm amaçlı doğru planlanmasıyla hem yöre ekonomisinin canlanması sağlanacak hem de kültürel ve doğal öğelerin korunmasına katkı sağlayacaktır.

Anahtar Kelimeler: Tillo, kültürel turizm, inanç turizmi, planlama, turist profili.

References

  • AKPINAR,  E.  ve  BULUT,  Y.  (2010).  Ülkemizde  Alternatif  Turizm  Bir  Dalı  Olan  Ekoturizmi  Çeşitlerinin  Bölgelere  Göre  Dağılımı  ve  Uygulama  Alanları.  III.  Ulusal  Karadeniz Ormancılık Kongresi, (s. 1575‐1594).
  • ANONYNOUMUS.  (2012).  www.siirt.gov.tr.  4  7,  2012  tarihinde  http://www.siirt.gov.tr/default_B0.aspx?content=100 1 adresinden alındı  Siirt  Valiliği:
  • BULUT,  İ.  (1997).  Turistik  Potansiyeli  Yönünden  Yozgat  İli  Kaplicaları. Doğu Coğrafya Dergisi , 3 (2), 69‐114.
  • ÇAĞRICI,  M.  (2000).  İbrâhim  Hakkı  Erzurumî.  İslam  Ansiklopedisi , 21, 305‐311.
  • ÇETİN,  T.  (2010).  Cumalıkızık  Köyünde  Kültürel  Miras  ve  Turizm Algısı. Millî Folklor (87), 181‐190.
  • DOĞANAY,  H.  (1997).  Palandöken  (Tekederesi)  Göleti  Çevresinin  Rekreasyonel  Önemi  (Coğrafi  Bir  Tanıtım).  Doğu Coğrafya Dergisi , 3 (2), 23‐47.
  • DOĞANAY,  H.,  &  Zaman,  S.  (2001).  Kurşunlu  ve  Düden  Çağlayanlanları:  Coğrafi  Bir  Tanıtım.  Doğu  Coğrafya  Dergisi , 7 (5), 1‐33.
  • DOĞANER,  S.  (2001).  Türkiye  Turizm  Coğrafyası.  İstanbul:  Çantay Kitabevi.
  • EMEKLİ,  G.  (2006).  Coğrafya,  Kültür  ve  Turizm:  Kültürel  Turizm. Ege Üniversitesi Coğrafya Dergisi (15), 51‐59.
  • FAGENCE, M. (2003). Tourism in Destination Communities,  Singh,  S.,  Timothy,  D.  J.  Ve  Dowling,  R.  K.  (Ed.),  Cambridge, Cabi Publishing.
  • GİL, A. R. ve CURİEL, J. d. (2008). Religious Events as Special  Interests Tourism. A Spanish Experience. Pasos , 6 (3),  419‐433.
  • GÜNAL,  V.  (2006).  Mardin  İlinde  Kültürel  Çekicilikler  ve  Turizm  Amaçlı  Kullanım  Olanakları.  Ankara:  Ankara  Üniversitesi  Sosyal  Bilimler  Enstitüsü  Coğrafya  (Beşeri  ve İktisadi Coğrafya) Anabilim Dalı Basılmamış Doktora  Tezi.
  • HALL, C. M., Sharples, L. ve Mitchell, R., (2001). Wine and  Food  Tourism,  Douglas,  N.  and  Derrett,  R.  (Ed.),  Special İnterest Tourism, 307‐229, Avustralia.
  • KAHYA,  E.  (1999).  Erzurumlu  İbrahim  Hakkı.  İlahiyat  Fakültesi Dergisi (40), 371‐385.
  • KULTURVARLIKLARI.  (2012,  9  12).  2012  http://www.kulturvarliklari.gov.tr.  tarihinde  T.  C.  Kültür  ve  Turizm  Bakanlığı  Kültür  Varlıkları  http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,44711/siirt‐ili‐ aydinlar‐ilcesi‐sultan‐memduh‐turbesinde‐bulu‐.html  adresinden alındı.  9  12,  ve  Müzeler  Genel  Müdürlüğü:
  • KİM, Y., YUAN, J., GOH, B. K. ve ANTUN, J. M., (2009). Web  Marketing in Food Tourism: A Content Analysis of Web  sites  in  West  Texas.  Journal  of  Culinary  Science  and  Technology, 7 (1), 52‐64.
  • LESLİE,  D.  (2001).  Urban  Regeneration  and  Glasgow's  Galleres  with  Particular  Reference  to  the  Burrell  Collection. G. Richards içinde, Cultural Attractions and  European Tourism (s. 111‐135). UK: CABI.
  • LONG, L. M., (2004). Culinary Tourism, University Press of  Kentucky, Kentucky.
  • LOPEZ‐GUZMAN,  T.  ve  SANCHEZ‐CENIZARES,  S.,  (2011).  Gastronomy,  http://bapress.ca/journal.  and  Destination,
  • MEYDAN  UYGUR,  S.  ve  BAYKAN,  E.  (2007).  Kültür  Turizmi  ve Turizmin Kültür Varlıkları Üzerindeki Etkileri, Ticaret  ve Turizm Eğitim Fakültesi Dergisi, (2), 30‐49.
  • OECD.  (2009).  The  Impact  of  Culture  on  Tourism.  www.oecd.org/publishing/corrigenda.
  • ÖZGEN, N. (2012). Siirt'in İnanç Turizmi Mekânları: Ziyaret  (Veysel  Karani)  ve  Tillo  (Aydınlar)  Örnekleri.  Doğu  Coğrafya Dergisi , 17 (27), 251‐272.
  • ÖZGEN,  N.  ve  KARADOĞAN,  S.  (2009).  Siirt  Şehrinin  Kuruluşu  ve  Gelişimi.  Fırat  Üniversitesi  Sosyal  Bilimler  Dergisi , 19 (2), 61‐81.
  • ÖZGÜÇ, N. (2003). Turizm Coğrafyası Özellikler ve Bölgeler.  İstanbul: Çantay Kitabevi.
  • RİCHARDS,  G.  (2005).  Cultural  Tourism  in  Europe.  Wallingford: Atlas.
  • ROJO,  D.  M.  (2007).  Religious  Tourism:  The  Way  to  Santiago. Bournemouth: Bournemouth University.
  • TAPUR,  T.  (2009).  Konya  İlinde  Kültür  ve  İnanç  Turizmi.  Uluslararası  Sosyal  Araştırmalar  Dergisi  ,  2  (9),  473‐ 492.
  • TONGUÇ,  S.  E.  (2011,  7  18).  Unutulmuş  Diyarlar  Siirt  ve  Tillo. Mgkmedya , s. 1‐12.
  • TOPALOĞLU, B. (2003). Mârifetnâme. İslam Ansiklopedisi ,  28, 57‐59.
  • WİLLİAMS, S. (1998). Tourism Geography. London and New  York: Routledge.
  • WTO.  (2012,  9  8).  http://www2.unwto.org/.  9  8,  2012  tarihinde  World  Tourism  Organization  UNWTO:  http://www2.unwto.org/ adresinden alındı
  • ZAMAN,  S.  ve  UZUN,  E.  (2012).  Kültürel  Turizm  İçerisinde  Yerel  Tatların  Önemi:  Gaziantep  Örneği.  1.  Ulusal  Coğrafya  Sempozyumu  (s.  905‐917).  Erzurum:  Mega  Ofset.
There are 32 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Articles
Authors

Mehmet Sönmez

Publication Date June 30, 2012
Published in Issue Year 2012 Issue: 59

Cite

APA Sönmez, M. (2012). Tillo (Siirt) İlçesi’nin kültürel turizm potansiyeli. Türk Coğrafya Dergisi(59), 27-44. https://doi.org/10.17211/tcd.80507

Publisher: Turkish Geographical Society