Turkey has very rich karstic shapes due to the favorable climatic conditions and widespread karstic rocks. One of these shapes is also caves belonging to the depth karst. Caves have used for shelter, worship, water supply, mining, tourism, health, storage, agricultural production and similar purposes since ancient times. One of the agricultural usages of the caves is the ripening of Tulum (leather bottle) cheese. In this study, Peynirini Cave used in the ripening of Tulum cheese and some properties of cheeses produced there were examined in a versatile way. Peynirini Cave is located in Konya part of Central Anatolia Region and in Mülayim village of Derbent district of Konya province. While preparing this study, measurements were made regarding the climate of the cave; and were made microbiological analysis the samples taken from the cave water, cave surface and stored cheese. In addition, sensory questionnaires were applied to 100 people in order to evaluate the odor and taste properties of cheeses. The total gallery length of Peynirini Cave is 187 m. The first section, which can be entered without special equipment, consists of two halls. The large hall where cheeses are stored is called the “Cheese Hall” and the other is called the “Lower Hall”. The lower hall is rich in speleothems. The cave air is not affected much by the external atmospheric conditions except the “Entrance” section. The temperature is around 6-7 ° C throughout the year. Cave air has high humidity saturation (99.6-100%). Total Aerobic Mesophilic, Total Yeast - Mold, Coliform and Staphylococcus bacteria in the cave environment with the cheeses ripened in the cave affect each other positively. Staphylococcus count was measured as 0.85 log kob/g in cheeses produced in the cave. This value is below the upper limit of health threshold (<103) and is within acceptable limits. According to the results of the sensory questionnaire applied, tulum cheese ripened in the cave was appreciated more than fresh cheese. In order to benefit from the Cheese Cave in a sustainable way, it is recommended to improve the storage conditions, obtain geographical indications for the cheeses ripened and make more promotion.
Primary Language | tr |
---|---|
Subjects | Geography |
Published Date | Aralık 2020 |
Journal Section | Research Articles |
Authors |
|
Supporting Institution | Ondokuz Mayıs Üniversitesi |
Project Number | PYO.FEN.1904.18.030 |
Thanks | Bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenen PYO.FEN.1904.18.030 numaralı proje kapsamında hazırlanmıştır. |
Dates |
Publication Date : December 31, 2020 |
Bibtex | @research article { tcd809065,
journal = {Türk Coğrafya Dergisi},
issn = {1302-5856},
eissn = {1308-9773},
address = {},
publisher = {Turkish Geographical Society},
year = {2020},
volume = {},
pages = {131 - 138},
doi = {10.17211/tcd.809065},
title = {Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya},
key = {cite},
author = {Dağlı, Ayşe and Sert, Durmuş and Uzun, Ali}
} |
APA | Dağlı, A , Sert, D , Uzun, A . (2020). Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya . Türk Coğrafya Dergisi , (75) , 131-138 . DOI: 10.17211/tcd.809065 |
MLA | Dağlı, A , Sert, D , Uzun, A . "Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya" . Türk Coğrafya Dergisi (2020 ): 131-138 <https://dergipark.org.tr/en/pub/tcd/issue/58427/809065> |
Chicago | Dağlı, A , Sert, D , Uzun, A . "Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya". Türk Coğrafya Dergisi (2020 ): 131-138 |
RIS | TY - JOUR T1 - Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya AU - Ayşe Dağlı , Durmuş Sert , Ali Uzun Y1 - 2020 PY - 2020 N1 - doi: 10.17211/tcd.809065 DO - 10.17211/tcd.809065 T2 - Türk Coğrafya Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 131 EP - 138 VL - IS - 75 SN - 1302-5856-1308-9773 M3 - doi: 10.17211/tcd.809065 UR - https://doi.org/10.17211/tcd.809065 Y2 - 2020 ER - |
EndNote | %0 Türk Coğrafya Dergisi Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya %A Ayşe Dağlı , Durmuş Sert , Ali Uzun %T Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya %D 2020 %J Türk Coğrafya Dergisi %P 1302-5856-1308-9773 %V %N 75 %R doi: 10.17211/tcd.809065 %U 10.17211/tcd.809065 |
ISNAD | Dağlı, Ayşe , Sert, Durmuş , Uzun, Ali . "Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya". Türk Coğrafya Dergisi / 75 (December 2020): 131-138 . https://doi.org/10.17211/tcd.809065 |
AMA | Dağlı A , Sert D , Uzun A . Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya. Türk Coğ. Derg.. 2020; (75): 131-138. |
Vancouver | Dağlı A , Sert D , Uzun A . Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya. Türk Coğrafya Dergisi. 2020; (75): 131-138. |
IEEE | A. Dağlı , D. Sert and A. Uzun , "Mağaraların peynir olgunlaştırmada kullanımı, bir örnek araştırma: Peynirini Mağarası, Derbent/ Konya", Türk Coğrafya Dergisi, no. 75, pp. 131-138, Dec. 2021, doi:10.17211/tcd.809065 |