Konjenital Nazolakrimal Kanal Tıkanıklığının Doğum Şekliyle İlişkisi
Abstract
Amaç: Konjenital nazolakrimal kanal tıkanıklığı (KNLKT) görülme insidansı ile doğum şekli arasındaki ilişkiyi incelemektir.
Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 2014-2017 yılları arasında epifora şikayetiyle başvuran KNLKT tanısı alan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik ve klinik özellikleri belirlendi ve hastalar doğum şekline göre sezaryen doğum (SD) veya normal vajinal yolla doğum (NVD) olarak iki gruba ayrıldı. KNLKT görülme sıklığı, cinsiyet ve lateralite özellikleri gruplar arasında karşılaştırıldı.
Bulgular: Çalışmaya başvuru yaşı ortalama 5.5±4.6 ay olan 62 hastanın 75 gözü dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların doğum şekli %59.7’sinde NVD iken %40.3’ünde sezaryendi doğumdu. Hastaneye başvuru yaşı ve lateralite açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmamaktaydı (p=0.501 ve p=0.624). Doğum şeklinin NVD ya da SD olması ile KNLKT görülme sıklığı arasında farklılık yoktu (p=0.128).
Sonuç: Çalışmamızda doğum şekli ile KNLKT görülme sıklığı arasında farklılık tespit edilmemiştir ancak sezaryen doğumun KNLKT için artmış bir risk faktörü olarak etyopatogenezdeki rolü literatürde tartışmalı olarak devam etmektedir.
Keywords
References
- 1. MacEwen CJ, Young JD. Epiphora during the first year of life. Eye (Lond)1991;5:596-600.
- 2. Sathiamoorthi S, Frank RD, Mohney BG. Incidence and clinical characteristics of congenital nasolacrimal duct obstruction. Br J Ophthalmol 2019103:527-9
- 3. Aldahash FD, Al-Mubarak MF, Alenizi SH, Al-Faky YH. Risk factors for developing congenital nasolacrimal duct obstruction. Saudi J Ophthalmol 2014;28:58-60.
- 4. Kashkouli MB, Sadeghipour A, Kaghazkanani R, Bayat A, Pakdel F, Aghai GH. Pathogenesis of primary acquired nasolacrimal duct obstruction. Orbit 2010;29:11-5.
- 5. Bekmez S, Eriş E, Altan EV, Dursun V. The Role of Bacterial Etiology in the Tear Duct Infections Secondary to Congenital Nasolacrimal Duct Obstructions. J Craniofac Surg 2019;30:2214-6.
- 6. Ali MJ. Pediatric Acute Dacryocystitis. Ophthalmic Plast Reconstr Surg 2015;31:341-7.
- 7. Matta NS, Singman EL, Silbert DI. Prevalence of amblyopia risk factors in congenital nasolacrimal duct obstruction. J AAPOS 2010;14:386-8.
- 8. Eshraghi B, Akbari MR, Fard MA, Shahsanaei A, Assari R, Mirmohammadsadeghi A. The prevalence of amblyogenic factors in children with persistent congenital nasolacrimal duct obstruction. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol 2014;252:1847-52.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Clinical Sciences
Journal Section
Research Article
Authors
Esra Dağ Şeker
*
0000-0001-6230-5529
Türkiye
Publication Date
September 20, 2022
Submission Date
September 16, 2021
Acceptance Date
December 9, 2021
Published in Issue
Year 2022 Volume: 16 Number: 5