Karar İncelemesi

“MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ

Cilt: 125 Sayı: 246 25 Haziran 2020
PDF İndir
TR

“MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ

Öz

Kişioğlu, küçük yaşlardan itibaren ait olduğu, içinde yetiştiği ortamın dilini, bununla birlikte kültürünü öğrenme sürecine girer. Bu öğrenme süreci ile öğrendiğini kullanma sürecini dil - düşünce - dünya ilişkisi açısından inceleyen bilim dalı dil felsefesidir. Dil felsefesi, dil üzerine felsefi sorunların tartışıldığı bir alandır. Dil bilim ile dil felsefesi farklıdır. Dili bilimi farklılıkları araştırırken dil felsefesi ise bütün diller arasında ortak alanı araştırır. Dille ilgili soruları tartışarak bir sonuca varmayı hedefleyen dil felsefesi dilin kökeni ve çeşitliliği, dil ve anlam ilişkisi ile dil-kültür-düşünce ilişkisi konularını ele alan felsefe alanıdır. Dillerle olgusal olarak ayrı ayrı ilgilenmek dil bilimin uğraşı olduğu kadar dilin kendisini ele alan dil felsefesi de dolaylı olarak dil bilimine kaynaklık etmektedir. Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Fatih Doğrucan da “Dilci Felsefe ile Başlangıç ve Yöntem Arayışı Medeniyet Dili Olarak Türkçe” adlı son kitabında felsefe metodolojisi ile Türkçeyi inceleme çabasına girişmiştir. Türkçenin felsefe dili olup olmadığını sorgulayan Doğrucan, Türkçe ile felsefe yapılıp yapılamayacağını da bir bir açıklamış, Türkçenin bilim ve sanat dili olma özelliklerini disiplinler arası ilişkiyle ortaya koymuştur. Gerek felsefe gerekse dil bilimi alanına ufuk açacak bir yapıt kazandırmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Doğrucan, Mehmet Fatih (Aralık 2019). Dilci Felsefe ile Başlangıç ve Yöntem Arayışı Medeniyet Dili Olarak Türkçe, Ankara: Altınordu Yayınları (2. Baskı).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Dil Çalışmaları, Felsefe, Antropoloji

Bölüm

Karar İncelemesi

Yazarlar

Yayımlanma Tarihi

25 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

28 Nisan 2020

Kabul Tarihi

17 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 125 Sayı: 246

Kaynak Göster

APA
Efe, K. (2020). “MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ. Türk Dünyası Araştırmaları, 125(246), 221-240. https://izlik.org/JA38EZ96RC
AMA
1.Efe K. “MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ. TDA. 2020;125(246):221-240. https://izlik.org/JA38EZ96RC
Chicago
Efe, Kürşat. 2020. “‘MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE’ KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ”. Türk Dünyası Araştırmaları 125 (246): 221-40. https://izlik.org/JA38EZ96RC.
EndNote
Efe K (01 Haziran 2020) “MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ. Türk Dünyası Araştırmaları 125 246 221–240.
IEEE
[1]K. Efe, “‘MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE’ KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ”, TDA, c. 125, sy 246, ss. 221–240, Haz. 2020, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38EZ96RC
ISNAD
Efe, Kürşat. “‘MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE’ KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ”. Türk Dünyası Araştırmaları 125/246 (01 Haziran 2020): 221-240. https://izlik.org/JA38EZ96RC.
JAMA
1.Efe K. “MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ. TDA. 2020;125:221–240.
MLA
Efe, Kürşat. “‘MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE’ KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ”. Türk Dünyası Araştırmaları, c. 125, sy 246, Haziran 2020, ss. 221-40, https://izlik.org/JA38EZ96RC.
Vancouver
1.Kürşat Efe. “MEDENİYET DİLİ OLARAK TÜRKÇE” KİTABININ DEĞERLENDİRİLMESİ - TÜRKÇE FELSEFE İLİŞKİSİ. TDA [Internet]. 01 Haziran 2020;125(246):221-40. Erişim adresi: https://izlik.org/JA38EZ96RC