Research Article

Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği

Number: 61 April 7, 2026
TR EN

Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği

Abstract

Her medeniyeti yükselten, ilerleten ve ayakta tutan şahsiyetler vardır. Türk medeniyetinde bu şahsiyetlerden biri olan Ahmet Yesevî, Pîr-i Türkistan olarak anılan, Türk dünyasının manevi ve ruhani hayatına büyük etkisi olan ve Türklerin ilk tasavvuf yolunun kurucusu olarak bilinen büyük bir âlim ve mutasavvıftır. İlim dillerinin Farsça ve Arapça olduğu bir ortamda Türkçe yazan Ahmet Yesevî, ilim ve din anlayışı, âlimliği ve Dîvân-ı Hikmet’i ile İslamiyetin yayılmasında büyük rol oynamıştır. Olağanüstü olaylarla örülü menkıbeler, Ahmet Yesevî’yi halk inancında kutsal bir konuma getirmiş, bu kutsallık anlayışı, Yesevî menkıbelerinin geniş bir alana yayılmasını ve yaşatılmasını sağlamıştır. Beden, içine doğulan toplumun normları ile şekillenen bir olgudur. Beden folkloru ise toplumun bedeni anlamlandırma biçiminin incelenmesidir. Bedeni şekillendiren ve ona anlamlar kazandıran en büyük etkenlerden biri toplumdur. Toplumun beden anlayışı ve bedene atfedilen her kutsallık, yine o toplumun yaşayış biçimi, inanç sistemleri, töre, gelenek ve görenekleri çerçevesinde şekillenmektedir. Bu şekillenme sonucu toplumda karşılık bulan “kutsal” imgesi bedene atfedilen yeni anlamlar ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada menkıbelerdeki “kutsal beden”in nasıl inşa edildiği, anlamların nasıl yüklendiği ve bedenin “kutsal beden” hâline gelmesi beden folkloru bağlamında, Ahmet Yesevî menkıbeleri üzerinden incelenmiştir. Çalışma Ahmet Yesevî’nin dört menkıbesinin tam metni ve bazı önemli sufilerin menkıbelerinden kısa alıntılar ile sınırlandırılmıştır. Menkıbelerde toplumun bedene yüklediği anlamlar ve bu anlamların “kutsallığa” nasıl evrildiği sunulmuştur. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, tasavvufi düşüncede bedenin, yalnızca biyolojik bir canlı değil; ilahî hakikatin tezahür ettiği, doğayı ve toplumu yönlendiren, zamanı ve mekânı aşan sembolik bir merkez olarak kurgulandığını göstermektedir.

Keywords

Ethical Statement

Ethical Committee Approval: Ethical committee approval is not required for this research. Funding: This research received no external funding. Conflicts of Interest: The author declares no conflicts of interest in this study.

References

  1. Adam, B. (2017). Kutsal nedir? D. Arık ve A. H. Eroğlu (Ed.), Halk inanışları el kitabı içinde (s. 46-69). Grafiker Yayınları.
  2. Amak Çelik, M. (2024). Mevlevilikte sema ritüelinin aktarım süreçlerinin performans teorisi kapsamında değerlendirilmesi: Bursa mevlevihanesi örneği. Etnomüzikoloji Dergisi, 7(2), 421-449.
  3. Atik, T. (2007). Rifailik tarikatı üzerine sosyolojik bir inceleme (Tez No. 208690) [Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi]. Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi.
  4. Bice, H. (2019). Pir-i Türkistan Hoca Ahmed Yesevî. H Yayınları.
  5. Bolay, S. H. (1990). Felsefe doktrinleri ve terimleri sözlüğü. Akçağ.
  6. Bourdieu, P. (2018). Bir pratik teorisi için taslak. İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  7. Demir, T. (2018). Kutsaldan sekülere değişen beden algısı. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(20), 311-325.
  8. Diyanet İşleri Başkanlığı. (t.y.). Kur’an Yolu: Türkçe meal ve tefsir. https://kuran. diyanet.gov.tr/

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

North-West (Kipczak) Turkic Dialects and Literatures

Journal Section

Research Article

Publication Date

April 7, 2026

Submission Date

June 15, 2025

Acceptance Date

March 2, 2026

Published in Issue

Year 2026 Number: 61

APA
Hançerli, K. (2026). Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, 61, 73-98. https://doi.org/10.24155/tdk.2026.266
AMA
1.Hançerli K. Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 2026;(61):73-98. doi:10.24155/tdk.2026.266
Chicago
Hançerli, Kübra. 2026. “Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği”. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, nos. 61: 73-98. https://doi.org/10.24155/tdk.2026.266.
EndNote
Hançerli K (April 1, 2026) Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi 61 73–98.
IEEE
[1]K. Hançerli, “Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği”, Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi, no. 61, pp. 73–98, Apr. 2026, doi: 10.24155/tdk.2026.266.
ISNAD
Hançerli, Kübra. “Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği”. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 61 (April 1, 2026): 73-98. https://doi.org/10.24155/tdk.2026.266.
JAMA
1.Hançerli K. Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 2026;:73–98.
MLA
Hançerli, Kübra. “Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği”. Türk Dünyası Dil Ve Edebiyat Dergisi, no. 61, Apr. 2026, pp. 73-98, doi:10.24155/tdk.2026.266.
Vancouver
1.Kübra Hançerli. Menkıbelerde Bedenin Sembolik İnşası: Ahmet Yesevî Örneği. Türk Dünyası Dil ve Edebiyat Dergisi. 2026 Apr. 1;(61):73-98. doi:10.24155/tdk.2026.266