Bu çalışmada, aşılama yönteminin patlıcanda tuz
stresinin zararlı etkilerini azaltma üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu
amaçla farklı anaç/kalem kombinasyonları denenmiştir. Bitkisel materyal olarak,
4 patlıcan genotipi (tuza tolerant: Mardin Kızıltepe, Burdur Merkez; tuza
duyarlı: Artvin Hopa ve Kemer) ve 2 anaç (Köksal-F1, Vista-306)
çeşit kullanılmıştır. Araştırma; sıcaklık ve nem kontrolü otomatik olarak
sağlanan cam serada yürütülmüş, 6 dSm-1 NaCl solüsyonu ile sulama
yapılarak tuz stresi meydana getirilmiştir. Yetiştirme dönemi sonunda tüm
saksılardan alınan bitki örneklerinde stoma iletkenliği, yaprak su potansiyeli
(YSP), toplam verim, ortalama meyve ağırlığı ve meyve çapı özellikleri
belirlenmiştir. Tuz stresinden en fazla zarar gören materyal aşısız bitkiler
olmuştur. Ticari anaçlar üzerine aşılama yapıldığında, tuz stresinin zararı
hafiflemiştir. Aşılama, bitki başına toplam verim, ortalama meyve ağırlığı ve
meyve çapı özellikleri bakımından tuz stresinin olumsuz etkilerini azaltmıştır.
Kalem olarak kullanılan materyal tuza tolerant ise, bu etki daha da belirgin
olmuştur. Çalışma sonucunda; aşılamanın, kullanılan anaca ve kalemin genotipine
bağlı olarak tuzluluğun olumsuz etkilerini azalttığı ortaya konulmuştur.
Journal Section | Articles |
---|---|
Authors | |
Publication Date | October 5, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 6 Issue: 1 |
This work is licensed under the Creative Commons Attribution-Non-Commercial-Non-Derivable 4.0 International License.