Conference Paper

(Is?) Virtual Opponent of Tourism Sector: Augmented Reality

Volume: 2 Number: 2 December 31, 2017
TR EN

Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik

Abstract

Markaların ön plana çıkmak, sektörde lider konuma gelmek ve karlılıklarını arttırmak gibi hedeflerle pazarlama stratejilerini teknolojik yenilikler üzerine kurguladıkları görülmektedir. Sanal dünyada yaşanan ve Marshall, L’Oreal Paris, Ray-Ban, Adidas, BMW, Ford, Volkswagen, IKEA gibi büyük markaların yakından takip ederek pazarlama enstrümanı olarak kullandıkları bu yöntemlerden biri de AG (Arttırılmış Gerçeklik) teknolojisidir. Özü itibarıyla dünyada var olan gerçek nesneler üzerine tablet, gözlük ya da akıllı telefonlarca kullanılabilen programlar sayesinde eklemlenen ses, görüntü, bilgi, destek ve etiket özelliklerini içeren AG’nin yakın gelecekte turizm sektöründe de kapsamlı bir biçimde kullanılacağı tahmin edilmektedir. Teknolojinin artık bireylerce taşınabilir hale geldiği ve ‘giyilebilir’ olarak nitelendirildiği günümüzde akıllı telefon, akıllı saat ve tabletler iletişimde ve bilgiye ulaşmada kolaylık sağlayarak kişilere zaman kazandıran gelişmeler olmakla birlikte istihdam yönünden bazı sakıncalar barındırmaktadır. Özellikle tarım, otomotiv, oyuncak gibi insan gücüne dayalı endüstrilerde bireyin yerine geçen robot, bilgisayar ve programlar zamanla turizm sektörü için de bir rakip haline gelebilir mi? Ziyaret edilen destinasyonlarda turist rehberlerine ihtiyaç kalmayabilir mi? Her geçen gün daha da gelişen yazılım programları turizm destinasyonlarını nasıl etkiler? Bu araştırma, ‘sanal alem’ olarak nitelendirilen ve bir ekranın arkasında var olan dünyanın, turizmi gelecek yıllarda nasıl etkileyebileceğine odaklanarak özellikle yabancı literatürde üzerinde önemle durulan noktalara dikkat çekmeyi hedeflemektedir.  

Keywords

References

  1. Aksoy, M., Akbulut, B. A. (2016). Restoranlardaki Teknolojik Yeniliklerin Deneyim Pazarlaması Açısından Değerlendirilmesi.
  2. Altınpulluk, H., Kesim, M. (2015). Geçmişten Günümüze Artırılmış Gerçeklik Uygulamalarında Gerçekleşen Paradigma Değişimleri. Akademik Bilişim Kongresi. 4-6 Şubat Anadolu Üniversitesi Eskişehir.
  3. Azuma, R., Baillot, Y., Behringer, R., Feiner, S., Julier, S., MacIntyre, B. (2001). Recent Advances in Augmented Reality. IEEE Computer Graphics And Applications, 21.6, November/December, 34-47.
  4. Chung, N., Han, H., Joun, Y. (2015). Tourists’ Intention To Visit A Destination: The Role Of Augmented Reality (AR) Application For A Heritage Site. Computers In Human Behaviour, 50, 588-599.
  5. Cummings, J. N., Butler, B., Kraut, R. (2002). The Quality Of Online Social Relationships. Communıcat1ons Of The ACM, July, Vol. 45 No. 7, 103-108.
  6. Echtler, F., Wimmer, R. (2013). The Interactive Dining Table. Human Factors In Computing Systems Conference, Paris: ACM.
  7. Eden, H. K., Gretzel, U. (2012). A Taxonomy Of Mobile Applications In Tourism, E-review of Tourism Research, 10, (2), 47-50.
  8. Fino, E. R., Gutiérrez, J. M., Fernández, M. D. M., Davara, E. A. (2013). Interactive Tourist Guide: Connecting Web 2.0, Augmented Reality and QR Codes. Procedia Computer Science, 25, 338-344.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

December 31, 2017

Submission Date

December 5, 2017

Acceptance Date

December 28, 2017

Published in Issue

Year 2017 Volume: 2 Number: 2

APA
Özgüneş, R. E., & Bozok, D. (2017). Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(2), 146-160. https://izlik.org/JA52UF65WK
AMA
1.Özgüneş RE, Bozok D. Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2017;2(2):146-160. https://izlik.org/JA52UF65WK
Chicago
Özgüneş, Reşad Emre, and Düriye Bozok. 2017. “Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2 (2): 146-60. https://izlik.org/JA52UF65WK.
EndNote
Özgüneş RE, Bozok D (December 1, 2017) Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2 2 146–160.
IEEE
[1]R. E. Özgüneş and D. Bozok, “Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik”, Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, pp. 146–160, Dec. 2017, [Online]. Available: https://izlik.org/JA52UF65WK
ISNAD
Özgüneş, Reşad Emre - Bozok, Düriye. “Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi 2/2 (December 1, 2017): 146-160. https://izlik.org/JA52UF65WK.
JAMA
1.Özgüneş RE, Bozok D. Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi. 2017;2:146–160.
MLA
Özgüneş, Reşad Emre, and Düriye Bozok. “Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik”. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi, vol. 2, no. 2, Dec. 2017, pp. 146-60, https://izlik.org/JA52UF65WK.
Vancouver
1.Reşad Emre Özgüneş, Düriye Bozok. Turizm Sektörünün Sanal Rakibi(Mi?): Arttırılmış Gerçeklik. Uluslararası Türk Dünyası Turizm Araştırmaları Dergisi [Internet]. 2017 Dec. 1;2(2):146-60. Available from: https://izlik.org/JA52UF65WK