Insects thought to be environmentally
friendly and nutritious in the world are used as raw materials of the protein
source. As of 2015, more than 1900 insect species are known to be renewable in
the world. Many insects are used in animal feeding such as flies (Diptera),
flour worms (Tenebrionidae), moth, silkworm (Bombyx mori), grasshopper (Schisocerca
gregaria), worms, cockroach (Blattodea), cricket beetle (Gymnogryllus lucens), white ant (Macrotermes bellicocus). It is observed
that insects are involved in human life in various fields such as food,
medicine and textile sector. Especially insect, such as E120-carmin and E904,
(Kosnil: Dactylopius coccus and
Shellac: Coccus lacca) are used as
coloring agents, paint edible film, or coatingon the food sector. In this
conceptually designed study was conducted to determine the awareness and
preferences of consumers about food containing insects that are cautioned in
halal certification. The amount and use of insects in food, and the importance
of tourism has been discussed.
Dünyada çevre dostu ve besleyici lezzetler olarak düşünülen
böcekler protein kaynağı ham maddeler olarak kullanılmaktadır. Dünyada 2015
yılı itibari ile 1900'den daha fazla böcek türünün yenilebilir nitelikte olduğu
bilinmektedir. Hayvan beslemede; sinekler
(Diptera), un kurtları (Tenebrionidae), güveler,
ipek böceği (Bombyx mori), çekirge (Schisocerca gregaria), solucanlar, hamam
böceği (Blattodea), cırcır böceği (Gymnogryllus
lucens),
beyaz karınca (Macrotermes bellicocus)
gibi birçok böcek kullanılmaktadır. Gıda, ilaç ve tekstil sektörü gibi çeşitli
alanlarda böceklerin insan hayatında yer aldığı görülmektedir. Özellikle gıda
sektöründe renklendirici, boya, yenilebilir film ve kaplama olarak Koşnil (Dactylopius
coccus) ve Şellak (Coccus lacca)
gibi böcek ürünleri (E120-karmin ve E904) kullanılmaktadır. Kavramsal
olarak tasarlanan bu çalışmada; Helâl sertifikasyonunda dikkat edilen gıda
ürünlerinde böcek ürünü içeren gıdalar hakkında farkındalık ve tercihlerini
belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Böceklerin gıdalarda kullanımı ve izin
verilen sayıları, ve turizm açısından önemi tartışılmıştır.
Journal Section | Makaleler |
---|---|
Authors | |
Publication Date | July 20, 2017 |
Submission Date | May 15, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 2 Issue: 1 |