ADAPTATION OF SELF CONCEALMENT SCALE TO THE TURK CULTURE: IT’S RELIABILITY AND VALIDITY

Volume: 8 Number: 3 September 1, 2010
  • Şerife Terzi
  • Hüdayar Cihan Güngör
  • Gülsüm Sezgi Erdayı
TR EN

KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI

Abstract

Bu çalışmada, Kendini Saklama Ölçeği’nin (KSÖ), Türkçeye uyarlanması, ölçeğin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmıştır. Araştırma grubu 2006–2007 öğretim yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesinde öğrenim gören 248 öğrenciden oluşmaktadır. 10 maddeli 5’li Likert tipi olan bu ölçeğin yapı geçerliği faktör analizi ile saptanmıştır. Yapılan ölçüt geçerliği çalışmasında ise KSÖ ile Kendini Açma Ölçeği arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r = -.25). Ölçeğin Cronbach alpha güvenirlik katsayısı .82; test-tekrar test güvenirlik katsayısı r = .72 ve madde toplam korelasyonları ise .25 ile .66 arasında bulunmuştur. Analizler sonucunda, KSÖ’nün üniversite öğrencilerinin kendini saklama düzeylerini belirlemede geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğuna karar verilmiştir.

Keywords

References

  1. Affifi, W.A. ve Guerrero, L.K. (2000). Motivations underlying topic avoidance ın close relationships. IN W. A. Afifi (Ed.), Balancing The Secrets Of Private Disclosures (pp. 165–179). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum Associates.
  2. Cepeta-Benito A. ve Short, P. (1998). Self concealment, avoidance of psychological services, and perceived likelihood of seeking professional help. Journal of Counseling Psychology, 45(1), 58–64.
  3. Cramer, K. M. ve Lake, R. P. (1998). The preference for solitude scale.
  4. Psychometric properties and factor structure. Personality and Individual Differences, 24, 193–199.
  5. Cramer, K. M. ve Barry, J. E. (1999). Psychometric properties and confirmatory factor analysis of the self-concealment scale. Personality and Individual Differences, 27, 629–637.
  6. Ichiyama, M. A., Colbert, D., Laramore, H. , Heim, M., Carone, K. ve Schmidt, J. (1993). Self-concealment and correlates of adjustment ın college students. Journal of College Students Psychotherapy, 7, 55–68.
  7. Kahn, J. H. ve Hessling, R. M. (2001). Measuring the tendency to conceal versus disclosure psychological distress. Journal of Social and Clinical Psychology, 20, 41-65.
  8. Kelly, A. E. ve Achter, J. A. (1995). Self-concealment and attitudes toward counseling ın university students. Journal of Counseling Psychology, 42, 40–46.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Şerife Terzi This is me

Hüdayar Cihan Güngör This is me

Gülsüm Sezgi Erdayı This is me

Publication Date

September 1, 2010

Submission Date

September 1, 2010

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Volume: 8 Number: 3

APA
Terzi, Ş., Güngör, H. C., & Erdayı, G. S. (2010). KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 8(3), 645-660. https://izlik.org/JA44RR37SL
AMA
1.Terzi Ş, Güngör HC, Erdayı GS. KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2010;8(3):645-660. https://izlik.org/JA44RR37SL
Chicago
Terzi, Şerife, Hüdayar Cihan Güngör, and Gülsüm Sezgi Erdayı. 2010. “KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 8 (3): 645-60. https://izlik.org/JA44RR37SL.
EndNote
Terzi Ş, Güngör HC, Erdayı GS (September 1, 2010) KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 8 3 645–660.
IEEE
[1]Ş. Terzi, H. C. Güngör, and G. S. Erdayı, “KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 3, pp. 645–660, Sept. 2010, [Online]. Available: https://izlik.org/JA44RR37SL
ISNAD
Terzi, Şerife - Güngör, Hüdayar Cihan - Erdayı, Gülsüm Sezgi. “KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 8/3 (September 1, 2010): 645-660. https://izlik.org/JA44RR37SL.
JAMA
1.Terzi Ş, Güngör HC, Erdayı GS. KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2010;8:645–660.
MLA
Terzi, Şerife, et al. “KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 8, no. 3, Sept. 2010, pp. 645-60, https://izlik.org/JA44RR37SL.
Vancouver
1.Şerife Terzi, Hüdayar Cihan Güngör, Gülsüm Sezgi Erdayı. KENDİNİ SAKLAMA ÖLÇEĞİ’NİN UYARLANMASI: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2010 Sep. 1;8(3):645-60. Available from: https://izlik.org/JA44RR37SL

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.