TR
EN
ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI
Abstract
Araştırmanın temel amacı, algılanan anne baba tutumlarının öğrencilerin öz-düzenleme stratejileri ve motivasyonel inançlarını yordama gücünü incelemektir. Araştırmada Yılmaz (2000) tarafından Türkçeye uyarlanan, “Anne Baba Tutum Ölçeği” ile Üredi (2005) tarafından Türkçeye uyarlanan “Öğrenmeye İlişkin Motivasyonel Stratejiler Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçekler İstanbul’da orta sosyo-ekonomik düzeyde bir ilköğretim okulunda 350, 8. sınıf öğrencisine uygulanmıştır. Bulgular, algılanan anne baba tutumlarının bütün boyutlarının sınav kaygısı haricindeki motivasyonel inançların ve öz-düzenleme stratejilerinin anlamlı bir yordayıcısı olduğunu göstermiş, en büyük payın kabul/ilgi boyutuna ait olduğunu ortaya koymuştur. Sınav kaygısında ise algılanan anne baba tutumlarının yalnızca psikolojik özerklik boyutunun anlamlı bir yordayıcı olduğu belirlenmiştir.
Keywords
References
- Alisinaoğlu, F. (2003). Çocukların denetim odağı ile algıladıkları anne tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 1(1), 97- 106.
- Aunola, K., Stattin, H., Nurmi, J. E. (2000). Parenting style and adolescents’ achievement strategies. Journal of Adolescence, 23(2), 205-222.
- Aydoğan, Y. E., Bekir, H. Ş. (1996). Annelerin kişisel özelliklerinin çocuğa karşı tutumlarına etkisi. II. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi’nde sunulan bildiri, İstanbul.
- Baumrind, D. (1991). The influence of parenting style on adolescencent competence and substain use. Journal of Early Adolescence, 11, 56-95.
- Boekaerts, M. (1996). Self-regulated learning at the junction of cognition and motivation. European Pyschologist, 1(2), 100-112.
- Borkowski, J. G. (1996). Metacognition: theory or chapter heading? Learning and İndividual Difference, 8, 391-402.
- Boveja, M. E. (1998). Parenting styles and adolescents’ learning strategies in the urban community. Journal of Multicultural Counseling and Development, 26(2), 110-120.
- Bögels, S. M., Melick, M. V. (2004). The relationship between child-report, parent self-report, and partner report of perceived parental rearing behaviors and anxiety in children and parents. Personality and İndividual Differences, 37(8), 1583-1596.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
December 1, 2009
Submission Date
December 1, 2009
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2009 Volume: 7 Number: 4
APA
Üredi, I., & Erden, M. (2009). ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(4), 781-811. https://izlik.org/JA82WY87UF
AMA
1.Üredi I, Erden M. ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2009;7(4):781-811. https://izlik.org/JA82WY87UF
Chicago
Üredi, Işıl, and Münire Erden. 2009. “ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 7 (4): 781-811. https://izlik.org/JA82WY87UF.
EndNote
Üredi I, Erden M (December 1, 2009) ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 7 4 781–811.
IEEE
[1]I. Üredi and M. Erden, “ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 4, pp. 781–811, Dec. 2009, [Online]. Available: https://izlik.org/JA82WY87UF
ISNAD
Üredi, Işıl - Erden, Münire. “ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 7/4 (December 1, 2009): 781-811. https://izlik.org/JA82WY87UF.
JAMA
1.Üredi I, Erden M. ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2009;7:781–811.
MLA
Üredi, Işıl, and Münire Erden. “ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 7, no. 4, Dec. 2009, pp. 781-1, https://izlik.org/JA82WY87UF.
Vancouver
1.Işıl Üredi, Münire Erden. ÖZ-DÜZENLEME STRATEJİLERİ VE MOTİVASYONEL İNANÇLARININ YORDAYICISI OLARAK ALGILANAN ANNE BABA TUTUMLARI. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2009 Dec. 1;7(4):781-81. Available from: https://izlik.org/JA82WY87UF