Research Article

Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki

Volume: 17 Number: 1 June 26, 2019
TR

Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ilkokullarda görev yapan sınıf öğretmenlerinin yıldırma yaşama düzeyleri, işyeri arkadaşlık algıları ve örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir.  Araştırmaya 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Bilecik ilinde görev yapan 406 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada, aritmetik ortalama hesaplanmış ve path analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda; öğretmenlerin yıldırma yaşama düzeylerinin ara sıra düzeyinde, işyeri arkadaşlık algılarının ve örgütsel bağlılıklarının ise çok düzeyinde olduğu bulunmuştur. Öğretmenlerin örgütsel bağlılığın alt boyutlarına göre en fazla duygusal bağlılığa en az ise devam bağlılığına sahip oldukları;  iş yeri arkadaşlık algısının alt boyutlarından arkadaşlık fırsatı algılarının egemen olan arkadaşlık algılarından daha yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılan path analizine göre öğretmenlerin yıldırma yaşama düzeyi arttıkça iş yeri arkadaşlık algısında düşme meydana geldiği, iş yeri arkadaşlık algısı arttıkça, örgütsel bağlılık düzeyinde de artış yaşandığı, yıldırma ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkide iş yeri arkadaşlık algısının aracılık etkisinin anlamlı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ulaşılan sonuçlara bağlı olarak öğretmenlerin örgütsel bağlılığının artırılmasına yönelik yıldırma konusunun dikkate alınması ve bu ilişkide aracılık etkisi olduğu tespit edilen iş yeri arkadaşlık ilişkilerinin geliştirilmesi konusunda önerilerde bulunulmuştur. 

Keywords

References

  1. Agervold, M. & Mikkelsen, E. G. (2004) Relationships between bullying, psychosocial work environment and individual stress reactions, Work & Stress, 18(4), 336-351.
  2. Aksu, A., & Balcı, Y. (2009). İlköğretim okullarında psikolojik yıldırma ve psikolojik yıldırmayla baş etme. e-Journal of New World Sciences Academy, 4(4), 1367-1380.
  3. Alper Apak, E. G. (2009). Yıldırma Eylemleri ve Örgütsel Adanmıslık İlişkisi: İlkögretim Okulu Öğretmenleri Üzerinde Bir Arastırma. Yüksek lisans tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  4. Anderson, C. M., & Martin, M. M. (1995). Why employees speak to coworkers and bosses: Motives, gender, and organizational satisfaction. The Journal of Business Communication, 32(3), 249-265.
  5. Arslan Birlik, M. (1999). Öğretmenlerin mesleki doyumu ve eğitim anlayışları. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  6. Bacanak, C. (2016). The Effect of Organizational Commitment and Workplace Friendships On Intention to Leave: A Comparative Study on Generation X and Y Employees. Yüksek lisans tezi. Yeditepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  7. Balay, R. (2000). Özel ve resmi liselerde yönetici ve öğretmenlerin örgütsel bağlılığı: Ankara ili örneği. Doktora tezi, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  8. Balay, R. (2014). Yönetici ve Öğretmenlerde Örgütsel Bağlılık. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Publication Date

June 26, 2019

Submission Date

December 18, 2018

Acceptance Date

May 3, 2019

Published in Issue

Year 2019 Volume: 17 Number: 1

APA
Durusu, H., & Cemaloğlu, N. (2019). Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 17(1), 20-38. https://izlik.org/JA55JZ78GX
AMA
1.Durusu H, Cemaloğlu N. Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019;17(1):20-38. https://izlik.org/JA55JZ78GX
Chicago
Durusu, Havva, and Necati Cemaloğlu. 2019. “Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı Ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17 (1): 20-38. https://izlik.org/JA55JZ78GX.
EndNote
Durusu H, Cemaloğlu N (June 1, 2019) Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17 1 20–38.
IEEE
[1]H. Durusu and N. Cemaloğlu, “Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 17, no. 1, pp. 20–38, June 2019, [Online]. Available: https://izlik.org/JA55JZ78GX
ISNAD
Durusu, Havva - Cemaloğlu, Necati. “Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı Ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 17/1 (June 1, 2019): 20-38. https://izlik.org/JA55JZ78GX.
JAMA
1.Durusu H, Cemaloğlu N. Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 2019;17:20–38.
MLA
Durusu, Havva, and Necati Cemaloğlu. “Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı Ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki”. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, vol. 17, no. 1, June 2019, pp. 20-38, https://izlik.org/JA55JZ78GX.
Vancouver
1.Havva Durusu, Necati Cemaloğlu. Öğretmenlerin Yıldırma Yaşama, İşyeri Arkadaşlık Algısı ve Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Arasındaki İlişki. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi [Internet]. 2019 Jun. 1;17(1):20-38. Available from: https://izlik.org/JA55JZ78GX

The Journal of Turkish Educational Sciences is published by Gazi University.