Erken Cumhuriyet Dönemi Tiyatro Oyunlarında Köken ve Medeniyet Miti
Abstract
Bu çalışmada Cumhuriyetin ilanıyla birlikte yeni rejimin kutsal anlatıları haline gelen köken ve medeniyet mitinin, Erken Cumhuriyet Dönemi tiyatro oyunlarındaki izleri görünür kılınmaya çalışılacaktır. Ulus devletlerin inşa süreçlerinde, kolektif kimliğin yaratılmasında ve tarih yazımında önemli bir işlevi olan köken ve medeniyet mitinin, Türk kimliğinin inşa sürecine katkıları tartışılacak ve sanatsal alandaki etkileri ele alınacaktır. Ulus inşa sürecinin, dönemin tiyatro eserlerine nasıl yansıdığı, devlet ve tiyatro arasında kurulan ilişki, ulus devlet ideolojisinin gerekliliği haline gelen köken ve medeniyet mitinin dönemin oyun yazarlarını nasıl etkilediği ve bu yazarların eserlerini oluştururken siyasal mitlere hangi eksende ihtiyaç duydukları oyunlardan örneklerle analiz edilecektir.
Keywords
References
- Aktar, Cengiz. “Osmanlı Kozmopolitizminden Avrupa Kozmopolitizmine Giden Yolda Ulus Parantezi”, Modern Türkiye’de Siyasi Düşünce-Milliyetçilik. İstanbul: İletişim Yayınları, 2002.
- Aşkun, Vehbi Cem. Oğuz Destanı. İstanbul: Milli Mecmua Matbaası, 1935.
- Aydın, Suavi. Modernleşme ve Milliyetçilik. Ankara: Gündoğan Yayınları, 1993.
- Cassirer, Ernst. Devlet Efsanesi-İnsan Üstüne Bir Deneme, çev. Necla Arat. İstanbul: Say Yayınları, 2005.
- CHP. Halkevleri 1932-1935: 103 Halkevi Geçen Yıllarda Nasıl Çalıştı. Ankara: 1935
- Çeçen, Anıl. Halkevleri. Ankara: Gündoğan Yayınları, 1990.
- Erbay, Fethi ve Erbay, Mutlu. Cumhuriyet Dönemi (1923-1938) Atatürk’ün Sanat Politikası. İstanbul: Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi, 2006.
- Firidinoğlu, Nilgün “Tanzimat’tan Erken Cumhuriyet’e Tiyatro ve Eğitim İlişkisi: Mektep Temsilleri (18961936)”. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, 2015.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Applied Theatre
Journal Section
Research Article
Authors
Publication Date
July 7, 2020
Submission Date
May 31, 2020
Acceptance Date
July 7, 2020
Published in Issue
Year 2020 Number: 30