SÖZCÜK BİRİMLERİN ÜSLUP OLUŞUMUNA KATKISI II
Abstract
Dil biliminin sistemli inceleme düzlem ve yöntemleri, akademik üslup bilgisi araştırmalarında beklenen nesnelliğe uygun zemin oluşturmaktadır. Birtakım sıklık, dağılım ve birleşimler sonucunda belirginleşen üslup, özellikle sözcük ve cümle düzeyinde kendini göstermektedir. Bu dil birimleri, dilin mevcut olanakları içinde tercihe açıklık ve seçmeli dil değişkenliği göstermesi açısından zengin malzeme içeriğine sahiptir ve eserde yansıtılan özgün yapıyı -üslubu- doğrudan etkilemektedirler. Sözcük bilgisinin alt inceleme birimlerinden zarflar, bağlaçlar, edatlar, zamirler, ünlemler ve eylemler; önemli üslup belirleyiciler olarak öne çıkmaktadırlar. Kendi içlerinde oluşturdukları işlevsel ve kategorik inceleme alanlarıyla metnin anlatım bütününe pek çok açıdan katkı sağlamaktadırlar. Kullanımsal ortamlarında değerlendirilip sayısal verilerin somut aracılıklarıyla yorumlanan bu dil birimleri, kapsamlı üslup tasviri için değerli görülmektedir.
Keywords
References
- ATABAY, N.; ÖZEL, S. ve KUTLUK, İ. (2003). Sözcük Türleri. İstanbul: Papatya Yayıncılık.
- AYDIN, H. (2011), “Dilde En Az Çaba İlkesi” Üzerine. Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi, 1, 1, 1-6.
- AYTAÇ, G. (2009). Genel Edebiyat Bilimi. İstanbul: Say Yayınları.
- BENZER, A. (2012), Farklı Bir Zarf Sınıfı: Tutum Zarfları. Atatürk Üniversitesi Kâzım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 24, 76-84.
- ÇETİŞLİ, İ. (2008). Edebiyat Sanatı ve Bilimi. Ankara: Akçağ Yayınları.
- DELİCE, H. İ. (2012). Sözcük Türleri. Sivas: Asitan Yayıncılık.
- DeVITO, J. (1967). Style and Stylistics: An Attempt at Definition. Quarterly Journal of Speech, 53, 3, 248-255.
- DİVLEKCİ, C. (2008). Tarihsel Süreç İçerisinde Üslûba İlişkin Tanım Çabaları ve Bir Tanım Denemesi-II. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, XLIX, I, 223-252.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
Research Article
Authors
İbrahim Karahanci
Türkiye
Publication Date
June 15, 2017
Submission Date
July 10, 2017
Acceptance Date
July 10, 2017
Published in Issue
Year 2017 Volume: 6 Number: 2