Research Article

EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ

Volume: 1 Number: 1 November 30, 2020
TR EN

EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ

Abstract

Arap şiirinde vatanın önemine, vatan sevgisi ve hasretine dair konulara geniş yer verilmektedir. Şairler şiirlerinde hep vatan toprağına, insanlara ve hatıralara bağlılıklarını dile getirmekte, kendi ülkelerinde darlık ve yoksulluk içinde yaşamalarına rağmen yine de ayrıldıklarında vatan hasreti çekmektedirler. Vatan sevgisi, neredeyse her şairin şiirlerine konu olmaktadır. el-Cevahiri’nin şiirinde ele aldığı vatan özlemi, toprağa özgü bir özlemden ibaret değildir. Yazdığı şiirler, sadece insanı ve hatıraları konu almaz. Onun şiirlerinde, tüm bunların yanında acı, şiddet ve gerçekler de genişçe yer bulmaktadır. Bu çalışmada, el-Cevahiri şiirinde de vatan hasretinin ortaya çıkmasına neden olan hususlar vurgulanmaya çalışılmakta, şairin vatan özlemi çerçevesinde temas ettiği konular ele alınıp söz konusu şiirlerindeki sanatsal ve ayrıca estetik özelliklere ışık tutulmaya çalışılmaktadır. Araştırma iki bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde el-Cevahiri'nin hayatından kesitler sunulmuş, yaptığı yolcuklar üzerinde durularak vatanından ve yurdundan sürgün edilişinden ve sebeplerinden bahsedilmektedir. İkinci bölümde, el-Cevahiri’nin şiirine konu olan özlem ve hasretin mahiyeti ele alınmakta, ardından özlem duygusunun, lugat olarak tanımı yapılmaktadır. Özlem ve hasretin konusu olan toprak ve insan gibi konular ele alınmakta ardından da araştırmada başvurduğumuz kaynaklar verilerek araştırma sonlandırılmaktadır.

Keywords

References

  1. Abubakr, S. A. (2017). Muhammed Mehdi el-Cevahiri’nin Şiirlerinde Mücadele. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Bingöl
  2. Bedevi, A. (1984). el-Ğurbetü’l-Mekaniyye fi’ş-Şiʽri’l-Arabî (Cilt 1). Meceletu’l-Alemi’l-Fikr.
  3. el- Kabace, M. A. (2008). , el-Ğurbe ve’l-Hanin ile’d-Diyari fi Şiʽri’l-Asri’l-Abbasi’es-Sani, Yüksek Lisans Tezi, Küds, Filisttin: el-Halil Üniversitesi.
  4. el-Cahiz. (1965). el-Hayavân, C3. (Kaynakça 40 karakterin altında olduğu için bu ifade yazılmıştır. Lütfen makalenin tam metnini inceleyiniz)
  5. el-Cavahiri, M. M., & Hayal. (2004). Simufiniyetü’r-Rahil.
  6. el-Cavahiri. (1982). ed-Divan, C.I, Daru’l-Avde, 3 Baskı, s.86. (Cilt 3). Beyrut.
  7. el-Ebşihi, Ş. M. (2008). Şihabettin Muhammed b. Ahmed el-Ebşihi, el-Mustadrafu Fi Külli Fenni Mustadraf. Mektebü’l-Hayat Yayınlar.
  8. el-Kadı, A. e.-N. (1965). Şiʽru’l-Futûhu’l-İslamiyye fi Sadri’l-İslâm. Kahire: Daru’l-Kavmiyye i’t-Tıbaa ve’n-Neşr.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Publication Date

November 30, 2020

Submission Date

October 8, 2020

Acceptance Date

November 13, 2020

Published in Issue

Year 2020 Volume: 1 Number: 1

APA
Ali, R., & Yıldız, Ş. (2020). EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi, 1(1), 53-63. https://izlik.org/JA46PK68UE
AMA
1.Ali R, Yıldız Ş. EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi. 2020;1(1):53-63. https://izlik.org/JA46PK68UE
Chicago
Ali, Ruya, and Şerafettin Yıldız. 2020. “EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ”. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi 1 (1): 53-63. https://izlik.org/JA46PK68UE.
EndNote
Ali R, Yıldız Ş (November 1, 2020) EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 1 1 53–63.
IEEE
[1]R. Ali and Ş. Yıldız, “EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ”, Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, vol. 1, no. 1, pp. 53–63, Nov. 2020, [Online]. Available: https://izlik.org/JA46PK68UE
ISNAD
Ali, Ruya - Yıldız, Şerafettin. “EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ”. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 1/1 (November 1, 2020): 53-63. https://izlik.org/JA46PK68UE.
JAMA
1.Ali R, Yıldız Ş. EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi. 2020;1:53–63.
MLA
Ali, Ruya, and Şerafettin Yıldız. “EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ”. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi, vol. 1, no. 1, Nov. 2020, pp. 53-63, https://izlik.org/JA46PK68UE.
Vancouver
1.Ruya Ali, Şerafettin Yıldız. EL-CEVÂHİRÎ’NİN ŞİİRLERİNDE VATAN ÖZLEMİ. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi [Internet]. 2020 Nov. 1;1(1):53-6. Available from: https://izlik.org/JA46PK68UE