TR
EN
Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu
Abstract
Temizliğin insan hayatı için ne denli önemli olduğu iki yıldır dünya çapında yaşanan Covid-19 salgınıyla bütün insanlık tarafından bir kez daha görülmüştür. Yaşanan bu salgına karşılık en birinci tedbir ve koruma maske-mesafe-temizlik sloganında yer alan üç öneriden biri olarak zikredilen temizlik, İslâm dininin de titizlikle üzerinde durduğu bir konudur. Bu nedenle klasik fıkıh kitapları temizlik konusu ile başlamıştır. Hz Peygamber’den yapılan bir rivayette insan fıtratının gereği olarak bildirilen on şey içerisinde koltuk altının ve genital bölgenin tüylerden temizlenmesi de bulunmaktadır. Geçmişten günümüze insan bedeni üzerindeki tüylerin temizlenmesinde çeşitli yöntemler kullanılmıştır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle tüy temizliğinde elektronik aletler kullanılmakta ve özellikle lazer teknolojisi bu aletlerin başında gelmektedir. Ancak bu yöntemin getirdiği kolaylıkların yanında hem tıbbi hem de fıkhi sorunlara sebep olabildiği görülmektedir. Bu çalışmada lazer epilasyonun sağlığa etkisi ile bu uygulamalar esnasında ortaya çıkabilen mahremiyet ihlallerinin fıkhi boyutu değerlendirilmeye çalışılacaktır.
Keywords
References
- Aba, Gülnur. “Lazer Epilasyon ile İlgili Temel Bilgiler”, İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Türkiye Klinikleri Periodontoloji Özel Dergisi Sempozyum Dizisi No: 43 (2005), 179-182.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Law in Context
Journal Section
Review
Authors
Publication Date
June 20, 2022
Submission Date
May 30, 2022
Acceptance Date
June 13, 2022
Published in Issue
Year 2022 Volume: 3 Number: 1
APA
Karakaya, K. (2022). Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi, 3(1), 58-75. https://izlik.org/JA87CG76AK
AMA
1.Karakaya K. Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi. 2022;3(1):58-75. https://izlik.org/JA87CG76AK
Chicago
Karakaya, Keziban. 2022. “Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu”. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi 3 (1): 58-75. https://izlik.org/JA87CG76AK.
EndNote
Karakaya K (June 1, 2022) Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 3 1 58–75.
IEEE
[1]K. Karakaya, “Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu”, Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, vol. 3, no. 1, pp. 58–75, June 2022, [Online]. Available: https://izlik.org/JA87CG76AK
ISNAD
Karakaya, Keziban. “Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu”. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 3/1 (June 1, 2022): 58-75. https://izlik.org/JA87CG76AK.
JAMA
1.Karakaya K. Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi. 2022;3:58–75.
MLA
Karakaya, Keziban. “Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu”. Toplum Ekonomi Ve Yönetim Dergisi, vol. 3, no. 1, June 2022, pp. 58-75, https://izlik.org/JA87CG76AK.
Vancouver
1.Keziban Karakaya. Beden Temizliğinde Lazer Epilasyonun Fıkhi Boyutu. Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi [Internet]. 2022 Jun. 1;3(1):58-75. Available from: https://izlik.org/JA87CG76AK