EN
TR
TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Abstract
Aşırı ve kontrolsüz otlatma, meralarda klimaks bitki türlerinin azalmasına ve bitki örtülerinin orijinal kompozisyonlarından uzaklaşmalarına neden olmaktadır. Meralarda hızla çoğalan ve pek çoğu istilacı türlerden oluşan bitki topluluklarının büyük bir bölümü hayvanların severek ve isteyerek yemedikleri, yemekte zorlandıkları ve hatta bazen toksik maddeler içeren bitkilerden oluşmaktadır. Zehirli bitkilerin büyük çoğunluğu içerdikleri çeşitli alkaloidler ve diğer organik kimyasal bileşikler nedeni ile otlayan hayvanlar için önemli sorunlar yaratmakta, az tüketildiğinde hayvanlarda iştahsızlık ve buna bağlı olarak verim düşüklüğü görülmekte, aşırı tüketildiğinde ise zehirlenen hayvanların kurtarılması güçleşmekte, çoğu kez olay ölümle sonuçlanmaktadır. Hayvan sağlığı ve hayvansal üretim açısından zehirli bitki zararının en düşük düzeye indirilmesi için toksik madde içeren bitkilerin tanınması, biyolojilerinin ve özelliklerinin bilinmesi ve meralardan yararlanan üreticilere tanıtılması gerekir.
Anahtar Kelimeler : Aşırı ve kontrolsüz otlatma, İstilacı bitkiler, Zehirli bitkiler
Keywords
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
-
Journal Section
-
Publication Date
February 13, 2009
Submission Date
January 19, 2009
Acceptance Date
-
Published in Issue
Year 2006 Volume: 7 Number: 2
APA
Balabanlı, C., Albayrak, S., Türk, M., & Yüksel, O. (2009). TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Turkish Journal of Forestry, 7(2), 89-96. https://doi.org/10.18182/tjf.84498
AMA
1.Balabanlı C, Albayrak S, Türk M, Yüksel O. TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Turkish Journal of Forestry. 2009;7(2):89-96. doi:10.18182/tjf.84498
Chicago
Balabanlı, Cahit, Sebahattin Albayrak, Mevlüt Türk, and Osman Yüksel. 2009. “TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Turkish Journal of Forestry 7 (2): 89-96. https://doi.org/10.18182/tjf.84498.
EndNote
Balabanlı C, Albayrak S, Türk M, Yüksel O (February 1, 2009) TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Turkish Journal of Forestry 7 2 89–96.
IEEE
[1]C. Balabanlı, S. Albayrak, M. Türk, and O. Yüksel, “TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”, Turkish Journal of Forestry, vol. 7, no. 2, pp. 89–96, Feb. 2009, doi: 10.18182/tjf.84498.
ISNAD
Balabanlı, Cahit - Albayrak, Sebahattin - Türk, Mevlüt - Yüksel, Osman. “TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Turkish Journal of Forestry 7/2 (February 1, 2009): 89-96. https://doi.org/10.18182/tjf.84498.
JAMA
1.Balabanlı C, Albayrak S, Türk M, Yüksel O. TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Turkish Journal of Forestry. 2009;7:89–96.
MLA
Balabanlı, Cahit, et al. “TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ”. Turkish Journal of Forestry, vol. 7, no. 2, Feb. 2009, pp. 89-96, doi:10.18182/tjf.84498.
Vancouver
1.Cahit Balabanlı, Sebahattin Albayrak, Mevlüt Türk, Osman Yüksel. TÜRKİYE ÇAYIR –MERALARINDA BULUNAN BAZI ZARARLI BİRKİLER VE HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ. Turkish Journal of Forestry. 2009 Feb. 1;7(2):89-96. doi:10.18182/tjf.84498